logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5944N - Dioda zmienia kolor, brak schematu, co sprawdzić?

Zdzichu 12 Maj 2005 16:55 2223 15
REKLAMA
  • #1 1486214
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Po włączeniu wyłącznikiem sieciowym zapala się dioda na chwile na kolor pomarańczowy a potem na czerwony. Przy próbie załączenia do pracy dioda gaśnie. Napięcia z przetwornicy: 13,5V , 155V, 6,5V, 15V. Jakieś sugesti , co sprawdzić, nie mam schematu.
  • REKLAMA
  • #2 1487595
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Zobacz na pw czy o ten schemat chodzi, bo jak wiesz z Samsungami to jest różnie.
    Jeżeli będzie pasował doślę reszte.
  • REKLAMA
  • #4 1487652
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    zadzwoń (!@#$^&*)
    powiem co jest nie tak
  • #5 1487746
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    A co to tajemnica a może od razu na 0700?
  • #6 1488132
    Smoczy
    Poziom 20  
    A co czyżbyś miał jakieś doświadczenia związane z prowadzeniem takiego numeru, może napisz to poczytamy i sam się zdecyduje.
    Człowiek ma problem, ja możliwe, że moge go rozwiązać, ale nie koniecznie wszyscy muszą o tymwidzieć, a ten nr to jest w polskiej sieci kom i koszt połączenia jest relatywnie niewielki, więc nikogo nie naciągam, jak nie chce to wcale nie musi. (tak samo jak z nr 0-700, a twoja odpowiedź wcale nie jest ta temat).
  • REKLAMA
  • #8 1488319
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 543
    Dziwne.Myślałem że to jest forum gdzie ludzie mają sobie pomagać a nie umawiać się na telefon. Czat na innym forum! Jeżeli pomocw naprawianu sprzętu jest tajemnicą którą nie chcesz dzielić się na forum trzeba było napisać bezpośrednio na pw.
  • #9 1490726
    Smoczy
    Poziom 20  
    Kolega został zaspokojony, a czas dla niego też jest ważny. Wydaje mi się, że ten sposób załatwienia sprawy też jest ok.
  • #10 1490829
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Kol. Smoczy, uważam postępowanie za naganne. Forum jest po to by na nim pisać porady a nie nr. telefonów. Pomyśl jaki ma sens Twoja porada jeśli znajdzie ja wyszukiwarka? Następny klient ma do Ciebie dzwonić? Jeśli znasz fachowe rozwiązanie problemu to mam prośbę - opisz je, skorzystaja na tym wszyscy potrzebujący. Jeśli jednak nie napiszesz, bo "knify" masz tylko na telefon, to ja ze swej strony zablokuję Ci czasowo możliwość pisania na Forum. No bo niby po co masz pisać jak wolisz telefon...
  • #11 1490837
    adam12
    Poziom 26  
    Dla mnie (bez urazy kolego smoczy) szczerze nie obchodzi mnie ta usterka, ani jej tajemnice, ale chodzi o pewne zasady.
    Czy to miłe by było dla ciebie gdybyś szukając przyczyn usterki swojego tv natknoł się na tel do jakiegoś klijenta np. 2lata temu
    Ps. No i jak tu dzwonić jak np numer odcieli lub nie aktualny?
  • Pomocny post
    #12 1491000
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    to forum ma jakas pojemnosc GBajtach po to ktos zaklada post aby mu pomoc w problemie .i napewno sa tu ludzie bardziej obeznani w naprawie
    .ale do rzeczy procesor zalacza z pilota bo dioda zmienia swoj kolor.i tv wchodzi spowrotem w st-by.cos obciarza przetwornice .koledzy doradzali wn .wylutuj podstaw zarowke jak chodzi przetwornica.pomierz podaj napiencia.
  • Pomocny post
    #13 1499562
    Smoczy
    Poziom 20  
    Więc, żeby nie było, że knify to mam dla siebie, opisze cały problem od początku do końca.
    Po włączeniu odbiornika i naciśnięciu klawisza power dioda zaświeca się na pomarańczowo, a następnie gaśnie co nie jest obiawem obciążenia przetwornicy. To jest normalne, odbiornik najpierw próbuje się włączyć, a że coś nie pasuje, więc procesor przechodzi ponownie w stan gotowości do pracy. Zgaszeniem obydwóch diodek informuje, że nie mógł uruchomić odbiornika. Więc kolego bonzo f uwagi na temat fachowości zatrzymaj dla siebie (np. przed lustrem możesz je wygłosić). Nowoczesne odbiorniki TV posiadają coś takiego, jak szyna I2C, przez którą procesor może testować stan niektórych bloków odbiornika, także stan generatora H. Również układ TDA8344 posiada takie możliwości i jeżeli coś będzie nie tak (np.zwarte trafo lub mała pojemność kondensatora w modulatorze, lub oberwane cewki odchylania H, lub zły kształt impulsu feedback lub zły kształt impulsu sandcastle) nie pozwoli na załączenie odbiornika lub po próbie załączenia i wykryciu problemu odchylanie zostanie wyłączone. Cel jest oczywisty - zabezpieczyć przed dalszymi uszkodzeniami. Więc moja sugestia jest taka - zbadać układ odchylania H (najpierw wizualnie, a potem elektrycznie). Zmierzyć napięcia i pomyśleć czy wszędzie są one prawidłowe (czy powinno tam występować czy nie). A w szczególności czy wszystkie dzielniki pojemnościowe są w porządku. To pomoże w załatwieniu problemu. I jak to pisał pan jano2300 kożystać czasami z tego co wszyscy nazywają głową.
    Kolejnym moim spostrzerzeniem jest to, że wielu ze "współlokatorów" tego forum pisze posty tylko po to, żeby pisać, i nie ma najmniejszego znaczenia czy na temat czy nie. Nie wiem czy widzicie, że autor tego tematu już go dawno "olał" bo załatwił to co chciał. Wielu z forumowiczów ma napisanych wiele postów,tylko czytając je nie dowiadujemy się nic nowego, marnując czas na opisy i doświadczeń życiowych ludzi, które nic nie wnoszą do tematu. A potem wszyscy się z nas śmieją, oglądając programy typu "Usterka", gdzie przychodzi Pan Technik Elektronik i widząc świecący na biało z powrotami kineskop z mety, nawet nie wykonując żadnych pomiarów stwierdza uszkodzenie kineskopu (które pewnie miałoby miejsce, jak by jeszcze chwile po nim postukał)
    Szanowny panie zdzich42 jeśli myśli pan, że bardzo się z tego powodu będę przejmował to się pan myli. Jeżeli kiedykolwiek bedzie pan chciał zablokować moje konto, proszę odrazu usunąć mnie z listy uczestników tego forum. Mnie to ujmy nie przyniesie, a Wam chwały przysporzy. Czasowe blokowanie możliwości pisania postów nie ma dla mnie większego znaczenia (patrz -> ilość napisanych postów 131, dołączył:27 sie 2003). Odrazu odpowiadam na głupie docinki - macie racje jest to związane także z moją niewiedzą lub (albo i) brakiem umiejętności lania wody.
    I na koniec, jestem ciekaw ile pojawi się postów w tym temacie związanych z nim, a nie związanych z tym co następuje po poście pana Adam12?
    Pozdrawiam wszystkich.
    P.S. Problem został rozwiązany i autor postu znalazł usterkę, którą był zwarty kondensator tak, że aż sie czarny zrobił, wystarczyło tylko troszę pooglądać wnętrze odbiornika.
  • #14 1499586
    adam12
    Poziom 26  
    Smoczy napisał:
    A co czyżbyś miał jakieś doświadczenia związane z prowadzeniem takiego numeru, może napisz to poczytamy i sam się zdecyduje.
    Człowiek ma problem, ja możliwe, że moge go rozwiązać, ale nie koniecznie wszyscy muszą o tymwidzieć, a ten nr to jest w polskiej sieci kom i koszt połączenia jest relatywnie niewielki, więc nikogo nie naciągam, jak nie chce to wcale nie musi. (tak samo jak z nr 0-700, a twoja odpowiedź wcale nie jest ta temat).

