logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór różnicowy 6/4 czy 1 do C.O. z buforem – wpływ średnicy na opory przepływu

Luckymag 12 Sty 2015 13:51 1122 1
REKLAMA
  • #1 14321839
    Luckymag
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam pytanie w związku z zaworem różnicowym.
    W mojej instalacji pompa zainstalowana jest na powrocie do kotła (jest nim kominek z płaszczem) blisko bufora ciepła. Nie mam w tej chwili zaworu różnicowego przez co obejście pompy musi być zamknięte (inaczej pompa kręci wodą w kółko i nie odbiera ciepła).
    Nie pytajcie jaki instalator to zrobił bo się wnerwiam :)
    Dość powiedzieć , ze już koło tej pompy zwrotny zawór musiałem sam dołożyć bo jak nie paliłem to bufor ogrzewał płaszcz w kominku a ten powietrze w kominie....

Pytanie jest następujące.
    Z bufora wychodzi rura 6/4"
    Jest to redukowane do rozmiaru rury 1".
    Zawór różnicowy mogę teoretycznie mieć przed lub po redukcji - czyli 6/4" lub 1"
    To kwestia wyboru.
    Czy jest jakaś widoczna różnica w oporze tych zaworów? Oczywiście 6/4 ma znacznie większe przepływy niż 1" ale obieg jest ogólnie rurą 1". Chodzi o to, czy otwarty zawór różnicowy 1" ma pomijalny opór w stosunku do rury , czy może warto go zmniejszyć używając większego zaworu o ile nie spowoduje to innych negatywnych skutków (?)
  • REKLAMA
  • #2 14321949
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Mając instalację 1" stosuje się odpowiednio zawór 1". On ma odpowiedni przepływ do swojej wielkości.Stosując większy, można powiedzieć wydajesz niepotrzebnie dodatkowe pieniądze, natomiast mniejszy jest wbrew rozsądkowi, dobrej praktyce.
REKLAMA