logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpiecznie różnicowe - transformator 110kV / 15kV

pawmik1 12 Sty 2015 14:10 8241 5
REKLAMA
  • #1 14321893
    pawmik1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chciałbym zapytać o działania zabezpieczenia różnicowego przy transformatorze 110 kV/15kV. Czy sygnaly brane z przekładników zaznaczonych na czerwono wystarczają do poprawnego działania zabezpieczenia? Co z odejściem transformatora potrzeb własnych (Tr PW) ? Prąd na wejściu oraz wyjściu transformatora po uwzględnieniu przekładni będzie się oczywiście różnił o wielkość prądu płynąceg do potrzeb własnych czy to ma wpływ na pracę zabezpieczenia?

Zabezpiecznie różnicowe - transformator 110kV / 15kV
  • REKLAMA
  • #2 14322925
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    Oczywiście, że ma wpływ.
    W większości znanych mi przypadków, zasilanie TrPW nie jest brane ze strefy pomiedzy przekładnikami pola transformatora 110/15, ale z szyn rozdzielni 15.
    W takim układzie jak narysowałeś, do zabezbieczenia ΔI trzeba doprowadzić pomiar strony 15 albo 0,4kV TrPW (podobnie jak w rozwiązaniach gdzie PW zasilane są z tzw. "trzeciego uzwojenia").
  • REKLAMA
  • #3 14323021
    pawmik1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Oczywiście zgadzam się choć zauważam ostatnio tendencję do zasilania potrzeb właśnie w taki sposób jak opisałem w celu zaoszczędzenia dodatkowego pola w rozdzielni 15 kV. Z doświadczenia wiem że takie rozdzielnie istnieją i są eksploatowane. Wyjaśniłem sobie to w taki sposób: porównałem prąd wtórny transformatora mocy do prądu jaki płynie do potrzeb zakładając że moc Tr PW to około 600kVA. Wyszła mi wartość kilku % wartości prądu płynącego po stornie wtórnej transformatora mocy, czy tak mała wartość może nie powodować zadziałania zabezpieczeń ponieważ jest ono odstrojone od tak małej wartości prądu upływowego?
  • REKLAMA
  • #4 14323093
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Powinien być dołożony trzeci przekładnik na zasilaniu trafo potrzeb własnych lub dolny przekładnik powinien być zainstalowany przed odczepem zasilającym TrPW.
    Wszystko zależy jak wiele elementów ma być chronione zabezpieczeniem różnicowym.
    Przykładowy układ w zakładzie w którym pracuję.

Zabezpiecznie różnicowe - transformator 110kV / 15kV Zabezpiecznie różnicowe - transformator 110kV / 15kV

W zeszłym roku zabezpieczenie różnicowe uratowało życie mojemu koledze bo było bardzo szybkie.
  • REKLAMA
  • #5 14326231
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Wszystko zależy od aparatury zabezpieczającej. Kiedyś stosowało się przekładnik dopasowujący po stronie DN, tak by prądy z przekładników strony GN i DN transformatora były porównywalne przy wejściu na zabezpieczenie ( były to przekładniki o regulowane o przekładni 5÷9/5A) Nowe zabezpieczenia umożliwiają programowe ustawienie zarówno przekładni przekładników jak i prądów znamionowych stron GN i DN transformatora. Oczywiście transformator potrzeb własnych powinien być podłączony za przekładnikiem pomiarowym. Połączenie pokazane na rysunku jest dopuszczalne, jednak błąd pomiaru, który należy korygować, będzie różny - w zależności od obciążenia TPW.
    Pozdrawiam.
  • #6 14339354
    orzech2003
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Koledzy, proszę zauważyć, że zabezpieczenie różnicowe musi mieć spory margines nieczułości. Wynika to z zainstalowanego w transformatorze przełącznika zaczepów, który zmienia jego przekładnię o np. +-10%, co zmienia także stosunek prądu górnego uzwojenia do dolnego uzwojenia.
    Ponadto zabezpieczenie różnicowe ma reagować na zwarcia w strefie chronionej, które dają wielokrotnie większe "rozjechanie się" stosunku prądów górnego i dolnego.
REKLAMA