logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE48H6700 internet działa, a TV twierdzi, że nie

rebel0510 12 Sty 2015 23:27 3069 2
REKLAMA
  • #1 14324153
    rebel0510
    Poziom 2  
    Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Mam dziwny problem. Jako że przez wifi prędkość internetu w telewizorze wynosi około 2mb, zamiast 40 podłączyłem telewizor kablem. Niestety nie bezpośrednio pod router, tylko przez mini router tplinka, który działa jako client i łączy się z siecią wifi i dalej daje ją po kablu na tv. Męczę się z tym już dobre 2h, bo tv łapie konfigurację (ip, maska itd.), ale pokazuje komunikat, że połączenie z siecią przewodową nie powiodło się. Pomimo tego odpaliłem w tv przeglądarkę i internet śmiga zadowalająco, w testach około 20mb. Problem jest niestety taki, że tv uważa, że nie ma połączenia z siecią, przez co nie mogę odpalić żadnej aplikacji z Smart Hub'a. Działa tylko przeglądarka, a na całej reszcie dostaję komunikat "brak połączenia z siecią". Miał ktoś podobny problem? Albo jakiś pomysł jak to obejść?

Z góry dziękuję za pomoc

Edit:

Jeżeli nikt nie ma podobnego problemu to chyba można zamknąć. Kupiłem 20m kabla i puściłem przez pół mieszkania. Prędkość z 1,5mb skoczyła do 35 :)
  • REKLAMA
  • #2 14328940
    marcin.waski
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    W ustawieniach TV wpisz wszystkie parametry ręcznie (IP, dostęp do bramy, DNS-y). Czy tworząc Access Point skonfigurowałeś go aby był "przezroczysty" dla TV?
    -Pole WLAN jest odpowiednio mocne i nie ma tendencji do gubienia zasięgu?
  • #3 14328984
    rebel0510
    Poziom 2  
    1. Zasięg jest ok.
    2. Co znaczy przezroczysty? (Na tej samej konfiguracji routera, gdy kabel podepnę pod laptopa z internetem problemu nie ma)
    3. Ręcznie też wpisywałem, ale w sumie to nic nie zmienia, bo ustawienia IP, maska, brama itd. ustawiają się automatycznie i ustawiają się dobrze, bo tak jak napisałem internet działa, tylko TV twierdzi, że nie... Wina musi leżeć po stronie TV albo mini routera, bo gdy pociągnąłem kabel bezpośrednio z "głównego" routera, problemów nie ma żadnych.
REKLAMA