logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się wymienić procesor na lepszy w Laptopie ?

Stig22 16 Sty 2015 12:41 8589 8
REKLAMA
  • #1 14335980
    Stig22
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Posiadam Laptopa Asus R704V
    17 calowy
    procesor i3-2370M 2.4GHz
    750 GB dysk
    6GB ram

To w sumie wszystko co wiem o tym laptopie a chciałbym sie dowiedzieć czy można wymienić w moim przypadku procesor na jakiś lepszy 4 rdzeniowy i7
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14335996
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Można o ile chipset pozwoli. Pytanie jaka wersja chipsetu jest w tym laptopie? Poza tym 4 rdzeniowe i7 mocno się grzeją więc nie wiem czy to dobry pomysł.
  • Pomocny post
    #3 14336004
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Wychodziły wersje z mocniejszym CPU więc prawdopodobnie da się.
    Jednak by być pewnym powinieneś podać model płyty głównej na jakiej ten laptop jest zbudowany.
    Do tego pewnie wersja bios może mieć znaczenie, no i układ chłodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14336598
    Adam0992
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jeśli chcesz wymienić procesor poszukaj w internecie na co udało się ludziom wymienić standardowy procesor w tym laptopie, jeśli ktoś wstawił i7 i się nic nie posypało to możesz spróbować. Drugim wyjściem jest wysłanie wiadomości do supportu asusa o listę kompatybilnych procesorów do tej płyty głównej. Możesz też sam poszukać procesorów ale zwróć uwagę jaki socket (gniazdo) masz w płycie głównej i jakie TDP jest maksymalne
    http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i3-2370M.67253.0.html na tej stronie znajdziesz informacje
  • REKLAMA
  • #5 14336679
    Stig22
    Poziom 9  
    W takim racie niema sensu wymieniać w laptopie procesora jakbym musiał pomyśleć nad dobrym chłodzeniem to już wole kupić dobrze rozbudowaną stacjonarkę.
    Dzięki wszystkim za odpowiedz.
  • Pomocny post
    #6 14336704
    Karaczan
    Poziom 42  
    Wychodziły fabryczne wersje tego laptopa z CoreI7.
    Niestety nie wiem czy chłodzenie dla tego procesora było inne czy takie samo jak dla CoreI3.

Na ten temat nie ma praktycznie informacji. Z jednej strony trochę ciężko sobie wyobrazić jakieś rozbudowane chłodzenie w danym modelu laptopa, ale z 2giej znów, CoreI3 jest dużo chłodniejszy więc czemu nie ciąć kosztów i nie włożyć słabszego?

Pytanie jakie masz aktualnie temperatury pod dużym obciążeniem CPU+GPU?
    Na CoreI7 może się nie napalaj, ale jak masz temperatury w normie to myślę że CoreI5 chodziłby nie przegrzewając się raczej...
  • REKLAMA
  • #7 14337777
    Stig22
    Poziom 9  
    Karaczan napisał:
    Wychodziły fabryczne wersje tego laptopa z CoreI7

Wiem właśnie. Widziałem kiedyś na aukcji internetowej ten laptop z i7.

Temperatura:
    Pulpit 42 stopnie C.
    Przy obciążonym komputerze grami 90 - 95 Stopni C.

I zapomniałem o jeszcze jednym pytaniu - ile by mnie kosztował taki procesor i5 lub i7?
  • Pomocny post
    #8 14337953
    Karaczan
    Poziom 42  
    Przy takiej temperaturze w sumie nie ma o czym rozmawiać.
    Zniszczysz sprzęt wkładając coś mocniejszego.
    Już jest na krytycznej granicy!
    Przy CoreI3 to już nieciekawie wygląda.
    Chłodzenie do przeglądu i poprawy.
    Czyszczenie, wymiana past/termopadów...
  • #9 14338082
    Stig22
    Poziom 9  
    Zakurzony pewnie w środku jest i dlatego taka temperatura. Mam go już prawie 2 lata i jeszcze nie był czyszczony.

Jak będę miał czas to wyczyszczę go i wtedy sprawdzę temperaturę, a co do zmiany procesora to już mi przeszło nie ma sensu zmieniać w laptopie moim zdaniem na pewno nie jest tani także wole kupić inny chociaż poważnie rozważam zakup komputera stacjonarnego bo jednak laptop jaki by nie był nigdy nie będzie się nadawał do gier a lubię sobie czasami posiedzieć i pograć.

@Karaczan dzięki wielkie za pomoc wielki plus dla ciebie.

Temat uważam za ZAMKNIĘTY

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość wymiany procesora w laptopie Asus R704V, który jest wyposażony w procesor i3-2370M. Użytkownicy wskazali, że wymiana na mocniejszy procesor, taki jak i7, może być możliwa, ale zależy to od chipsetu, wersji BIOS oraz układu chłodzenia. Wskazano również, że laptop był dostępny w wersjach fabrycznych z procesorem i7, co sugeruje, że wymiana jest teoretycznie możliwa. Jednakże, ze względu na wysokie temperatury (90-95°C pod obciążeniem), zalecano ostrożność, ponieważ instalacja mocniejszego procesora mogłaby prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Użytkownik zdecydował się ostatecznie na zakup stacjonarnego komputera do gier, zamiast inwestować w wymianę procesora w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA