logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest darmowy program do zrobienia prostej bazy danych?

janomo 12 Maj 2005 12:47 15920 17
REKLAMA
  • #1 1485477
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Chodzi mi o prosty program do katalogowania części na warsztacie. Access odpada bo jest płatny chociaż dobry do tego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1487547
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nowy OpenOffice.org ma bazę danych. Na razie dostępna jest wersja beta ale niedługo wyjdzie stabilna. Jak Ci się śpieszy, możesz pobrać betę. Przy okazji będziesz miał całkiem fajny pakiet biurowy za darmo oczywiście.
  • #4 1487596
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Pakiety : OpenOffice i StarOffice
  • #5 1489543
    janomo
    Poziom 24  
    Ściągnąłem Staroffice 5.2. Pakiet jest super ale podczas instalacji wyrzuca mi że nie zainstalowało Adabas i trzeba to ściągnąć z Internetu i zainstalować.
    Niestety nie pisze skąd i jak więc może ktoś mi pomoże?
    Odnośnie Openoffice to ściągnąłem wersję 1.9.95 i po zainstalowaniu działa - mogę tworzyć bazę danych ale jest inny problem, jak zmienić język menu i pasków na polski? W opcjach OpenOffice opcja ta ma do wyboru tylko angielski.
    Dzięki.
  • #6 1497097
    janomo
    Poziom 24  
    Z tego co doczytałem to OpenOffice 2.0beta nie ma polskiej wersji więc "kasza", ale sprawa StarOffica i doinstalowania bazy danych Adabas jest otwarta. Może ktoś zna link do takiej wersji StarOffica żeby nie trzeba było ściągać i doinstalowywać tego Adabas.
  • REKLAMA
  • #7 1497309
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jeśli robisz to dla firmy to nie ma nic darmowego....
  • #8 1499061
    elpiko
    Poziom 17  
    anddd napisał:
    Jeśli robisz to dla firmy to nie ma nic darmowego....

No przecież jak byk wyżej jest OpenOffice - w 100% darmowy. A spolszczenie może jest gdzieś na jakichś polskich stronach projektu. Zresztą, do angielskiego interfejsu można się przyzwyczaić. Mnie polski irytuje :)

Może być też MySQL i do tego np. PHPMyAdmin - też darmowe.
  • #9 1500199
    anddd
    Poziom 24  
    Do elpiko:
    Powiedz to samo urzędnikom US. :)
  • #10 1501033
    elpiko
    Poziom 17  
    Z czepianiem się US to jest mit. Raz ktoś zaksięgował coś darmowego na 0zł i się przyczepili ale szybko się wycofali, bo im gość wytknął, że oni też używają darmowego "płatnika".

Tego AFAIK się po prostu nie księguje.
  • #11 1502888
    anddd
    Poziom 24  
    Nie mów że to mit ......... Co urząd to jest inaczej, tylko ich dobra wola że mogą Ci darować. Może u Ciebie są ludzcy urzędnicy ale nie wszędzie. A poza tym można powyższe programy i wiele inny zakupić choćby w gazecie komputerowej (wystarczy ta "złotówka" byle mieć fakturę)
  • #13 1506918
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Zainstaluj linuxa, tam w KDE i w GNOME są proste programy do baz danych.
  • #14 1557052
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Ja polecam SQLite - prosta baza danych zawarta w jednym pliku, nie potrzebuje swojego procesu serwera. Jest darmowy.
    Do zarządzania możesz użyć np. PHP SQLite Manager. Jest szybszy niż MySQL.

Dobry jest też chyba Firebird - to darmowa odmiana Interbase.
  • #15 1557454
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ale skoro sugerujesz PHP SQLite to oznacza, że sugerujesz aby człowiek sobie od razu zainstalował serwer www z php. No cóż to zaczyna mi przypominać używanie koparki do przesadzania kwiatów.

Sugestia z linuksem jest dobra. Tam są bazy danych.

Co do StarOffice'a to obawiam się, ze jest on darmowy do użytku prywatnego, dla firm mają jakieś niewielkie opłaty. Ale możesz spróbować, ściągnij jakąs starsza wersją, albo kup gazetke z CD.
  • #16 1559381
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    halif napisał:
    Ale skoro sugerujesz PHP SQLite to oznacza, że sugerujesz aby człowiek sobie od razu zainstalował serwer www z php. No cóż to zaczyna mi przypominać używanie koparki do przesadzania kwiatów.

Może i masz rację. To była tylko sugestia. Są też inne programy do zarządzania tą bazą, bez potrzeby instalowania serwera WWW i PHP.

halif napisał:
    Sugestia z linuksem jest dobra. Tam są bazy danych.

Co do StarOffice'a to obawiam się, ze jest on darmowy do użytku prywatnego, dla firm mają jakieś niewielkie opłaty. Ale możesz spróbować, ściągnij jakąs starsza wersją, albo kup gazetke z CD.

Wiesz tylko nie każdy też lubi Linuxa :) Jak ktoś jest przyzwyczajony do Windy, to chyba nie będzie chciał zmienić systemu tylko po to, aby skorzystać z darmowej bazy danych.

Z tego co wiem, to w nowej wersji Open Office jest jakiś program na wzór Ms Access i do tego darmowy.
  • REKLAMA
  • #17 1559546
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    StarOffice Sun'a nie jest darmowy (jest tylko dla użytku "edukacyjnego", najtańsza wersja biurowa kosztuje 79.95$)
    NAtomiast OpeOffice ma dziwną licencję. Z jednej strony to GPL na kod i komponenty (również Sun'owskie), ale z drugiej ma licencje GNU na aplikację. Chyba jest darmowy...

Co do funkcjonalności to działa on na bazach danych Accessa, ale również zapewnie wsparcie MySQL, postgreSQL, Oracle i innych. Czyli ciś dla siebie byś znalazł. Jeżąeli nie czujesz sie na siłach, to mozęs zkupić książki do OpenOffice'a - widziałem juz takie, w formie ćwiczeń, lub kompendium wiedzy.
  • #18 1987494
    janomo
    Poziom 24  
    Znalazłem darmowy program obsługa serwisu, namiary na niego były na Elce chyba w dziale serwisanci.
    Program jest prosty, ale jeśli trzeba spisać części, przyjąć sprzęt do naprawy z namiarami klienta to całkowicie wystarcza.
    Jest też program Serwis 2005, ale jest płatny i bardzo rozbudowany, chociaż większy serwis na pewno doceni taki program.
    Temat można zamknąć.
    Wszystkim dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano darmowego, prostego programu do tworzenia bazy danych do katalogowania części warsztatowych, z wykluczeniem płatnego Microsoft Access. Zaproponowano CeReM Personal 2.1 oraz darmowe pakiety biurowe OpenOffice.org i StarOffice, które zawierają moduły bazodanowe. OpenOffice w wersji beta umożliwia tworzenie baz danych, jednak brak polskiej wersji językowej w wersji 2.0 beta stanowił problem. StarOffice wymagał doinstalowania bazy Adabas, co sprawiało trudności z instalacją. Dyskutowano o legalności darmowego oprogramowania w zastosowaniach firmowych. Alternatywnie wskazano na systemy Linux z wbudowanymi prostymi bazami danych oraz na lekkie bazy SQLite i Firebird (darmowa odmiana Interbase). Wspomniano także o konieczności instalacji serwera WWW i PHP przy niektórych rozwiązaniach. Ostatecznie autor znalazł prosty, darmowy program do obsługi serwisu, wystarczający do spisywania części i przyjmowania sprzętu do naprawy, oraz wspomniał o płatnym, bardziej rozbudowanym Serwis 2005. Temat uznano za zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA