logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Alpha a290 - zawieszanie się aparatu i nieaktywna funkcja steadyshot

pyskaty 11 Sty 2015 11:20 2493 6
REKLAMA
  • #1 14317410
    pyskaty
    Poziom 12  
    Ocena: 108
    Witam :)
    Kupiłem aparat używany sony alfa a290. Nie działa w nim funkcja steadyshot, i aparat zawiesił mi sie 3 razy na 130 zdjęć tz wyskoczył błąd aparatu po czym zawisł wystarczyło włączyć i wyłączyć i jest OK, słychać było dźwięk zacinającej się migawki, zdjęcie zapisało się całe czarne. Czy ten błąd aparatu związany jest z uszkodzeniem stabilizacji ? Kupiłem go za dobre pieniądze także naprawa wchodzi w grę ponieważ jeśli kupie używkę powiedzmy za 600 zł to i tak nikt mi nie da gwarancji że nie padnie stabilizacja po tygodniu czy dwóch. Także wolę to naprawić i mieć z głowy. Czy siłownik stabilizacji będzie pasował z wersji A200 A300 A350 A700 ? Ewentualnie czy ktoś ma do odsprzedaży takowy siłownik do tej wersji ? Albo czy ktoś może polecić mi jakiś serwis bądź któryś z "elektrodowiczów" się tym zajmuje i jest w stanie się tym zająć ?(najlepiej woj. swiętokrzyskie, okolice kielc)

z góry dziękuje, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 14330206
    pyskaty
    Poziom 12  
    Jest ktoś w stanie udzielić jakiejś porady ?
  • REKLAMA
  • #3 14330672
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Zawieszanie się aparatu i czarne zdjęcia raczej wskazywałyby że z migawką jest jakiś problem i skąd wiesz że steadyshot nie działa i który z elementów wykonawczych stabilizatora padł? Daj aparat jakiemuś fachowcowi z serwisu to w pięć minut powie ci co jest do wymiany i z grubsza ile to będzie kosztowało. W sytuacji gdy nie ma możliwości wzięcia aparatu do ręki nikt ci na odległość szczegółowych porad nie udzieli.
  • REKLAMA
  • #4 14330998
    pyskaty
    Poziom 12  
    Funkcja steadyshot w menu jest nieaktywna jest Napisane WYłączone szarym kolorem
  • #5 14331753
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Zrobiłeś w ogóle reset do ustawień fabrycznych? Być może coś jest namieszane w ustawieniach i przy tych jakie aktualnie są steadyshot może nie być aktywna w menu.
  • REKLAMA
  • #6 14332012
    pyskaty
    Poziom 12  
    Tak, nie jestem az takim laikiem. Pozatym miga lapka stabilizacji co wskazuje na uszkodzenie. Nie pomógł reset ani format karty pamieci. Czyscilem tez styki oboektywu.Aparacik sie wiesza nadal. Czy silownik a200 spasuje do a290? Gdyby nie to ze aparat sie zawiesza nie naprawialbym tego.
    Migawka na 99,9 proc. sprawna efekty padajacej migawki widac byloby na kazdym zdjeciu a nie na 3 zdjeciach sposrod 200 wykonanych ppprawnie
  • #7 14553840
    pyskaty
    Poziom 12  
    Temat można zamknąć uszkodzony był tylko siłownik stabilizacji. Te wszystkie objawy to przez niego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z aparatem Sony Alpha a290, w tym zawieszanie się urządzenia oraz nieaktywną funkcję steadyshot. Po trzech zawieszeniach i czarnych zdjęciach, użytkownik podejrzewał uszkodzenie stabilizacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, aby skonsultować się z fachowcem, ponieważ problemy mogą być związane z migawką lub ustawieniami aparatu. Użytkownik potwierdził, że steadyshot jest wyłączony w menu, a reset ustawień nie pomógł. Ostatecznie ustalono, że uszkodzony był siłownik stabilizacji, co było przyczyną wszystkich objawów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA