Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nissan Micra K12 - Nie odpala - brak iskry

Pietja13 11 Sty 2015 17:49 5361 25
  • #1 11 Sty 2015 17:49
    Pietja13
    Poziom 6  

    Witam

    Problem dotyczy Nissana Micra K12 2003r z silnikiem 1.2 16V 80km
    Samochód nie chce zapalić. Iskra na świecy zapłonowej pojawia się tylko na chwile (jeden przeskok iskry) po dłuższym postoju samochodu. jeśli co chwilę kręcimy rozrusznikiem iskra się nie pojawi, a jeśli samochód postoi kilkadziesiąt minut to iskra pojawia się tylko na moment.

    Co zostało sprawdzone:
    - ustawienie rozrządu (był przestawiony, ale został ustawiony na znaki)
    - czujnik położenia wału (wymieniony na nowy)
    - czujnik położenia wałka rozrządu (wymieniony na nowy)
    - kostka stacyjki (wymieniona na nową)
    - wszystkie mniejsze i większe masy w całym samochodzie (wyczyszczone i przykręcone ponownie)
    - akumulator (wymieniony na aku o większej pojemności)
    - napięcie na wtyczkach cewek zapłonowych (stały plus) - sprawdzone
    - masa na wtyczkach cewek zapłonowych - sprawdzone
    - komputer wskazywał tylko błędy czujników położenia wału i wałka rozrządu (obydwa wymienione na nowe) i w chwili obecnej nie wykazuje żadnych błędów
    - pompa paliwa w zbiorniku pracuje (słychać ją)
    - bezpieczniki w kabinie i pod lewą lampą sprawdzone

    Co może być przyczyną braku iskry, a co za tym idzie nie odpalania samochodu? Co jeszcze mogę sprawdzić, aby samochód w końcu zapalił?
    Proszę o podpowiedzi i wskazówki.

    Pozdrawiam

    0 25
  • #2 11 Sty 2015 17:54
    domex32
    Moderator Samochody

    Pietja13 napisał:
    komputer wskazywał tylko błędy czujników położenia wału i wałka rozrządu (obydwa wymienione na nowe) i w chwili obecnej nie wykazuje żadnych błędów


    Tu będzie pies pogrzebany. Jeśli auto ma od 50 tyś w górę to podczas sprawdzania rozrządu, trzeba było wymienić łańcuch slizgi i napinacz, bo łańcuch może być wyciągnięty już o ponad dwa ogniwka.

    Co możesz zrobić:

    Sprawdzić oscyloskopem synchronizacje miedzy sygnałami czujnika wału a czujnika wałka, jeśli będą przesunięcia, to śmiało wymieniaj komplet rozrządu i zakładaj z powrotem stare czujniki, bo na zamiennikach te silniki po prostu nie chodzą.

    0
  • #3 11 Sty 2015 17:59
    Pietja13
    Poziom 6  

    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia oscyloskopem synchronizacji...
    Zaryzykować i zamawiać nowy rozrząd? A jeśli po wymienia okaże się, że to nie to?
    Dodam tylko że samochód ma 82 tyś. km przebiegu (według wskazań licznika).

    2
  • #4 11 Sty 2015 18:07
    domex32
    Moderator Samochody

    Jeśli rozrząd przeskoczył, to należy go zmienić, proste, łańcuch nie ma prawa przeskoczyć jeśli układ rozrządu jest sprawny.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Pietja13 napisał:
    ustawienie rozrządu (był przestawiony, ale został ustawiony na znaki)


    Widziałeś te znaki czy mechanik robił, czy po prostu tak napisałeś?

    2
  • #5 11 Sty 2015 18:15
    Pietja13
    Poziom 6  

    Widziałem na własne oczy, że był przestawiony, ale znaki na łańcuchu były widoczne, więc został on ustawiony tak jak powinien.
    Dziwi mnie jednak ten brak iskry

    1
  • #6 11 Sty 2015 18:20
    domex32
    Moderator Samochody

    Mnie on wcale nie dziwi, brak synchronizacji skutecznie uniemożliwia uruchomienie silnika.

    0
  • #7 11 Sty 2015 20:18
    Pietja13
    Poziom 6  

    Czyli złe ustawienie rozrządu powoduje brak synchronizacji między czujnikami wału i wałka, a to z kolei blokuje blokuje podawanie iskry przez cewki? Dobrze to rozumiem?

    0
  • #8 11 Sty 2015 20:43
    domex32
    Moderator Samochody

    Sterownik przy braku synchronizacji nie będzie kluczowal wtryskow i cewek.

    1
  • #9 11 Sty 2015 20:47
    autoas
    Poziom 42  

    Można spróbować odpalać po uprzednim wypięciu czujnika wału lub wałka...pojedynczo wypinać i próbować...

    0
  • #10 11 Sty 2015 20:51
    domex32
    Moderator Samochody

    Jurku, nie jestem do końca pewny, ale w moim przypadku bez czujnika walka nie paliła, tam już wtryski sterowane sekwencyjnie, nie rozpozna pierwszego cylindra, nie odpali o ile mnie pamięć nie myli.

    Długo zwlekalismy z decyzją z rozrzadem. Najpierw był temat przekaźników i czujników, ale drugi raz bez zastanowienia trafił bym w rozrząd jak zobaczyłem jak to wygląda po 70 tyś.

    0
  • #11 11 Sty 2015 20:53
    Pietja13
    Poziom 6  

    domex32 napisał:
    Jurku, nie jestem do końca pewny, ale w moim przypadku bez czujnika walka nie paliła, tam już wtryski sterowane sekwencyjnie, nie rozpozna pierwszego cylindra, nie odpali o ile mnie pamięć nie myli.

    Długo zwlekalismy z decyzją z rozrzadem. Najpierw był temat przekaźników i czujników, ale drugi raz bez zastanowienia trafił bym w rozrząd jak zobaczyłem jak to wygląda po 70 tyś.

    Rozumiem, że miałeś podobny przypadek z tym samym modelem samochodu?

    0
  • #13 11 Sty 2015 21:08
    lugi666
    Poziom 16  

    Miałem podobny problem. Auto odpalało, ale wyrzucało błąd czujnika wałka. Wymiana kompletnego rozrządu załatwiła sprawę.
    A tak na marginesie. Sterownik widzi obroty silnika??

    1
  • #14 11 Sty 2015 21:10
    Pietja13
    Poziom 6  

    lugi666 napisał:
    A tak na marginesie. Sterownik widzi obroty silnika??

    Tak, obrotomierz idzie do góry podczas kręcenia rozrusznikiem. Po podłączeniu komputera na wartościach rzeczywistych obroty również pokazuje.

    0
  • #15 11 Sty 2015 21:14
    domex32
    Moderator Samochody

    U nas, rozebranie tego auta do rozrządu przestawienie i złożenie by nie przeszło.

    Zostałby założony nowy. Nie dociera do mnie jak mechanik moze zrobić takiego babola.

    0
  • #16 11 Sty 2015 21:15
    lugi666
    Poziom 16  

    To nie zostaje nic innego jak wymiana rozrządu.

    0
  • #17 11 Sty 2015 21:30
    domex32
    Moderator Samochody

    Najpierw to nie zostaje nic innego jak znalezienie fachowca z prawdziwego zdarzenia i zlecenie mu diagnozy auta.

    0
  • #18 11 Sty 2015 21:39
    lugi666
    Poziom 16  

    Od tego to powinien zacząć zanim napisał post na forum.
    Widocznie chce iść inną drogą ( droższą).
    Przerabiałem już kilka takich silników. W 90% była to wina wyciągniętego łańcucha.

    0
  • #19 11 Sty 2015 22:19
    autoas
    Poziom 42  

    Jak się zaczęło, że nie odpala...

    0
  • #20 11 Sty 2015 22:28
    Pietja13
    Poziom 6  

    autoas napisał:
    Jak się zaczęło, że nie odpala...


    Jakiś czas temu nie chciał zapalić, ale postał jakiś czas i zapalił. Później był spokój, aż pewnego ranka nie zapalił w ogóle i tak jest do dnia dzisiejszego :(

    0
  • #21 14 Sty 2015 22:41
    Pietja13
    Poziom 6  

    W samochodzie został wymieniony kompletny rozrząd i dalej to samo... I co wy na to?

    0
  • #22 15 Sty 2015 05:06
    biba24
    Poziom 18  

    Czujnik podmieniałeś z nowych na stare?? Też trafiłem ze zamiennik nie dawał rady.

    0
  • #23 15 Sty 2015 07:16
    domex32
    Moderator Samochody

    domex32 napisał:
    Najpierw to nie zostaje nic innego jak znalezienie fachowca z prawdziwego zdarzenia i zlecenie mu diagnozy auta.


    Dodano po 2 [minuty]:

    Tak, czujniki tez załóż stare.

    Nawet jak nie odpala to masz zrobione to co było niezbędne. Teraz pytanie czy prawidłowo jest ustawione, tam trzeba powietrzem przestawić kolo zmiennych faz, aby dobrze ustawić.

    2
  • #24 15 Sty 2015 11:24
    carrot
    Moderator Samochody

    W tym samochodzie jest tak, że przy niesprawnym czujniku wałka (lub braku synchronizacji) nie odpali, natomiast gdy silnik już pracuje można ściągnąć wtyczkę z czujnika i nic się nie dzieje

    0
  • #25 16 Sty 2015 09:09
    autoas
    Poziom 42  

    W tym silniku, zawsze odpali przy sprawnym czujniku wałka rozrządu i z odpiętym czujnikiem wału (dolnym)....odwrotnie nie!!!
    Odpiąć czujnik wału i próbować, trwa to troszkę dłużej ale jeśli wszystko ok, to odpali nawet przy trochę rozciągniętym łańcuchu...The End...

    0
  • #26 17 Sty 2015 20:07
    Adam1988
    Poziom 25  

    Witam.

    Mam problem z takim samy silnikiem, nie widzi obrotów wału.
    Czujnik podmieniałem, na samym wałku chodzi.
    Nie ma impulsów z czujnika wału.
    Prawdopodobnie w tym aucie był silnik 1.0 a teraz jest 1.2 moje wątpliwości budzi skrzynia biegów w której jest mocowany czujnik wału.
    Czujnik jest w odległości 4-5 mm od wieńca, nie za dużo ?
    Koło zamachowe sprawdziłem i jest od 1.2.
    Gdzie znajde oznaczenie skrzyni ?

    2