logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Inspiron 13 7347 z Win8 rozłącza Wi-Fi z routerem TP Link TL-WR740N

natalia089 10 Sty 2015 21:46 1092 11
REKLAMA
  • #1 14316061
    natalia089
    Poziom 10  
    Witam,

Niedawno zakupiłam nowy komputer, a konkretnie DELL Inspiron 13 7347. Niestety cały czas mam problem z połączeniem się z internetem przez sieć Wi-Fi. W mieszkaniu korzystamy z routera TP Link -TL-WR740N, który ma być kompatybilny z Win8 (typ połaczenia Dynamic IP), a sieć to lokalny dostawca - ISTS. Wcześniej pozostałe, starsze komputery (bez Win8) bez problemu łączyły się z siecią, jednak w momencie podłączenia się do internetu przez nowy komputer prawie natychmiast połaczenie zostaje zerwane lub jest ograniczone - wyskakuje pomarańczowy wykrzyknik na wszystkich komputerach. Nie wiem już co może być przyczyną takiej sytuacji, próbowałam już wielu ustawien m.in. wyłączenie filtrowania po MAC czy wyłaczenie zasilania w karcie sieciowej. Nic nie działa. Wiem też, że wszystko jest w porządku z laptopem bo w innym mieszkaniu wszystko działa sprawnie i bez problemów. Podobnie przy łączeniu sie z internetem mobilnym.

Macie jakieś pomysły jak sobie poradzić z tym problemem?

Wszelkie pomysły mile widziane.

Dziękuje z góry
  • REKLAMA
  • #2 14316206
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Korzystasz tylko z tego laptopa i łączysz się za pomocą WiFi? Próbowałaś łączyć się po kablu?
    natalia089 napisał:
    w momencie podłączenia się do internetu przez nowy komputer prawie natychmiast połaczenie zostaje zerwane lub jest ograniczone - wyskakuje pomarańczowy wykrzyknik na wszystkich komputerach

Kliknij na ten wykrzyknik, a pojawi się okienko z informacją co może być tego powodem.
    Czy w komputerze zainstalowane są sterowniki od karty sieciowej, czy w menadżerze urządzeń są jakieś wykrzykniki?
  • #3 14316218
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Sprawdź czy przypadkiem w konfiguracji połączenia wifi w tym laptopie nie masz przypadkiem skonfigurowanego ręcznie IP i przez to nie dochodzi do kolizji w sieci...
  • #4 14316270
    natalia089
    Poziom 10  
    Krzycho92 napisał:
    Korzystasz tylko z tego laptopa i łączysz się za pomocą WiFi? Próbowałaś łączyć się po kablu?
    natalia089 napisał:
    w momencie podłączenia się do internetu przez nowy komputer prawie natychmiast połaczenie zostaje zerwane lub jest ograniczone - wyskakuje pomarańczowy wykrzyknik na wszystkich komputerach

Kliknij na ten wykrzyknik, a pojawi się okienko z informacją co może być tego powodem.
    Czy w komputerze zainstalowane są sterowniki od karty sieciowej, czy w menadżerze urządzeń są jakieś wykrzykniki?

Niestety nie mam mozliwości połaczenia się po kablu bo nie mam wejścia ethernet. Próbowałam zdiagnozować problem przez windows, ale kazało mi tylko zresetować router, a potem już wyskakiwało, że nie może znaleźć rozwiązania problemu.

Wszystkie sterowniki są aktualne i nie ma żadnych wykrzykników.

Dodano po 4 [minuty]:

gallus [pl] napisał:
    Sprawdź czy przypadkiem w konfiguracji połączenia wifi w tym laptopie nie masz przypadkiem skonfigurowanego ręcznie IP i przez to nie dochodzi do kolizji w sieci...

A jak moge znaleźć te ustawienia? Próbowałam w konfiguracji tego połączenia, ale nie widziałam nic takiego.
  • REKLAMA
  • #5 14316320
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Panel sterowania/centrum sieci.../zmień ustawienia karty sieciowej i tam masz kartę wifi i w jej właściwościach sprawdzasz ip dla protokołu ipv4
  • #6 14316363
    natalia089
    Poziom 10  
    gallus [pl] napisał:
    Panel sterowania/centrum sieci.../zmień ustawienia karty sieciowej i tam masz kartę wifi i w jej właściwościach sprawdzasz ip dla protokołu ipv4

Dziękuje za wytłumaczenie, niestety wszystko mam tam ustawione na automatycznie
  • REKLAMA
  • #7 14316432
    Krzycho92
    Poziom 19  
    natalia089 napisał:
    kazało mi tylko zresetować router

Zresetowałaś router?

W menu Start kliknij na "uruchom" i wpisz "cmd", tam zaś wpisz "ping 192.168.1.1", napisz co otrzymasz.
  • #8 14316564
    natalia089
    Poziom 10  
    Krzycho92 napisał:
    natalia089 napisał:
    kazało mi tylko zresetować router

Zresetowałaś router?

W menu Start kliknij na "uruchom" i wpisz "cmd", tam zaś wpisz "ping 192.168.1.1", napisz co otrzymasz.

A router resetowałam, ale nie było poprawy. Niestety chociaż widoczne było połaczenie z siecią (na pasku), to w wierszu poleceń wyszło, że w ogóle nie łączy się z nią nawet na chwile
    Załączniki:
    • cmd.PNG (6.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 13 7347 z Win8 rozłącza Wi-Fi z routerem TP Link TL-WR740N cmd.PNG (6.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14316606
    Krzycho92
    Poziom 19  
    Spróbuj wyłączyć zaporę Windowsa, może ona blokuje połączenie. Daj również screena z "centrum sieci i udostępniania", tam gdzie masz uproszczony rysunek połączenia (sieć domowa, publiczna).
    Podłącz się do tego routera jakimś komputerem przez kabel - przydało by się widzieć logi w momencie gdy próbujesz połączyć się przez WiFi laptopem.
  • #10 14316696
    natalia089
    Poziom 10  
    Krzycho92 napisał:
    Spróbuj wyłączyć zaporę Windowsa, może ona blokuje połączenie. Daj również screena z "centrum sieci i udostępniania", tam gdzie masz uproszczony rysunek połączenia (sieć domowa, publiczna).
    Podłącz się do tego routera jakimś komputerem przez kabel - przydało by się widzieć logi w momencie gdy próbujesz połączyć się przez WiFi laptopem.

Jak wyłączyłam zaporę to udało mi sie na chwile dłużej połączyć z siecią. Poniżej wrzucam zrzut ekranu z wiersza i z sieci, ale już wtedy gdy zerwało połączenie.
    Załączniki:
    • DELL Inspiron 13 7347 z Win8 rozłącza Wi-Fi z routerem TP Link TL-WR740N sieci.png (122.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 13 7347 z Win8 rozłącza Wi-Fi z routerem TP Link TL-WR740N cmd1.PNG (5.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 14316836
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Miałem podobny problem ale z laptopem samsung - win 8
    mam ruter cisco
    włączyłem filtrowanie mac - 3 laptopy + smartfony
    w laptopach mam ustawione na sztywno adresy IP
    typu 192.168.1. 13 , na stacjonarnym 192.168.1.100
    smartfony na auto

laptop z win 8 z ustawieniami automatycznymi raz działał a raz nie
    po ustawieniu na ręczne ruszyło
  • #12 14317155
    natalia089
    Poziom 10  
    Chyba mi się udało :)

Cały czas aktualizowałam sterowniki przez Windows w ustawieniach karty sieciowej, póżniej pobrałam ze strony Dell'a gdzie też nie było najnowszych, a wystarczyło wpisać nazwe karty sieciowej i pobrać ze strony Intel'a. Mam nadzieje, że pomogło już na 100%. Bardzo dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z połączeniem Wi-Fi na laptopie DELL Inspiron 13 7347 z routerem TP Link TL-WR740N, działającym na systemie Windows 8. Połączenie z internetem jest niestabilne, często zrywane, mimo że starsze komputery łączą się bez problemu. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym wyłączenia filtrowania MAC i aktualizacji sterowników, ale problem nadal występuje. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie konfiguracji IP, resetowanie routera oraz wyłączenie zapory systemu Windows. Ostatecznie, po zaktualizowaniu sterowników karty sieciowej z oficjalnej strony Intela, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA