logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra/PW 8040 - Unitra ŁZR PW 8040, brzęczy i trzeszczy

artstar6 11 Sty 2015 12:56 2913 6
REKLAMA
  • #1 14317799
    artstar6
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam wzmacniacz Unitra ŁZR PW 8040.
    Od jakiegoś czasu trzeszczał lewy kanał, nawet wtedy, gdy wzmacniacz nie dostawał sygnału wejściowego.
    Teraz od kilku dni trzeszczą oba kanały i słychać dosyć głośne brzęczenie wewnątrz wzmacniacza (być może to zasilacz).
    Czy ktoś mógłby mi pomóc (tak na chłopski rozum), co zrobić, żeby wzmacniacz dalej "hulał" poprawnie lub ile kosztowałaby naprawa w serwisie?
    Dorzucam fotki środka wzmacniacza.

Unitra/PW 8040 - Unitra ŁZR PW 8040, brzęczy i trzeszczy Unitra/PW 8040 - Unitra ŁZR PW 8040, brzęczy i trzeszczy Unitra/PW 8040 - Unitra ŁZR PW 8040, brzęczy i trzeszczy Unitra/PW 8040 - Unitra ŁZR PW 8040, brzęczy i trzeszczy
  • REKLAMA
  • #2 14318234
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1951
    artstar6 napisał:
    Od jakiegoś czasu trzeszczał lewy kanał, nawet wtedy, gdy wzmacniacz nie dostawał sygnału wejściowego.

Czy poziom tych trzasków zależny był od położenia gałki głośności?
    Czy poruszanie tą gałką wpływało na te trzaski?
    Jak wygląda płytka od strony druku?
    artstar6 napisał:
    co zrobić, żeby wzmacniacz dalej "hulał" poprawnie

Pierwszą czynnością powinno być użycie bardzo silnego odkurzacza w celu usunięcia tych pokładów kurzu.
  • REKLAMA
  • #3 14320293
    artstar6
    Poziom 9  
    SlawekKedra napisał:

Czy poziom tych trzasków zależny był od położenia gałki głośności?
    Czy poruszanie tą gałką wpływało na te trzaski?
    Jak wygląda płytka od strony druku?

Poruszanie gałką nie wpływało na trzaski. Nie były one bez przerwy.
    Na początku od czasu do czasu trzeszczało. A później coraz częściej.

SlawekKedra napisał:

Pierwszą czynnością powinno być użycie bardzo silnego odkurzacza w celu usunięcia tych pokładów kurzu.

Odkurzyłbym, ale nie chciałem nic uszkodzić. Nie znam się na takich rzeczach i nie wiem co można, a czego nie :)

Jak mam od strony druku zrobić fotke?
  • REKLAMA
  • #4 14320322
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Cały spód się odkręca prawdopodobnie

Dodano po 1 [minuty]:

Wklej może zdjęcie od spodu, może będzie widać jak go rozebrać

Dodano po 1 [minuty]:

artstar6 napisał:
    Odkurzyłbym, ale nie chciałem nic uszkodzić. Nie znam się na takich rzeczach i nie wiem co można, a czego nie

Ten kurz można zebrać odkurzaczem. Elementy są przylutowane więc ich nie wciągnie;)
  • REKLAMA
  • #5 14320506
    artstar6
    Poziom 9  
    Obecnie nie ma mnie w domu... Nowe zdjęcia będę mógł ewentualnie wrzucić dopiero w piątek wieczorem... :/

Nie masz może jakichś pomysłów, co mogło się stać i jaki byłby koszt naprawy?
  • #6 14320808
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    artstar6 napisał:
    Nie masz może jakichś pomysłów, co mogło się stać i jaki byłby koszt naprawy?

Wszelkie informacje o tym co jest uszkodzone zawarte są w tym konkretnym egzemplarzu wzmacniacza i nigdzie indziej. Naprawa polega na wydobyciu tych informacji różnymi metodami np. za pomocą pomiarów, a nie na wymyślaniu pomysłów. Z uwagi na to że wygląda on na dość zaniedbany, najpierw chciałem obejrzeć go od strony druku. Jeśli zamierzasz oddać go do serwisu to nie jest bardzo konieczne obejrzenie go od strony druku.
    Co do ceny to nie mam pojęcia, musisz pytać w serwisach.
  • #7 14320860
    artstar6
    Poziom 9  
    No cóż, wzmacniacz nie jest nowy i do środka nie było do niego patrzone jak dotąd, bo po co. Mam go stosunkowo od niedawna i nie znam jego przeszłości. Jak wrócę do domu w piątek, to wrzucę jakieś nowe fotki. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Unitra ŁZR PW 8040, który od pewnego czasu trzeszczy, a ostatnio oba kanały zaczęły brzęczeć. Użytkownik pyta o możliwe przyczyny oraz koszty naprawy. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie poziomu trzasków w zależności od ustawienia gałki głośności oraz odkurzenie wnętrza urządzenia w celu usunięcia kurzu. Wskazano również, że naprawa wymaga dokładnej analizy uszkodzeń, a koszty naprawy należy ustalić w serwisie. Użytkownik planuje zamieścić zdjęcia wnętrza wzmacniacza w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA