logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp DV6-3011os - Jedno mignięcie Caps lock, brak obrazu.

Przemek217 11 Sty 2015 12:13 2208 3
REKLAMA
  • #1 14317595
    Przemek217
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, mam mały problem z laptopem hp dv6-3011os, płyta oznaczenie: DA0LX8MB6D0 REV D na procesorze AMD Turion 64x2. Sprawa wygląda tak komputer się uruchamia, wentylator full obroty, jedno mignięcie Caps lock świeci kontrolka wifi, brak obrazu. Objawy wskazują na uszkodzenie procesora (podmieniony na 100% sprawny bez efektów) a w 90% przypadków jest to uszkodzenie mostu południowego AMD 216-0752001, przeprowadziłem reflow mostu bez efektu nadal to samo. Problemem może być samo gniazdo procesora ale niestety nie posiadam testera gniazda procesora Socket S1 więc nie jestem w stanie tego sprawdzić, jak również nie mogę zlokalizować kości BIOS na płycie. Moja prośba gdyby ktoś mógł mnie nakierować co sprawdzić, zmierzyć, gdzie szukać kości, w jaki sposób przeprowadzić reflow podstawki procesora. Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość:) dopiero zaczynam przygodę z naprawami laptopów. Dysponuję:
    -stacja bga HR560c
    -programator ezp2010
    -stacja na gorące powietrze
    -miernik M890g
    -zasilacz laboratoryjny
    -duże chęci
    _zestaw do reballingu (sita, kule itp)
    Niestety jak na razie bardzo mała wiedza:(

Zdjęcia płyty:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14317726
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Przemek217 napisał:
    jak również nie mogę zlokalizować kości BIOS na płycie.

Kość bios to U21, zgraj zawartość wrzuć do analizy, przeprogramuj profilaktycznie.

Przemek217 napisał:
    Moja prośba gdyby ktoś mógł mnie nakierować co sprawdzić, zmierzyć, gdzie szukać kości, w jaki sposób przeprowadzić reflow podstawki procesora. Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość:) dopiero zaczynam przygodę z naprawami laptopów.

Niestety nie da się w kilku zdaniach przekazać takiej wiedzy którą nabywa się latami przerabiając setki płyt.
    Jaki prąd pobiera płyta po włączeniu i jak zmienia się w czasie?

Przemek217 napisał:
    W w 90% przypadków jest to uszkodzenie mostu południowego AMD 216-0752001, przeprowadziłem reflow mostu bez efektu nadal to samo.

To nie wyklucza go z kręgu podejrzanych wręcz dla mnie głównym winowajcą lecz to trzeba potwierdzić.

Z moich doświadczeń to bardzo awaryjna platforma.
  • REKLAMA
  • #3 14317822
    Przemek217
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wielkie dzięki za podpowiedzi, wieczorem usiądę na tą płytą i dam znać co i jak.

A więc tak, po programowaniu bios żadnych zmian (w załączniku wsad zgrany z kości), pobierany prąd to po starcie 1,87A przez ok 20 sekund rośnie do 2,044A i nagle spada do 0,48A. Zauważyłem że bardzo mocno grzeje się element (chyba cewka) PL6 oznaczenie 2R2 024 ECF.
    Załączniki:
    • hp_dv6-3011os.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14576506
    Belitox
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Objawy jakie wymieniłeś świadczą ewidentnie o padnięciu mostka północnego zintegrowanego z układem graficznym. Rebaling w tym wypadku może nie pomóc, należy wymienić układ na nowy ze względu na to, że układ ten ma wadę fabryczną.
REKLAMA