A czy to jest na temat i czy wnosi coś do TEMATU!!!!!
    Podejżewałem że skąpy wudzielaniu informacji bo z KRAKOWA ale inteligętny to ty nie jesteś bo po moim poście był twój pierwszy
    Dużo postów fakt nie na pisałeś ale też nie pomogłeś dużo a skoro napisałeś odpowiedż to ci na forum zależy bo nie raz napewno cię uratowało

PS Nie można było tak odrazu normalnie i po co to zamieszanie przy tak banalnej usterce?
  • REKLAMA
  • #15 1499946
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Żeby usunąć usterkę wystarczyło wymienić kondensator 1n/2kV ( niebieska pastylka) . Nie było wizalnych oznak jego zniszczenia , nie był też zwarty , nie miał jedynie właściwej pojemności. Kondensator znajdował się w okolicy tranzystora BU sterującego trafopowielaczem . Pozdrawiam i dziękuje !
  • #16 1506371
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Koledzy! spokojnie bez emocji. Temat znalazł finał? znalazł i o to chodziło by temat miał rozwiązanie problemu. Reszty wypowiedzi kol. smoczy nie skomentuję, mam swoje zdanie o zamieszczaniu nr. telefonu i go nie zmieniam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Samsung CK-5944N po włączeniu sieciowym dioda zmienia kolor z pomarańczowego na czerwony, a przy próbie uruchomienia gaśnie, co wskazuje na problem z uruchomieniem odbiornika. Pomimo braku schematu, zmierzone napięcia z przetwornicy (13,5V, 155V, 6,5V, 15V) są obecne. Diagnostyka sugeruje, że procesor sterujący załącza odbiornik przez pilota i monitoruje stan bloków odbiornika za pomocą magistrali I2C, w tym generatora poziomego (H). Problemy mogą wynikać z uszkodzeń elementów w obwodzie odchylania poziomego, modulatora lub trafo. Ostatecznie usterkę usunięto przez wymianę kondensatora ceramicznego 1nF/2kV (niebieska pastylka) znajdującego się w pobliżu tranzystora BU sterującego trafopowielaczem. Kondensator nie wykazywał widocznych uszkodzeń ani zwarć, lecz miał niewłaściwą pojemność, co uniemożliwiało prawidłowe uruchomienie odbiornika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA