logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Storage 160 Gb - Brak bad sektorow a mimo to blue screen z bledem dysku

kolo2137 12 Sty 2015 02:29 1065 6
REKLAMA
  • #1 14321023
    kolo2137
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z dyskiem. Mam na nim swierzy windows 7, instalacja przebiegla bez problemu lecz po 5 minutach pojawil sie blue screen oraz restart systemu. Za kazdym razem gdy system sie uruchomi pojawia sie blad wskazujacy na dysk. Przeskanowalem programem HDD Regenerator lecz nie znalazl bad sektorow. Skan chkdsk takze niczego nie wykazal. Co moglbym jeszcze w tej sytuacji zrobic? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14321028
    toudi5
    Poziom 9  
    Odpal program Hiren's Boot bądź sam memtest uruchamiany z płyty lub pendrive, tylko w ten sposób możesz sprawdzić całą pamięć.
    Wina leżeć może po stronie zasilacza lub pamięci.
    Jeśli nie wykaże problemów odepnij i tak jedną pamięć i sprawdź na jednej kości jak będzie BSOD sprawdź drugą kość może już się "nie lubią".

W Hiren's Boot możesz sprawdzić też dysk chyba :D
    Sprawdź dysk tylko z płyty lub pendrive ! WAŻNE! (Bootowalny bez odpalania windy)

Ciekawostka: Miałem dysk sata i pojawiał się błąd zapisu danych przy kopiowaniu lub przenoszeniu. Sprawdziłem wszystko okazało się, że ma znaczenie która końcówka taśmy sata idzie do płyty, a która do dysku.
  • REKLAMA
  • #3 14321038
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Nie używaj HDDRegeneratora, pokaż SMART dysku.
  • REKLAMA
  • #4 14321970
    kolo2137
    Poziom 9  
    Usiłowałem Hiren's Bootem zrobić memtest jednakże wyskoczył komunikat. "Disk is not ready" Wynik SMART Dysku. Wykonuje właśnie error scan w programie HD Tune 2.55
    Załączniki:
    • Storage 160 Gb - Brak bad sektorow a mimo to blue screen z bledem dysku skan.jpg (163.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 14322208
    toudi5
    Poziom 9  
    Na pewno uruchamiałeś go z płyty bezpośrednio lub z pendrive?
    W biosie ustawiasz pierwszą płytkę albo pendrive (usb).
    Tak to powinno wyglądać:

• #7 14322240
    kolo2137
    Poziom 9  
    Przepraszam mój błąd. Dysk jest 250 Gb. Czyli nie ma możliwości uratowania dysku? Próbowałem bootowalnym usb z programem MHDD ale nie uruchomił się skan, wybrałem odpowiedni wolumin i nic. Uruchomiłem MEMTEST tak jak kolega radzi. Test nic zlego nie wykazal, okazalo sie ze dysk jest sprawny a problemy stwarza pluta glowna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym o pojemności 250 GB, na którym zainstalowano system Windows 7. Po kilku minutach użytkowania pojawia się niebieski ekran (BSOD) z błędem związanym z dyskiem. Przeprowadzono skanowanie za pomocą HDD Regenerator i chkdsk, które nie wykazały uszkodzonych sektorów. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące użycia Hiren's Boot do testowania pamięci RAM oraz sprawdzenia SMART dysku. Po dalszych testach, w tym MEMTEST, okazało się, że problem leży w płycie głównej, a nie w dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA