logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu: Nikon Coolpix P530, Sony DSC-H400 czy Canon PowerShot SX520 HS?

Celamovsky 12 Lut 2015 01:34 1779 19
REKLAMA
  • #1 14430220
    Celamovsky
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam na oku trzy modele aparatów i na któryś w najbliższym czasie chcę się zdecydować (dane pochodzą z oficjalnych portali marek):

1. NIKON Coolpix P530 - http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/super-zoom-share/coolpix-p530

2. Sony CyberShot DSC-H400 - http://www.sony.pl/electronics/cyber-shot-aparaty-kompaktowe/dsc-h400/specifications

3. Canon PowerShot SX520 HS - http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/C.../Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX520_HS/

Aparat będę wykorzystywał głównie do fotografowania ludzi czy obiektów nie poruszających się. Może powiem tak, że do zdjęć pozowanych.
    Nie będzie ten sprzęt używany jakoś mega często, raczej raz kiedyś go wezmę w rękę i pójdę "pocykać" ze znajomymi.
    Wybrałem ten sprzęt ze względu na rozmiary, należą one raczej do większych gabarytowo, a zwykłe małe kompakty mi się jakoś nie podobają zbytnio, do tego od razu mówię, że zależy mi na wbudowanej lampie błyskowej i możliwości zamontowania go na statywie, ale z tych trzech na pewno każdy ma taką możliwość.

Chyba, że polecacie coś innego w cenie tak do około 1000zł, jeśli będzie te 100zł więcej to też mogę dorzucić, ale tak jak mówię - sprzęt bardziej dla amatora, bo nie za bardzo się w tym temacie ogarniam więc jakiś większych kosztów ponosić bym nie chciał.

Do takich wymagań, który byłby dla mnie najbardziej odpowiedni, najlepiej by się spisywał?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14430250
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Wymagania masz takie że jedynie lustrzanka to spełni lub jakiś bezlusterkowiec np sony bo w dobrej cenie, a to co wymieniasz to kompakty z dużą obudową by wyglądał pro ale może ktos napisze więcej.
  • Pomocny post
    #3 14431326
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Jeśli nowe, z wyglądem "lustra" i w zbliżonym budżecie to Sony A 3000.
  • #4 14431691
    Celamovsky
    Poziom 8  
    No tak jak mówię, te mi się spodobały do tego trochę tam poczytałem i wybrałem właśnie te modele.
    No to cóż, widzę, że przemo-lukas się znasz w tym temacie więc decyduje się na tego Sony A3000.
    Dziękuję bardzo.
  • #5 14432095
    przemo-lukas
    Poczekaj. To tylko moja propozycja. Podpytaj jeszcze innych. :)
  • REKLAMA
  • #6 14432237
    jasmik
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Kiedyś stałem przed podobnym wyborem ale w moim przypadku myślałem tylko o lustrzance, gdzie wybory padały między 50d lub używane 60d a zakup padł na Nikona D7000 i jestem mega zadowolony.

Do rzeczy: Nie wiem w jakim stopniu interesuje Cię Fotografia ale w swoich przemyśleniach warto dorzuć używaną lustrzankę - np Canon 450D na pewno spełni wymagania co do wyglądu i jakoś zdjęć również. dodatkowo zawsze możesz dokupić obiektyw np jasną stałkę 50mm czy 85mm ale to już duże wydatki, a jak masz mało światła to od 300-1500 i więcej wybierzesz lampę zewnętrzną według swego zapotrzebowania. na pewno możliwości są nieporównywalne większe.

Canon 450D + obiektyw KIT - na allegro na pewno znajdziesz do 1000 lub trochę więcej
    również patrz na przebiegi czasem można upolować naprawdę ładną perełkę od amatora.

Dodano po 8 [minuty]:

A jeśli używane lustro Cię nie interesuje to ja bym kupił zdecydowanie Nikona, :)

Celamovsky napisał:
  • #7 14432473
    przemo-lukas
    jasmik
    Czemu Coolpix P530 a nie A 3000? Kompletnie nic nie przemawia za wyborem tego pierwszego. Używanego Canona rozumiem. Wchodzisz w dany system. Ale bezlusterkowiec z możliwością rozbudowy systemu i z matrycą aps-c w cenie kompaktu? No wybór raczej jest oczywisty. :)
  • REKLAMA
  • #8 14432645
    marcode
    Poziom 26  
    Też polecam A3000, solidny aparat i dostęp do dużej ilości tanich obiektywów minolty z AF.

Moderowany przez przemo-lukas:

Proszę zdania rozpoczynać wielką literą. Poprawiłem.

• REKLAMA
  • #9 14433385
    Celamovsky
    Poziom 8  
    To jak już tak mi pomagacie chętnie to poproszę jeszcze o propozycje jaki statyw wybrać do A3000.
    Wiadomo, że jakiś mocno profesjonalny nie musi on być, .ale nie chcę typowego plastiku, który się szybko połamie i będzie niestabilny.
  • Pomocny post
    #10 14433515
    jasmik
    Poziom 10  
    Dobrym i tanim jest Slik pro 330 DX cena ok 280zł (na all... w sklepie nawet ok 400zł), jest stabilny i ma fajne możliwości, według mnie do 300zł ciężko znaleźć lepszy nowy statyw. Oczywiście ktoś doda tylko Manfrotto. :)
    Statywy tanie są wykonane trochę tandetnie czasem lepiej kupić o trzy miesiące później a nie będzie się żałować.

Moderowany przez przemo-lukas:

Proszę zdania rozpoczynać wielką literą. Poprawiłem.

• #11 14433546
    Celamovsky
    Poziom 8  
    Dzięki jasmik za szybką odpowiedź.

Ja poszperałem trochę w necie i wiele dobrego da się usłyszeć o firmie produkującej statywy jaką jest VELBON?

Jakie Wy macie zdanie o tym producencie i jaki model wybrać w rozsądnych pieniądzach.
  • #12 14433569
    jasmik
    Poziom 10  
    przemo-lukas napisał:
    Czemu Coolpix P530 a nie A 3000?

Ja się odniosłem do trzech aparatów wymienionych przez autora.
    Jeśli chodzi o A 3000 będzie to dobry wybór.
    Nikon 1 J3 + 10–30 mm - będzie też dobrym wyborem :) tylko że nie wygląda jak à la lustrzanka.
  • #14 14434933
    przemo-lukas
    marcode napisał:
    też polecam A3000, solidny aparat i dostęp do dużej ilości tanich obiektywów minolty z AF

Minolta to bagnet "A", a bezlusterkowce Sony to bagnet "E". :) Trzeba dokupić dość kosztowny adapter. Ale do "nexów" jest sporo obiektywów. No i "samyang" też robi. I większość manualnych szkieł przez adaptery podłączy.

Co do bezlusterkowców Nikona i Canona powiem tylko, że obie firmy się zbytnio nie popisały.

Slik pro 330 DX to bardzo dobry statyw. Chyba najtańszy z sensownych.
  • #15 14435071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14435107
    marcode
    Poziom 26  
    no tak, sony A3000 faktycznie bagnet E, czyli pozostają starsze alphy A33/35/37 i seria A5x itd, ciężki orzech do zgryzienia :)
  • #17 14437106
    przemo-lukas
    No tak.
    Przykładowo 50/1.8 do Sony "E" kosztuje niemalże tyle, co 50/1.4 do Canona. ;)
    Ale sam Canon 100D mocno przekracza budżet.
    Niemniej nad tanią lustrzanką też warto się zastanowić. Ale znów, polecam systemy do których można zastosować bez żadnych problemów szkła manualne. Dlatego też wybór Nikona musi być świadomy, gdyż bez kosztownych przeróbek z wielu szkieł na M42 najzwyczajniej nie będziesz mógł się w pełni cieszyć. :)
  • #18 14437932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 14438313
    marcode
    Poziom 26  
    Ja kilka dni temu kupiłem sobie dla zabawy heliosa i po drobnej przeróbce ostrzy na nieskończoność w nikonie co podobno nie jest wykonalne bez specjalnych drogich przejściówek :)
    Nikon D90 ma potwierdzenie ostrości w body nawet z manualnymi obiektywami, brak jedynie pomiaru światła ale to przecież nie problem jak ktoś pstryka dłużej.

Jak widać pomysłów jest wiele, tylko się uczyć i bawić bo fotografia to bardzo szeroka dziedzina :)
  • #20 14438391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór aparatu fotograficznego spośród trzech modeli: Nikon Coolpix P530, Sony CyberShot DSC-H400 oraz Canon PowerShot SX520 HS. Użytkownik poszukiwał aparatu do fotografowania ludzi i obiektów nieruchomych, preferując większe modele z wbudowaną lampą błyskową. Uczestnicy forum sugerowali rozważenie bezlusterkowca Sony A3000, który oferuje lepsze możliwości rozbudowy systemu i dostęp do tańszych obiektywów. Wskazano również na zalety używanych lustrzanek, takich jak Canon 450D, które mogą spełnić wymagania użytkownika. W kontekście statywów, polecano model Slik Pro 330 DX jako stabilny i przystępny cenowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA