logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja naziemna i kablowa w LG SMART TV 47LB670V

undziak 10 Sty 2015 21:05 21240 25
REKLAMA
  • #1 14315855
    undziak
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanie, otóż zakupiłem nowy LG Smart TV i chciałbym, aby miał ten telewizor kablówkę, naziemną i Orange TV z dekodera.

Problem jest taki, że z dekoderem Orange TV jest wszystko ok, na naziemnej mam jedynie 8 programów a kablowej w ogóle nie ma. Może jakoś źle podłączyłem? Dekoder pod HDMI z którym jest wszystko ok, do gniazda anteny kabel od kablówki a telewizja naziemna z wbudowanego tunera DVB-T. Jestem w tych sprawach całkiem zielony, dlatego sprawa może być banalna.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu ponownie poprawiłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14315900
    jeryy3
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    W menu programowania kanałów masz zaznaczony kabel czy antena, powinna być antena.
  • #3 14315908
    undziak
    Poziom 8  
    Możesz bardziej rozszerzyć "menu programowania kanałów" bo nie wiem jak w to wejść i gdzie.
  • Pomocny post
    #4 14315932
    jeryy3
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Po wciśnięciu "settings"na pilocie otwiera się menu,wybierasz "instalacja"ikona z anteną satelitarną i tam czwarta pozycja "tryb programy" winno być "antena"
  • REKLAMA
  • #5 14315967
    undziak
    Poziom 8  
    Tylko że tam nie widnieje żadna kategoria o nazwie "instalacja" i nie ma żadnej ikony z anteną.
  • #6 14316589
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    undziak napisał:
    na naziemnej mam jedynie 8 programów a kablowej w ogóle nie ma

undziak napisał:
    do gniazda anteny kabel od kablówki a telewizja naziemna z wbudowanego tunera DVB-T.

Telewizor ma tylko jedno wejście antenowe - to albo kablówka, albo naziemna.
  • #7 14318720
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Naciskasz niebieski przycisk z napisem smart-na dole na pasku( ustawienia)naciśnij OK-pokaże się memu (INSTALACJA)n wybierz kursorem( ikonę talerza sat)prawym kursorem wybierz-Tryb programu Antena) potem wróć z powrotem i wybierz (programowanie automatyczne).Jeśli chodzi o podłączenie kablówki i anteny zewnętrznej to proponuję sumator sygnału pasywny lub jeśli sygnał jest słaby to aktywny.
  • #8 14318754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14318756
    L_M
    Poziom 32  
    Jeśli nie masz sumatora to na razie wkładaj po kolei wtyczki z anteną zewnętrzna i włącz strojenie jak w opisie a potem antenę kablówki i to samo.Oczywiście nowe strojenie wykasuje stare ale się przynajmniej zorientujesz czy odbierasz wszystkie programy.Po zakupie i podłączeniu sumatora procedurę trzeba powtórzyć od nowa.

Dodano po 47 [sekundy]:

Mam taki telewizor.
  • #10 14318784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14318946
    L_M
    Poziom 32  
    Jak wiesz lepiej to napisz jak to według ciebie trzeba zrobić i pochwal się swoją wiedzą zamiast pisać posty złożone z samych cytatów.
  • Pomocny post
    #12 14319199
    Jenolo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Wydaje mi się, że autor wątku myśli że samo posiadanie tunera DVB-T w telewizorze da mu odbiór TV naziemnej, przecież do tego potrzebna jest antena naziemna. Jak juz Kocurek napisał w telewizorze tym jest tylko jedno wejście antenowe i nie ma możliwości podłączenia kablówki wraz z telewizją naziemna, jeśli podłączenie kablówki jest bezpośrednie, czyli bez dekodera zewnętrznego (np. tak jak jest to w Vectrze). Albo kablówka albo TV naziemna. Nie wiem czy da tu coś sumator, bo w telewizorze tym trzeba wybrać, sygnał odbioru, albo Antena, albo Kabel, jest jeszcze trzecia opcja Satelita, czyli mając płytkę dekodera podłączaną do gniazda PCMIA (Orange chyba takiej nie posiada).
    Jedyna chyba możliwość to zewnętrzny dekoder DVB-T podłączony do telewizora przez np. HDMI.
  • #13 14319245
    L_M
    Poziom 32  
    Ja odbieram na tym telewizorze Telewizję DVB-T z anteny naziemnej oraz kablówkę analogową poprzez sumator sygnału na jednym gnieździe antenowym w TV ,jest tylko trochę pracy na początku przy układaniu listy programów,ale w Telewizorze jest dosyć czytelna instrukcja obsługi i warto ją na początek dokładnie przestudiować.
  • REKLAMA
  • #14 14319371
    KOCUREK1970
    L_M napisał:
    Ja odbieram na tym telewizorze Telewizję DVB-T z anteny naziemnej oraz kablówkę analogową poprzez sumator sygnału na jednym gnieździe antenowym w TV

Chciałbym to gniazdko zobaczyć.
    L_M napisał:
    Jeśli chodzi o podłączenie kablówki i anteny zewnętrznej to proponuję sumator sygnału pasywny lub jeśli sygnał jest słaby to aktywny.

Czy kolega zdaje sobie sprawę, że łącząc sygnał naziemny i kablowy w taki sposób, do sieci operatora jest wprowadzany ingres (zakłócenia z sieci zewnętrznej).
  • #15 14319484
    L_M
    Poziom 32  
    Może kol.mnie źle zrozumiał ja nie wprowadzam sygnału z sumatora do gniazda kablówki tylko do gniazda antenowego telewizora.
  • REKLAMA
  • #16 14319490
    KOCUREK1970
    Wiem.
    To tym bardziej chciałbym to zobaczyć.
  • #17 14319557
    L_M
    Poziom 32  
    No może gdyby DVB-T i kablówka nadawały na tych samych kanałach,ale u mnie kablówka analogowa nie nadaje sygnału na tych kanałach na których pracują nadajniki naziemne.
  • #18 14319579
    Jenolo
    Poziom 10  
    A którą opcję ma Pan L_M wybraną w telewizorze, kabel czy antena?
  • #19 14319611
    L_M
    Poziom 32  
    Mam wybrane "Tryb programu-antena"
  • #20 14319661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 14320035
    L_M
    Poziom 32  
    Na tym kończę ,myślę że moja porada w czymś pomogła założycielowi tematu.
  • #22 14320331
    Jenolo
    Poziom 10  
    mihal2002 napisał:
    Jenolo napisał:
    A którą opcję ma Pan L_M wybraną w telewizorze, kabel czy antena?

A w związku z czym to pytanie?

Bo mam ten sam model telewizora i wydaje mi się, że jeżeli podłączamy kablówkę to włączamy opcję kabel, a jeżeli cyfrową telewizje naziemna to opcje antena podczas wyszukiwania programów. I teraz nie wiem czy dobrze rozumuje: opcja kabel dotyczy analogowej kablówki, a opcja antena dotyczy cyfrowej TV naziemnej lub cyfrowej kablówki...?
    A co jeżeli autor wątku ma analogową kablówkę (w ogóle istnieją jeszcze takie)?
  • #23 14320391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 14320765
    Jenolo
    Poziom 10  
    Pobawiłem się przed chwilą trochę telewizorem i mi się nieco więcej rozjaśniło, aczkolwiek robiłem to na sucho, bo nie mam ani anteny naziemnej ani podłączenia kablowego, no i karty tunera pod PCMCIA...

Opcje, o których pisałem to tryby programowania, są dostępne trzy tryby
    Antena
    Kabel
    Satelita

Można podczas wyszukiwania automatycznego zaznaczyć nawet wszystkie trzy tryby i wtedy telewizor jak domniemam będzie przeszukiwał wszystkie programy z anteny, z kabla (tu trochę nie wiem jak, skoro jest tylko jedno wejście antenowe, chyba tylko wspomniany wcześniej sumator) i z satelity w ciągu jednego przeszukiwania
    Mało tego później można zaznaczyć czy ma wyszukiwać tylko cyfrowe, czyli nie zaznaczając tej opcji wyszuka też kanały analogowe. Nie wiem jaki jest finał takiego przeszukiwania, bo jak pisałem nie mam nawet anteny naziemnej.
  • #25 14320801
    L_M
    Poziom 32  
    Jeśli masz kablówkę cyfrową to masz przeważnie dekoder od operatora i możesz podłączyć przez HDMI a jak analogową i DVB-T to w menu INSTALACJA wybierasz opcje ANTENA zatwierdzasz OK a potem wybierasz opcje STROJENIE AUTOMATYCZNE po zestrojeniu wszystkich stacji wybieramy opcje TRYB PROGRAMU programu i naciskamy OK pokazują się
    opcje DTV,RADIO,TV wybieramy odpowiednią opcję i przystępujemy do sortowania znalezionych programów osobno dla DTV i TV
  • #26 14320869
    laryadi
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Pod żadnym pozorem nie zalecam łączyć tv kabl. z naziemną (no chyba ,że mamy na ten temat sporą wiedze, w co wątpię). W twoim przypadku proponuje kupić tuner zewnętrzny DVB-T i osobny kabel z anteny do owego tunera ,a to kablówki podłączyć bezpośrednio do tv .Z sat niema problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telewizor LG Smart TV 47LB670V i ma problem z odbiorem telewizji naziemnej oraz kablowej. Po podłączeniu dekodera Orange TV przez HDMI, telewizor odbiera jedynie 8 programów z telewizji naziemnej, a kablówki w ogóle nie. Użytkownicy forum sugerują, aby w menu programowania kanałów upewnić się, że wybrana jest opcja "antena" dla telewizji naziemnej oraz "kabel" dla kablówki. Wskazują również, że telewizor ma tylko jedno wejście antenowe, co oznacza, że nie można jednocześnie podłączyć kablówki i telewizji naziemnej bez użycia sumatora sygnału. Rekomendują również zakup zewnętrznego tunera DVB-T, aby poprawić odbiór telewizji naziemnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA