logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux - Sterowanie dostępem do internetu radius? iptables?

DjExit 16 Sty 2015 12:55 1017 1
  • #1 14336018
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Witam. Muszę skonfigurować sieć w firmie tak, aby dostęp do internetu był przydzielany dynamicznie na podstawie zalogowanego do komputera użytkownika. Komputery działają pod kontrolą Windowsów Xp i 7 i pracują w domenie. Kontrolerem domeny jest samba4. W sieci pracuje serwer Radius autoryzujący się w ldapie. Więc dostęp do WiFi mam ładnie zrobiony za pomocą WPA2-Enterprise sprawdzając czy dany użytkownik pa prawo dostępu do Wifi (czy jest w odpowiedniej grupie w domenie). Router to serwer z Gentoo na pokładzie. Wszędzie mam swobodny dostęp i mogę oskryptować co tylko chcę, ale nie mam pomysłu jak przydzielać dostęp do internetu (wpis akceptujący do forwardingu w iptables) na podstawie grupy w domenie.. Na Squidzie dało by radę to zrobić, bo potrafi gadać z kerberosem a w iptables można dać rula że określone porty mają przechodzić przez proxy.. No ale PROXY odpada, zautoryzowani użytkownicy muszą mieć pełen (na wszystkich portach) dostęp do internetu. Dodatkowo cała ta kontrola dostępu do internetu musi być transparentna dla użytkownika. Po prostu, do komputera loguje się pan "A" i ma dostep do internetu, do tego samego komputera loguje się pan "B" i ma dostęp tylko do sieci firmowej, bez wyjścia na zewnątrz. Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie?
REKLAMA