logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 64-bit - Systematyczne ubywanie wolnego miejsca na dysku C

ania13L 14 Sty 2015 16:57 2793 13
REKLAMA
  • #1 14329650
    ania13L
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam

Mam problem jak w nazwie tematu – na moim dysku C (dysk systemowy) systematycznie ubywa miejsca i nie wiem dlaczego. Mój system to Win7 64-bitowy.

Jakieś 2 tygodnie temu zauwazylam ze dysk C był zaznaczony na czerwono z wolnymi 10GB miejsca. Wyczyscilam wszystkie tempy, cache, odinstalowalam jakieś nieuzywane aplikacje i wolnego miejsca przybylo, ale w ciagu kilku dni prawie wszystko co przybylo zostalo znowu zajete. Tak więc znowu usunelam jakieś zbedne pliki i aplikacje, znowu ilosc wolnego miejsca się powiekszyla, ale pozniej znow zmniejszyla. W tym czasie nic nie instalowalam.
    Szukajac porad w internecie znalazlam ze najwięcej miejsca zajmuje plik wymiany i plik odpowiedzialny za hibernacje. Sprawdzilam ze u mnie zaznaczona jest opcja zeby system sam sterowal wielkoscia pliku wymiany, zadeklarowany on jest na 8GB i nic tu nie zmienialam. Za to hibernacje wylaczylam (ponieważ i tak jej nie uzywam). Spodowowalo to zwolnienie 8GB miejsca (z których już kolo 3GB jest zajetych).

Mój dysk C ma 124GB z czego 22GB jest wolnych a zajetych 102GB (tak widac we wlasciwosciach dysku C). Wiem ze to dużo wolnego miejsca, ale jeśli będzie go ubywac w takim tempie jak teraz to za parę tygodni nic mi już nie zostanie, a nie mam juz nieuzywach aplikacji do odinstalowywania.

Sadzilam ze to może być wirus ale skanowania avastem, dr web i malwarebytes nic nie znalazly.

Dodatkowo w czasie walki z tym problemem spisalam sobie rozmiary folderow na dysku C i ich wielkosc prawie się nie zwiekszyla (może o jakieś 0,5GB ale to pewnie cache przegladarki, podczas gdy ubylo jakieś 6GB wolnego miejsca na dysku). Zauwazylam rowniez ze jeśli zaznacze wszystkie pliki i foldery na dysku C (ctrl+a) i sprawdze ich wielkosc to maja one troche ponad 61GB. Skoro zajete jest 102GB to gdzie te brakujace 40GB? Skoro wielkosci plikow które moge sprawdzic prawie sie nie zwiekszyly to by wskazywalo ze za ubywanie wolnego miejsca odpowiada rozrost tego co obecnie zajmuje 40GB?

Zauwazylam tez – chociaz może to być tylko zbieg okoliczonosci, ze wolnego miejsca w większych ilosciach ubywa mi kiedy przez dluzszy czas komputer jest wlaczony i bezczynny.

Czy może ktos mi pomoc powstrzymac to ubywanie wolnego miejsca?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14329800
    ania13L
    Poziom 12  
    Sciagnelam i przeskanowalam dysk C. Troche tez popatrzylam co robia przycisku u gory i zrobilam dwa screen shoty (widzialam ze jest opcja jakiegos eksportu ale nie bardzo wiedzialam co wybrac dalej, mam nadzieje ze widac na obrazkach). Na drugim wlaczylam aby pokazal niedostepne obszary, to pewnie te zaginione 40GB (nie wiem co tam moze byc).

Win7 64-bit - Systematyczne ubywanie wolnego miejsca na dysku C Win7 64-bit - Systematyczne ubywanie wolnego miejsca na dysku C

Najwiecej zajmuje pagefile.sys - to ten plik wymiany?

Zapomnialam dodac ze w czasie skanowania wyskoczyla dosc dluga lista rzeczy ktorych nie mogl zeskanowac.
  • #4 14329804
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Najprawdopodobniej system robi sobie kopie bezpieczeństwa w ukrytym katalogu "System Volume Information". Można to wyłączyć lub ograniczyć ustawiając w "właściwości komputera" - "ochrona systemu" osobno dla każdej partycji.
  • Pomocny post
    #5 14329824
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Panel Sterowania -> Kopie zapasowe i przywracanie.
    Zobacz, czy jest włączone i jeśli tak, wyłącz.

Masz jeden czy dwa dyski? Jeśli dwa dyski / partycje - plik wymiany można przenieść na drugi dysk.
  • #6 14329850
    ania13L
    Poziom 12  
    Rzeczywiscie jak weszlam w ta Ochrone systemu (co pisal andrzej55, pewnie o to tez chodzilo askr?), to mam to wlaczone dla dysku C. I konfiguracja pokazuje ze obecnie to zajmuje ponad 34GB! A maksymalnie ma ustawione 62GB!

Mam to calkiem wylaczyc? Pare razy zdarzalo mi sie przywracac komputer to punktu przywracania (nie wiem czy to wlasnie tego dotycza te ustawienia) i jesli by mozna bylo to wolalabym sobie zostawic taka mozliwosc - ale nie kosztem 34GB. Moze wiec tylko zmniejsze mu rozmiar? Do jakiego polecacie?

Nie zauwazylam Twojego pytania askr o dyski. Mam jeszcze druga partycje D ale te 8GB co ma plik wymiany na moje moze zostac - aby tylko sie nie rozrastal.
  • REKLAMA
  • #7 14329869
    andrzej55
    Poziom 37  
    Na partycji możesz całkiem wyłączyć pod warunkiem systematycznego robienia kopii zapasowej systemu na innym dysku -może być nawet zewnętrzny USB.
  • #8 14329899
    ania13L
    Poziom 12  
    Zaraz wiec wylacze te kopie i stworze kopie dysku na dysku usb. Czyli rozumiem ze to pewnie te kopie byly przyczyna ubywania miejsca na dysku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14329992
    andrzej55
    Poziom 37  
    Pewnie tak.
  • #10 14330073
    ania13L
    Poziom 12  
    W takim razie bede trzymac kciuki ze to to :) Jesli nie to sie jeszcze zglosze ale teraz dziekuje Wam za pomoc :)
  • #11 14331353
    rht
    Poziom 9  
    Witam,

Mam podobny problem jak opisany w temacie. We właściwościach dysku systemowego pokazuje mi, że zajęte jest 160gb, jednak po zaznaczeniu wszystkich plików na dysku (również ukrytych) ich rozmiar to 30gb. Może ktoś pomoże i powie jak mogę sobie z tym poradzić?
  • #12 14331372
    ania13L
    Poziom 12  
    Sprobuj czy to nie to samo co u mnie - jesli masz tez Win 7. Panel Sterowania -> system - >ochrona systemy (z menu po lewo) -> ochorna systemu (zakladka w oknie ktore wyskoczy). W tym oknie masz tabelke z partycjami - zobacz czy dla ktorejs masz wlaczona ochrone. Jesli tak wez ja zaznacz i wybierz Konfiguruj. W oknie co wyskoczy bedzie ile te pliki roznych kopii zajmuja miejsca i ile moga maksylanie. Mozesz tam zmniejszyc ilosc miejsca, usunac aktualne kopie. A jesli chcesz calkiem to wylaczyc to tez w tym oknie tylko wyzej.
  • #13 14331406
    rht
    Poziom 9  
    Win7 64-bit - Systematyczne ubywanie wolnego miejsca na dysku C

Wrzucam screena z programu poleconego w temacie.

edit:
    Jaka jest bezpieczna wartość maksymalnego zużycia miejsca na dysku na ochronę? obecnie mam 50 % i zastanawiam się do jakiej wartości mogę ją zmniejszyć?
  • #14 14331492
    ania13L
    Poziom 12  
    Na to samo pytanie andrzej55 odpisal mi:

Cytat:
    Na partycji możesz całkiem wyłączyć pod warunkiem systematycznego robienia kopii zapasowej systemu na innym dysku -może być nawet zewnętrzny USB.

Ja stwierdzilam jednak ze jesli calkiem to wylacze to nie potrzeba mi tyle miejsca na dysku i zmienilam na 20GB - chociaz i tak zrobilam kopie zapasowa na dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systematycznym ubywaniem wolnego miejsca na dysku C w systemie Windows 7 64-bit. Po przeprowadzeniu wstępnego czyszczenia, wolne miejsce szybko się zmniejszało. Zidentyfikowano, że plik wymiany (pagefile.sys) oraz kopie zapasowe w ukrytym katalogu "System Volume Information" mogą zajmować znaczną ilość miejsca. Użytkownik wyłączył hibernację, co zwolniło 8 GB, a następnie zredukował rozmiar ochrony systemu, co również pomogło w odzyskaniu przestrzeni. Wskazówki dotyczące użycia narzędzia SpaceSniffer do analizy zajętości dysku oraz przeniesienia pliku wymiany na inny dysk zostały również podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA