logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna nie obsługuje przyspieszenia sprzętowego po reinstalacji systemu

xMagbor 16 Sty 2015 22:45 2910 13
REKLAMA
  • #1 14338084
    xMagbor
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Mam drobny problem. Dzisiaj instalowałem system na nowo. Wszystko ładnie pieknie, ale nagle kiedy pobierałem co musiałem chciałem sobie włączyć pasjansa, żeby czas szybko zleciał. Niestety nie mogłem. Problem załączam na screenach ekranu + dodatkowe screeny, żeby było wszystko w jednym. Karta graficzna nie obsługuje przyspieszenia sprzętowego po reinstalacji systemu

+

Karta graficzna nie obsługuje przyspieszenia sprzętowego po reinstalacji systemu

Nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Moderowany przez telecaster1951:

Co to ma wspólnego z głośnikami?
    Przenoszę.

• REKLAMA
  • #2 14338130
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    "Upewnij się, że masz zainstalowany najnowszy sterownik karty..."
    Upewniłeś się?

standardowa karta graficzna - kliknąć "aktualizuj sterownik", ew. "aktualizuj oprogramowanie sterownika".
  • #3 14338148
    xMagbor
    Poziom 8  
    Tak, upewniałem sie, gdyż w menadżerze urządzeń jak patrzę w szczegóły karty, to pokazuje mi się że karta jest zaktualizowana... a wiem że instalowałem sterowniki
  • REKLAMA
  • #4 14338163
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Sprawdź czy przyśpieszenie sprzętowe jest włączone w ustawieniach zaawansowanych ekranu. Co to w ogóle za grafika? W menadżerze widać standardowa karta VGA, więc nie masz sterownika.
  • REKLAMA
  • #5 14338189
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    xMagbor napisał:
    Tak, upewniałem sie, gdyż w menadżerze urządzeń jak patrzę w szczegóły karty, to pokazuje mi się że karta jest zaktualizowana... a wiem że instalowałem sterowniki

Przecież menedżer urządzeń wyraźnie pokazuje że nie ma zainstalowanych żadnych sterowników.
  • #6 14338299
    xMagbor
    Poziom 8  
    Troszke odbiegając od poprzedniej wypowiedzi, pobrałem AMD Catalyst Control Center 11.12 ale podczas instalacji wyskakuje mi bład i instalacja jest przerwana. Wychodzi na to, że nie mam zainstalowanych sterowników do karty graficznej. Tylko jakie pobrać, żeby to wszystko działało?
  • #7 14338319
    xMagbor
    Poziom 8  
    Przepraszam, ale juz zapomniam o najistotniejszym. Gdzie dokładnie mogę sprawdzić cała nazwę ów karty graficznej?

Dodano po 2 [minuty]:

tutaj sa chyba zawarte potrzebne informacje
  • #8 14338362
    wariato
    Poziom 43  
    Pudło, nic tam nie ma ciekawego. Podaj identyfikator sprzętu z menadżera urządzeń. Czy na samej karcie nie ma żadnych oznaczeń? Może akurat jest napisany model albo jakiś kod cyfrowy.
  • REKLAMA
  • #9 14338372
    xMagbor
    Poziom 8  
    Jedynie co sie n akarcie znajduje to napis Sapphire - karta jest podłączona do płyty głównej ASRock N68C-S UCC
  • #10 14338379
    wariato
    Poziom 43  
    Na PCB nie ma żadnej naklejki z kodem kreskowym? Coś jak tu:
    Podaj ten identyfikator lepiej.
  • #11 14338392
    xMagbor
    Poziom 8  
    (bosh ale brudna :O)
    Mam 2 kody, chyba o to Ci chodziło.
  • #12 14338601
    mazi292
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Masz kartę ATI HD 6570 wejdź tutaj: http://support.amd.com/en-us/download

I wybierz kartę ati tą co podałem, system operacyjny i pobierz sterowniki i zainstaluj i będzie grało

Możesz też skorzystać z autowykrywania karty na tej stronie
  • #13 14338729
    wariato
    Poziom 43  
    Tak, pobierz sterowniki dla serii kart HD6000 pod system Win 7 w wersji 32 lub 64 bit - zależnie jaki posiadasz. Nie muszą to być najnowsze Catalysty, mogą być serii 13.x pod te karty.
  • #14 14339055
    xMagbor
    Poziom 8  
    Oki, Wszystko działa, dzieki wielkie za pomoc ;3

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem przyspieszenia sprzętowego po reinstalacji systemu operacyjnego. Po sprawdzeniu menedżera urządzeń okazało się, że karta graficzna jest zaktualizowana, jednak nie zainstalowano odpowiednich sterowników. Użytkownik zainstalował AMD Catalyst Control Center, ale napotkał błąd podczas instalacji. Po dalszej diagnostyce ustalono, że karta to ATI HD 6570, a użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące pobrania i instalacji odpowiednich sterowników z oficjalnej strony AMD. Po zainstalowaniu sterowników problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA