logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania ściemniacza/regulatora obrotów wiertarki z tyrystorem

12 Maj 2005 18:35 2751 6
REKLAMA
  • #1 1486484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1486658
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Nie bądź leniem... :D
    Polecam wyszukiwarkę, literaturę (chociażby "24 proste układy" Nowakowskich).
    Żeby nie wstawiac posta bez sensu mogę podpowiedzieć, że tyrystor jest włączany w określonym momencie sinusoidy (na wyjściu dostajesz taki "ukrojony kawałek") i wartość skuteczna takiego przebiegu jest uzależniona od wielkości przepuszczonej sinusoidy - regulujesz przesunięcie fazowe napięcia załaczającego bramkę tyrystora. Wady: bardzo odkształcony przebieg mocno zakłócający urzadzenie które podłaczysz - nie da się np. wyregulować 110V do zasilania wieży z USA :) - autentyczny przypadek!
    Ponadto, napięcia skutecznego nie zmierzysz poprawnie zwykłym miernikiem tylko takim z "True RMS".
    Generalnie, nadaje się to tylko do żarówek i to zwykłych nie energooszczędnych ;)
  • REKLAMA
  • #3 1486676
    neon!!!
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witaj to tego tranzystor prawdopodobnie przychodzi na baze włącznik wiertarki w tym włączniku jest zamontowany rezystor który steruje tranzystorem i przy danej rezystancji tranzystor przepuszcza odpowiednią moc

pozdro:D :D
  • REKLAMA
  • #4 1486677
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Z silniczkami komutatorowymi tez całkiem niezle się spisuje.
  • REKLAMA
  • #5 1489833
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    neon!!! napisał:
    witaj to tego tranzystor prawdopodobnie przychodzi na baze włącznik wiertarki w tym włączniku jest zamontowany rezystor który steruje tranzystorem i przy danej rezystancji tranzystor przepuszcza odpowiednią moc

pozdro:D :D

W regulatorach wiertarek nie stosuje się tranzystorow,stosuje się triaki,jest tam rezystor sprzeżony z przyciskiem ale wpływa na przesunięcie fazy napięcia załaczajacego triaka.
  • #6 1490180
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    A w mojej wiertarce jest tranzystor i to solidny z kanałem typu N... ;) Zasilanie - akumulator... ;)
  • #7 1490592
    Marcin_xx1
    Poziom 21  
    Light'­­­­I napisał:
    A w mojej wiertarce jest tranzystor i to solidny z kanałem typu N... ;) Zasilanie - akumulator... ;)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    CZytaj wszystkie posty, odsyłam do pierwszego. Pozdro.

Dodano po 1 [minuty]:

raem napisał:
    Hejo! Czy może ktoś mi wytłumaczyć zasadę działania ściemniacza/regulatora obrotów wiertarki, ktorego elementem wykonawczym w ukladzie jest tyrystor? Z góry wielkie dzięki | pozdrawiam

heh.. Triak.

Podsumowanie tematu

✨ Regulator obrotów wiertarki wykorzystujący tyrystor działa na zasadzie fazowego sterowania napięciem zasilającym silnik. Tyrystor jest załączany w określonym momencie sinusoidy napięcia, co powoduje „ukrojenie” przebiegu i zmianę wartości skutecznej napięcia dostarczanego do silnika. Regulacja polega na przesunięciu fazowym impulsu załączającego bramkę tyrystora. Takie rozwiązanie generuje znaczne zniekształcenia przebiegu i zakłócenia elektromagnetyczne, co ogranicza jego zastosowanie głównie do prostych obciążeń, np. tradycyjnych żarówek. W praktyce w regulatorach wiertarek częściej stosuje się triaki, które również są sterowane przesunięciem fazowym napięcia załączającego, a ich załączanie kontrolowane jest przez rezystor sprzężony z przyciskiem włącznika. W niektórych wiertarkach zasilanych akumulatorowo mogą być stosowane tranzystory, np. typu N, do regulacji mocy. Pomiar wartości skutecznej napięcia w takich układach wymaga mierników True RMS ze względu na odkształcony przebieg. Układy z tyrystorami i triakami dobrze współpracują z silnikami komutatorowymi.
REKLAMA