logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić falowanie dźwięku w magnetowidzie Panasonic NV-G7?

grzejab 12 Maj 2005 13:01 2842 22
REKLAMA
  • #1 1485517
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Jest to dość stary magnetowid Panasonic NV-G7, jest słyszalne zjawisko wynikające z minimalnych nierównomierności prędkości przesuwu taśmy (falowanie dźwięku) tak jak w starych magnetofonach kasetowych, obraz jest OK.
    Gdzie szukać przyczyny czy bezwzględnie należy wymienić rolkę capstan, czy jest to wina ośki silnika capstan
  • REKLAMA
  • #2 1485542
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jeśli oś nie ma luzów (sprawdź ręką) to wymień samą rolkę i zobacz czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #3 1485858
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    W pierwszej kolejności zasilacz (wszystkie elki). potem zimne luty na płycie.
  • #4 1488220
    grzejab
    Poziom 23  
    Wymiana elek. w zasilaczu nic nie dała, zauważyłem że zjawisko to jest największe na początku taśmy, luzy ośki są ledwo wyczuwalne, ale jakieś są
  • #5 1488299
    maryann
    Poziom 37  
    Jeśli to falowanie ma częstotliwośc taką jak obroty capstana, stawiałbym na stator- płytę z uzwojeniami (a konkretnie hallotrony na niej). Jeśli większą, to jest podobne do sprzęgła dowijania, choć w GG to się raczej nie psuło. Można by jeszcze obejrzeć oscyloskopem wyjścia sterownika tegoż capstana -BA6435.
  • #6 1488372
    grzejab
    Poziom 23  
    Najdziwniejsze jest to, że czasami jest zupełnie dobrze, tzn sama wielkość tego zjawiska się zmienia i nie wiem od czego zależy.
    Silnik capstana rozbierałem cały i składałem, cewki statora są na oddzielnej płytce drukowanej jest on dość duża średnica 10cm, ale czujników tzn. hallotronów na niej nie widziałem, również na schemacie ich też nie widać. Nie wiem czy były konstrukcje tych silników bez hallotronów tzn. z cewkami w obwodach sterujących.
  • #7 1488443
    maryann
    Poziom 37  
    To by pasowało. Hallotron (może wiesz) jest czarną kostką ok. 1x2mm z czterema nóżkami- ale też nie mam Panasonica na stole, żeby porównać.
    Trzeba by podmienić silnik dla pewności.
  • #8 1496843
    grzejab
    Poziom 23  
    Jednak są tam hallotrony pomierzyłem "na zimno" wszystkie omomierzem we wszystkie strony wykazuję takie same wartości.
    Poprawiłem luty na ścieżkach przu US NE 8321 driwer silnika capstan, dalej jest to samokołysanie dźwięku. Tyklo znowu było tak że na pierwszej kasecie (po tych porawkach) dźwięk był idealny, jak podmieniłem kasetę na inna znowu to samo kołysanie dźwięku spowrotem na tą pierwszą kasetę i dźwięk już zły.
    Moze spróbuję nagrać ten dźwięk do pliku MP3 i go dołączyć jako załącznik
  • REKLAMA
  • #9 1496979
    maryann
    Poziom 37  
    Może się słabo strałem, ale mnie sie jeszcze nie udało skutecznie obmierzyć hallotronów.
  • REKLAMA
  • #10 1501485
    Krystian Filo
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    W tym modelu bardzo często odkleja się filc od hamulca napinacza lewa ośka i w zależności od ułożenia jest dobrze lub żle.
  • #11 1509390
    grzejab
    Poziom 23  
    Sprawdziłem filc na lewej rolce nie odkleił się. Po wielu próbach okazało się że magnetowid nagrywa zawsze dobrze (bez falowania dźwięku) nagrane taśmy odtwarzam na innym dobrym magnetowidzie.
    Podejrzewam w związku z tym tor odczytywania impulsów synchronizacji (ctl-head) z taśmy stałą głowicą. Są to impulsy o częstotlowości 25 Hz, być może w tor wzmacniania tych impulsów dodatkowo dostaje się przydźwięk sieci 50Hz. Ten tor jest zrobiony na us AN 3792 (IC206)
  • #12 1509520
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    grzejab napisał:
    .
    Podejrzewam w związku z tym tor odczytywania impulsów synchronizacji (ctl-head) z taśmy stałą głowicą.

Diagnoza wydaje się słuszna. W trybie REC pętla serworegulacji jest sterowana impulsami wzorcowymi z generatora kwarcowego i jeżeli nagrania są poprawne to cała mechanika jest sprawna. W trybie PLAY serworegulacja nie działa i w zależności od oporów jakie wnosi taśma zjawisko "kołysania dźwięku" występuje z różnym natężeniem, o czym piszesz w swoim temacie.
    Przyczyny mogą być następujące:
    - brak impulsów CTL z głowicy
    - mały poziom impulsów CTL na skutek naturalnego ścierania się czoła głowicy AUDIO/CTL lub źle wyregulowanej głowicy
    - uszkodzenie stopnia wstępnego wzmocnienia impulsów CTL
    Brak schematu nie pozwala mi wskazać drogi tego sygnału, podejrzewam, że przedwzmacniacz znajduje się w AN37...
    Ps. AN3792 to Drum Servo Interface, natomiast AN3794 - Capstan Servo Interface i taki by nas interesował o ile występuje w tym modelu.
  • #13 1509568
    maryann
    Poziom 37  
    Kluczowym byłoby tu usłyszenie tego "falowania". Jeżeli jest ono cykliczne w takt obracania sie jakiegoś elementu- wskazywałoby na niego. Jednakże poprawność zapisu zdaje się wykluczać elementy mechanizmu.
    Poza tym zużycie głowicy CTL najpierw dałoby problemy z zapisem, objawy też na pewno byłoby widać i w sumie bardziej przypominałyby szarpanie o niecyklicznym, przypadkowym charakterze. Najprościej odpiąć tą głowicę i porównać tego efekty z powyższymi objawami.
  • #14 1509768
    grzejab
    Poziom 23  
    Falowanie to ma zawsze jednakową częstotliwość nie zależnie od położenia taśm na szpulach, tylko intensywność falowania jest różna.
    Po odpięciu tej głowicy w trakcie odtwarzanai następuje wyciszenie dzwięku (muting) tak, że nie można go wtedy usłyszeć.
    Impulsy ctl-head mierzyłem oscyloskopem, maję prawidłową amplitudę tzn. 5 Vpp na wyjścu us AN3792 pin 2. Wartość impulsów po przedwzmacniaczu pin 4 us około 0,5 V pp (wartość tej amplitudy nie jest podana na schemacie).
    Występuje tu jednak inne ciekawe zjawisko, po pierwszym włączeniu PLAY (po dłuższej przerwie) impulsy pojawiają się po ww. przedwzmacniaczu (i adekwatnie do tego na wyjściu) dopiero po około 30 sekundach do tego czasu brak jest na obrazie synchronizacji capstan/cylinder i dźwięk jest wyciszony. Przy nastepnym przełączaniu funkcji Play FF, rew itd a potem znowy play synchronizacja jest już natychmiast.
    Napięcia stałe na nóżkach AN3792 toru wzm imp ctl-head prawidłowe.
    US AN3794 w tym modelu nie występuje, jest natomiast AN 3795 oraz MN 6178. Cały tor wzm ctl-head od głowicy do wyjścia (poziom 5Vpp) jest zrealizowany na układzie AN 3792.
    Schemat mam niestety tylko w wersji papierowej niezbyt wyraźny.
  • #15 1509858
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    A gdzie dalej podąża wzmocniony sygnał CTL?
  • #16 1509889
    grzejab
    Poziom 23  
    Na nóżkę 6 układu MN 6178 oraz na nóżkę 12 procesora MN 15342
  • #17 1509965
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    grzejab napisał:
    Występuje tu jednak inne ciekawe zjawisko, po pierwszym włączeniu PLAY (po dłuższej przerwie) impulsy pojawiają się po ww. przedwzmacniaczu (i adekwatnie do tego na wyjściu) dopiero po około 30 sekundach do tego czasu brak jest na obrazie synchronizacji capstan/cylinder i dźwięk jest wyciszony.

Takie zjawisko może występować przy utracie pojemności (bądź zwiększonej upływności) kondensatorów elektrolitycznych w bezpośrednim zasilaniu AN3792 i napięcia referencyjnego dla WO (przedwzmacniacz CTL). Może to dotyczyć również kondensatorów sprzęgających, jeżeli takie w bloku SERVO występują.
  • #18 1510056
    grzejab
    Poziom 23  
    Wszystkie elektrolity sprzęgające i jeden uziemiający w pętli sprzężenia zwrotnego zmierzyłem miernikiem Metex 3640 pojemności prawidłowe nie mierzyłem jedynie pojemności kondensatora w bezp. zasil. 5V AN 3792 47µF.
    Jedyne czega na razie nie mierzyłem to wartości napięcia przełączającego ten us z trybu Ptay w tryb REC nóżka 9 Play ma być 0V Rec 3,9V.
    Po wykonaniu tych pomiarów przedstawię wyniki.
  • #19 1517255
    grzejab
    Poziom 23  
    Na razie nie miałem czasu wykonać dalszych pomiarów, ale zgrałem próbkę dźwięku do pliku. Załącznik
    Załączniki:
    • probka.zip (669.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1517569
    maryann
    Poziom 37  
    Raczej tu słyszę modulację częstotliwością niż amplitudą i bardziej (na60%) kierowabym się do mechaniki; przynajmnie trzebaby ją dobrze obejrzeć. Jeśli to falowanie taśmy to gdzieś to będzie widać- można dotknąć patyczkiem lekko brzeg i zobaczyć,czy nie faluje (tuż przed zwinięciem jej do kasety, przed głowicą A/C). Trochę to za szybkie jak na capstan a za mocne jak na sprzęgło dowijania. Sprzęglo możesz obrócić w palcach czy przytrzymać talerzyk w PLAY bez kasety. Przy wolnym obracaniu czasem czuć jak przeskakuje zamiast gładko się ślizgać.

Drugie to obejrzeć oscyloskopem sygnał audio- zacznij od wyjścia, czy to w ogóle widać. Slyszę tu jakby nałożone kilkanaście Hz, może 25? Impulsy control? Ale jak?
  • #21 1517648
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    grzejab napisał:
    Po wielu próbach okazało się że magnetowid nagrywa zawsze dobrze (bez falowania dźwięku) nagrane taśmy odtwarzam na innym dobrym magnetowidzie.

maryann napisał:
    i bardziej (na60%) kierowabym się do mechaniki

Po odsłuchaniu próbki dźwiękowej mógłbym posądzać rolkę dociskową ale przecież mechanika została wykluczona. Proponuję sprawdzić przebiegi na IC207 p.2 - błąd prędkości (CAP SPEED) i p.3 - błąd fazy (CAP PHASE). Napewno oba sygnały będą się zmieniać, ważne jest natomiast jaki jest charakter tych zmian.
  • #22 1520653
    grzejab
    Poziom 23  
    Pragnę poinformować , że właśnie dodałem schemat mojego magn. Panasonic NV-G7 do bazy schematów Elektrody w miejsce Schematy VCR DVD itd.

Przebiegów na nóżkach us na razie nie udało mi się podejrzeć, ale wczoraj podczas pomiarów stałoprądowych w okolicach ukłdu IC 207 MN 6178 przy pomiarach na QR 208
    - UE (QR 208) 2,78V napięcie referencyjne ze źródła tego nap. Q 204 (wg schematu powinno być 2,8V)
    - UC (QR 208) 2,48V
    - UB (QR 208) 5,1 V

Po zwarciu CE QR 208 co w efekcie dało podanie napięcia referencyjnego 2,78V (czystego bez tętnień) na nóżkę 8 IC 201 AN3795 synchronizacji cylinder/capstan nie było, ale za to dżwięk był idealny bez żadnego falowania . Wg. opisu na schemacie prędkość przesuwu taśmu była wtedy zwiększona (stan normalnej prędkości przesuwu nap. 2,5V) ale można się było przekonać żę cała mechanika prowadzenia taśmy jest OK.
    Może nasuną się Wam jakieś sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Panasonic NV-G7 występuje falowanie dźwięku spowodowane nierównomiernościami prędkości przesuwu taśmy, mimo prawidłowego obrazu. Przyczynę wykluczono częściowo zasilacz i zimne luty. Luzy na osi silnika capstan są minimalne, a rolka capstan wymieniona bez poprawy. Silnik capstan posiada cewki na osobnej płytce, bez widocznych hallotronów, które jednak zostały zmierzone i wykazują prawidłowe wartości. Problem falowania dźwięku zmienia się w zależności od kasety, co sugeruje wpływ toru odczytu impulsów synchronizacji (CTL-head) realizowanego przez układ AN3792. Impulsy CTL mają prawidłową amplitudę, ale pojawiają się z opóźnieniem po włączeniu trybu PLAY. Wskazano na możliwe problemy z kondensatorami elektrolitycznymi w zasilaniu układu AN3792 lub w torze sprzężenia zwrotnego. Mechanika została w dużej mierze wykluczona, choć wskazano na możliwość problemów z rolką dociskową lub filcem hamulca napinacza, które jednak nie zostały potwierdzone. Pomiar napięć i sygnałów na elementach układu sterowania prędkością (MN6178, AN3795) wykazał, że zwarcie tranzystora QR208 eliminowało falowanie dźwięku, co sugeruje wpływ stabilności napięcia referencyjnego na synchronizację cylinder/capstan. W trybie REC serworegulacja działa poprawnie, co potwierdza sprawność mechaniki. Problem falowania dźwięku w trybie PLAY wynika najprawdopodobniej z toru synchronizacji impulsów CTL i ich wzmacniania, a nie z mechanicznych elementów napędu taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA