logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B&R ACOPOS 1090 - Błąd 7218 DC bus: Voltage too low

marianz 15 Sty 2015 14:48 3006 3
REKLAMA
  • #1 14332888
    marianz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Trafił do mnie do naprawy serwonapęd B&R ACOPOS 1090. Pełen tekst zgłaszanego błędu:
    Cytat:
    7218 DC bus: Voltage too low - Nominal voltage detection not possible. Minimum required DC bus voltage: 509.1

Po rozebraniu okazało się, że kondensator elektrolityczny 8400uF/35V 105C udawał gotujący się czajnik. Na płycie było sporo dziwnej oleistej cieczy o niezbyt przyjemnym zapachu. Widać, że wydostawała się pod postacią aerozolu z kondensatora, bo dalej porywał ją prąd powietrza od wentylatorów chłodzących IGBT i zmoczyła płytę tylko na drodze tej strugi powietrza.
    Załączone zdjęcia prezentują:
    - omawiany kondensator i płytę po demontażu wentylatorów,
    - zdemontowany moduł wentylatorów zachlapany cieczą,
    - płytę pod demontażu kondensatora - widok w stronę zdemontowanych wentylatorów i IGBT.
    Oczywiście płyta została wymyta dokładnie izopropanolem, a kondensator wymieniony. Niestety coś jeszcze padło, bo sterownik zwraca ten sam błąd.
    Awaria nastąpiła przy próbie włączenia maszyny po zaniku energii.
    Ze względu na miejsce i charakter zabrudzeń wykluczam możliwość dostania się cieczy do środka z zewnątrz.

Nigdzie nie mogę znaleźć serwisówki, schematu ani żadnych wskazówek. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14340803
    Zgredzio69
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam,
    dostęp do dokumentacji można uzyskać poprzez stronę, wpisując nr seryjny acoposa.
    Polecam kontakt z dowolnym biurem w Polsce. Powinni pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 14347984
    marianz
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam już za sobą kontakt z biurem. Sympatyczny Pan stwierdził, że przy tym akurat błędzie raczej moduł IGBT powinien być sprawny. Kazał przyjrzeć się prostownikowi. Przyglądam się, ale nic niepokojącego nie widzę. Awaria nastąpiła przy załączaniu zasilania. Wyleciały zabezpieczenia, ale oczywiście tylko raz.
    Naprawą urządzeń zajmuje się serwis w Austrii. Zapewne najrozsądniej będzie kupić nówkę, ale denerwuje mnie to uszkodzenie i czuję, że rozwiązanie jest banalnie proste. Zapewne znacie to uczucie :).
  • #4 14419177
    marianz
    Poziom 11  
    Ostatecznie urządzenie poleciało do firmy serwisowej, która za sporą sumkę wykonała wymianę modułu IGBT w ciągu paru godzin.
REKLAMA