logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dla amatora zauważalna jest różnica między CMOS a CCD?

koprywa 13 Sty 2015 10:58 1665 4
REKLAMA
  • #1 14324870
    koprywa
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam...

Szukam aparatu kompaktowego (np. Nicon PowerShot sx510hs). Pytałem i prosiłem o pomoc w wyborze. Rozumiem, że to nie takie proste w odpowiedzi... Różne oczekiwania, różne parametry itd...

Dylemat jaki pozostał to wybór matrycy CMOS czy CCD...
    Szybsza, wolniejsza, zapis taki a taki...

Czy dla amatora (fotki z wakacji + imprezy rodzinne) wybór pomiędzy CCD i CMOS ma znaczenie?
    Czy różnica w szybkości zapisu, robienia fotek jest "zauważalna"?
    Czy różnica w poborze energii jest naprawdę zauważalna?

Nie wiem czy są możliwe konkretne odpowiedzi ale... Jako amatorowi ciężko juz mi czytać specjalistyczne opisy parametrów... :-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14324926
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Pierwsze co mi się rzuca w oczy : CMOS jest typowe dla lustrzanek zaś CCD dla kompaktów.
    Matryce raczej nie są wymienialne - jeśli chcesz wybrać między nimi to wybierasz między różnymi typami cyfrówek.
    koprywa napisał:
    Czy dla amatora (fotki z wakacji + imprezy rodzinne) wybór pomiędzy CCD i CMOS ma znaczenie?
    Czy różnica w szybkości zapisu, robienia fotek jest "zauważalna"?

Patrz : http://snapsort.com/
    CMOS w wykonaniu kompaktowym jest i tak wolniejszy niż lustro, więc jak zależy ci na szybkości celuj w lustrzankę. To był główny powód dla którego przeszedłem na lustrzanki.
    Szukasz szybkiego aparatu więc zwróć uwagę na taki parametr jak shutter lag.
  • REKLAMA
  • #3 14325605
    koprywa
    Poziom 10  
    Bez urazy ale dlaczego wszyscy z uporem namawiają mnie na lustrzankę...(?)
    Ja NIE chcę lustrzanki, chcę kompakt.
    Nie te oczekiwania, nie ta kasa, nie te potrzeby...

Ważnym dla mnie elementem jest też wymiar, wielkość aparatu. Raczej max 110-115 szerokości...

Pozdro
    Tomek
  • REKLAMA
  • #4 14329222
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Ale 0ceanborn wydaje mi się, że bardziej argumentował własny wybór. ;) Ja generalnie namawiałbym na aparat fotograficzny z większą fizycznie matrycą. Czyli aps-c. Bezlusterkowce są małe i posiadają taka matrycę. Do tego w przyszłości jak Ci się spodoba fotografia, można wymieniać obiektywy. :)
  • #5 14334769
    koprywa
    Poziom 10  
    Hmmmmmmmmm... To już chyba nic więcej...
REKLAMA