logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buffalo 62550 Domingo - Błąd E1 Nie działa reg. obciążenia

ZC_Booster 29 Mar 2018 13:55 3846 8
REKLAMA
  • #1 17135714
    ZC_Booster
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z Orbitrekiem buffalo 62550. Kiedy podłączałem zasilanie po ok. 3sek. wyskakiwał błąd E1. Gdzieś wyczytałem, że może to być związane z reg. obciążenia. Zauważyłem że jeśli ustawię potencjometr przy regulatorze obciążenia w pozycji "0" orbitrek się uruchamia i nie pokazuje błędu aż do momentu kiedy obciążenie próbuje się zmienić. Silniczek sprawdziłem i działa jednak wygląda na to, że nie dostaje zasilania z komputera. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego się to dzieje lub jak to spróbować zdiagnozować?
    Buffalo 62550 Domingo - Błąd E1 Nie działa reg. obciążeniaBuffalo 62550 Domingo - Błąd E1 Nie działa reg. obciążenia
  • REKLAMA
  • #2 17137306
    januszc
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Sprawdź mostek H zasilający silnik i połączenia do silnika.
    Podłącz omomierz do potencjometru i podaj zasilanie do silnika, opór powinien się zmieniać.
    Uważaj na zakres obrotu bo potencjometr może nie obracać się o 360° i przekładnia może go uszkodzić po dojściu do ograniczników.
    Zasada działania jest taka że procesor podaje napięcie na silnik i sprawdza napięcie z potencjometru.
    Jak się to ostatnie nie zmienia to wywala błąd.
  • REKLAMA
  • #3 17138156
    ZC_Booster
    Poziom 10  
    Jak sprawdzić mostek H? Potencjometr wygląda że jest w porządku. Połączenie od silnika do płytki jest.
  • REKLAMA
  • #4 17139014
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę podać symbole tych czterech tranzystorów .

Dodano po 34 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #5 17139519
    ZC_Booster
    Poziom 10  
    dwa po lewej to C1384 a te po prawej to A684
  • #6 17139947
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - prawdopodobnie te tranzystory tworzą mostek który napędza silnik
    oraz zmienia kierunek obrotów .
    Można je sprawdzić wizualnie albo miernikiem .
    https://www.semicon-data.com/transistor/tc/2sc/2SC1384.html
    https://www.semicon-data.com/transistor/tc/2sa/2SA684.html
    Proszę napisać ile przewodów ( i jakie kolory ) idą od silnika oraz od potencjometru ?

Dodano po 53 [sekundy]:

• #7 17140036
    ZC_Booster
    Poziom 10  
    Do silnika idą czarny i brązowy, a od potencjometru czerwony, pomarańczowy i żółty.
  • #8 20450375
    fikopiko
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam czy udało się rozwiązać problem ponieważ mam taki sam?
  • #9 21262398
    rafaliczki89
    Poziom 1  
    Hej. Czy problem został rozwiązany? . Mam identyczny problem i identyczną płytkę. Może ktoś pomoże?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy orbitreka Buffalo 62550, który po podłączeniu zasilania wyświetla błąd E1 po około 3 sekundach. Podejrzenie padło na regulator obciążenia i potencjometr, który w pozycji "0" pozwala na uruchomienie urządzenia, lecz błąd pojawia się przy próbie zmiany obciążenia. Silnik jest sprawny, jednak prawdopodobnie nie otrzymuje zasilania z płyty głównej. Wskazano na konieczność sprawdzenia mostka H, który steruje silnikiem i zmienia kierunek obrotów, oraz połączeń do silnika i potencjometru. Potencjometr powinien zmieniać opór podczas obrotu, a procesor monitoruje napięcie z potencjometru, aby wykryć błędy. Mostek H tworzą tranzystory 2SC1384 i 2SA684, które można testować miernikiem lub wizualnie. Silnik ma dwa przewody (czarny i brązowy), a potencjometr trzy (czerwony, pomarańczowy, żółty). Kilka osób zgłasza identyczny problem i poszukuje rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA