logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V459 - Brak dźwięku w kanałach przednich po zalaniu

rozik 11 Sty 2015 19:20 1161 2
REKLAMA
  • #1 14319618
    rozik
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam.

Stałem się oto nieszczęsnym posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V459.
    Okazało się, że sprzęt całkiem przypadkiem został podlany. Woda dostała się na płytę z procesorem dźwięku w okolice układu DTS oraz pod nią jest druga płytka zasilająca. Efektem był totalny brak odzewu na włącznik.
    Po wyczyszczeniu obu płyt sprzęt ożył i reaguje na włącznik jednakże w kanałach przednich jest totalna cisza. W kanałach surround słychać leciutko dźwięk jednakże kiedy próbuję zgłośnić to jest dźwięk stukania w głośnikach ale sama melodia nie zgłąsnia się. Dodam, że wszystkie przekaźniki raczej się włączają, sterowanie kanałami A B też się przełącza. Jeśli ktoś może mnie nakierować na co zwrócić teraz uwagę to bardzo proszę.
  • REKLAMA
  • #2 14319686
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Czy na wzmacniaczach końcowych masz napięcia zasilające?
  • #3 14322182
    rozik
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Nie wiem do końca które to napięcie zasilajace, ale na końcówkach jest około 62V

Powyciągałem końcówki mocy.. aby sprawdzić hFE. Tranzystor C4468 wskazuje 0 oraz tranzystor A1695 również 0. Wydaje mi się, że pomiaru dokonałem poprawnie za pomocą multimetra. W takim wypadku o ile C4468 do dostania jest bez problemu, o tyle A1695 juz EOL. Gdzie można znaleźć taki tranzystor lub podobny?
REKLAMA