logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM TP 600E - błędy 161 i 163, problem z ustawieniem daty i hasłem BIOS

Vacker 12 Maj 2005 12:46 2042 10
REKLAMA
  • #1 1485474
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    MAm ibm TP 600E i jak go włanczam wyskakuje mi zebym podał hasło ale wystrczy nacisnąć enter i wyskakuje OK potem wykrywa mi 2 błędy 161 i 163 i pokazuje sie ten zielony ekranik no i ppowinno dac sie teraz ustwic date ale nieda sie tylko pokazuje zebym zajrzał do ksiązeczki i niewiem co sie dzieje wogule z nim moze nie taie hasło ale pokazuje ok moze jeszcze jest jedno hasło ze sie nieda wejść do biosu ??
  • REKLAMA
  • #2 1485711
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    witam

na bank jest zalozone haslo administratora (na biosie i dysku) temat na forum byl juz poruszany wiele razy poszukaj
  • REKLAMA
  • #3 1485895
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    "Backup battery" do wymiany - 161 niesprawna bateria, 163 - zła data.
    To jest ta bateryjka koło pamięci podtrzymująca zegarek CMOS. Jak masz hasło na admina to tylko reprogramowanie EEPROM. Możesz mieć też hasło na dysk założone - ale to się okaże później.
  • #4 1488744
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    _DooM napisał:
    witam

na bank jest zalozone haslo administratora (na biosie i dysku) temat na forum byl juz poruszany wiele razy poszukaj

a robi ktoś cos takiego i za ile ??
  • REKLAMA
  • #5 1495499
    _DooM
    Poziom 17  
    tak
    remzibi

ale mozesz tez zglosic sie do mnie na priv to powiem wiecej co i jak
  • REKLAMA
  • #6 1653013
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Witam! Poradziliście sobie z tym problemem?? Mam identyczny przypadek. Dowiedziałem się, że podobno jest to jakiś bug biosu... Tylko jak się go pozbyć??
  • #7 1654323
    _DooM
    Poziom 17  
    jesli wyswietla te dwa bledy to trzeba wpisac haslo admina i po klopocie
    jesli go nieznasz to poszukaj na forum wiele razy pisalem jak odczytac haslo
  • #8 1655380
    przekrent
    Poziom 32  
    Gdzie niby zapisane jest to hasło admina?? Na 100% nie w eepromie!! Doskonale wiem jak odczytać hasełko z eepromu w ThinkPadach dlatego pytam się jak rozwiązać ten problem.
  • #9 1665684
    przekrent
    Poziom 32  
    Niestety kolega _DooM okazał się jedynie być mocnym w gębie! "Znać hasło admina, wiele razy pisałem o tym na forum". Człowieku! To hasło nie jest zapisane w eepromie! Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem????
  • #10 1667438
    Damilog
    Poziom 11  
    Po pierwsze wymień baterie to bledy nie beda wyskakiwały!A co do hasła to skontaktuj sie z tym kto ci to sprzedal!A podobne tematy byly juz poruszane.Zeby zmienic haslo musisz wejsc do biosu(przytrzymujac f1 zaraz po zalaczeniu kompa),ale nawet jesli je zmienisz a bateria jest dd to nowe haslo sie wykasuje!Ja mialem haslo 1111111 wiec moze sprubuj tego samego,zauwarzylem ze wlasnie po resecie u mnie to haslo jest prawidlowe.
  • #11 1669553
    przekrent
    Poziom 32  
    Kompletnie nie rozumiesz tematu...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
IBM ThinkPad 600E wyświetla błędy 161 i 163, które oznaczają uszkodzoną baterię podtrzymującą CMOS oraz nieprawidłową datę. Po włączeniu pojawia się monit o hasło, które można pominąć klawiszem Enter, jednak dostęp do ustawień BIOS jest ograniczony przez hasło administratora. Hasło to nie jest zapisane w EEPROM, co utrudnia jego odczyt i reset. Rozwiązaniem problemu błędów jest wymiana baterii CMOS. Aby zmienić lub usunąć hasło BIOS, konieczne jest jego poznanie lub reprogramowanie EEPROM, co wymaga specjalistycznej usługi. Niektóre sugestie wskazują na możliwość użycia domyślnego hasła (np. 1111111) po resecie baterii, jednak nie jest to gwarantowane. Problem z ustawieniem daty wynika z rozładowanej baterii podtrzymującej zegar systemowy. Dyskusja podkreśla, że hasło administratora BIOS i ewentualne hasło dysku są odrębnymi zabezpieczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA