logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Win XP - Lenovo T500: Analiza logów, Kaspersky nie pojawia się w Tray

Tomek_Mus 17 Sty 2015 00:45 954 7
REKLAMA
  • #1 14338410
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dobry wieczór.

Bardzo proszę o sprawdzenie załączonych logów i radę, co zrobić.

Komputer, to laptop Lenovo ThikPad T500. Objawy: Kaspersky przestał się pojawiać przy zegarku i był jakiś problem w Fire Fox'ie.

Do tej pory użyłem:
    - AdwCleaner
    - MBAM
    - CCleaner
    - ESET scaner Online
    - Kaspersky wirus removal tools
    - OTL (skan)
    - FRST (skan)

Po powyższym zaczął się pojawiać w Tray, ale przestał.

Bardzo proszę o analizę, czy jest tam jakiś wirus, czy o co chodzi...

Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • Addition.txt (67.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (54.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Extras.Txt (62.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL.Txt (208.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14338431
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Wiecej wyszukiwarek nie bylo? ;)

Odinstaluj:
    McAfee Security Scan Plus (HKLM\...\McAfee Security Scan) (Version: 3.8.150.1 - McAfee, Inc.)
    Spybot - Search & Destroy (HKLM\...\{B4092C6D-E886-4CB2-BA68-FE5A88D31DE6}_is1) (Version: 1.6.2 - Safer Networking Limited)

Obok frst.exe utworz plik fixlist.txt z zawartoscia:
    Winlogon\Notify\klogon: C:\WINDOWS\system32\klogon.dll (Kaspersky Lab ZAO)
    HKLM\...\Policies\Explorer: [NoInternetIcon] 〰〰
    Startup: C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart\AutorunsDisabled ()
    Startup: C:\Documents and Settings\Andrzej\Menu Start\Programy\Autostart\AutorunsDisabled ()
    CHR Extension: (Similar Sites) - C:\Documents and Settings\Andrzej\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\necpbmbhhdiplmfhmjicabdeighkndkn [2013-03-04]
    CHR HKU\S-1-5-21-606747145-776561741-682003330-1003\...\Chrome\Extension: [lmjegmlicamnimmfhcmpkclmigmmcbeh] - No Path
    S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [X]
    2015-01-16 22:03 - 2013-10-19 21:39 - 00000000 ____D () C:\AdwCleaner
    EmptyTemp:

W FRST wybierz Fix.
  • REKLAMA
  • #3 14340410
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    :) pewno bym znalazł, ale myślałem, że te wystarczą ;)

Zrobiłem, co napisałeś (bardzo dziękuję za odpowiedź) i powtórnie przeskanowałem FRST - logi w załączeniu.

Kaspersky dalej się nie uruchamia, komputer się czasami wiesza, czasami (rzadko, ale jednak) bywają bluescreeny przy uruchamianiu.

Przyszło mi do głowy, żeby uruchomić CDI - efekt w załączeniu. Czy możliwe jest, że te kłopoty spowodowane są złym stanem dysku?

Proszę o dalsze rady...

Pozdrawiam - Tomek Mus
    Załączniki:
    • Win XP - Lenovo T500: Analiza logów, Kaspersky nie pojawia się w Tray CDI.jpg (137.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (66.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (53.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 14342115
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dysk nadaje sie do wymiany, ewentualnie mozesz go zostawic jako magazyn na mniej wazne pliki.
  • REKLAMA
  • #5 14346090
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję.

Dysk wymieniony, dane przegrane programem Paragon.

Po wymianie ADW - czysty, CCleaner cośtam usunął, MBAM - czysty.

W załączeniu logi i widok CDI.

Po wymianie komputer chodzi dużo szybciej, ale się jednak zawiesił na eksploratorze windows (miałem niewiele czasu na testowanie, ale już musiałem go twardo wyłączyć...).
    Dlatego proszę o sprawdzenie logów i dalsze sugestie/rady.

Po powrocie z pracy będę chciał go jeszcze zdefragmentować (jaki polecacie program?).

Aha - i Kaspersky znowu nie pokazuje się w Tray i nie da się go uruchomić z menu start, ale w procesach jest i pewno działa...

Pozdrawiam - Tomek
    Załączniki:
    • Win XP - Lenovo T500: Analiza logów, Kaspersky nie pojawia się w Tray CDI_new.jpg (121.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (61.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (53.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 14346104
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wszystko wyglada ok.
  • REKLAMA
  • #7 14346131
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Kolobos - wielkie DZIĘKI za wszystkie rady i szybkość reakcji (odpisałeś szybciej, niż ja uzupełniłem swój list :) ).

Kaspersky'ego odinstaluje i zainstaluje jeszcze raz - może to pomoże. Jeżeli nie, to będę prosił o dalsze rady.

Wielki SZACUNEK dla Twojej wiedzy i tego, że dzielisz się nią z innymi - bardzo dziękuję! Jestem Ci winny piwo :) (podstawowa, żeglarska jednostka monetarna :D )

Pozdrawiam serdecznie - Tomek
  • #8 17033871
    Tomek_Mus
    Poziom 10  
    Przepraszam, że zaśmiecam temat po takim czasie, ale nie zamknąłem go, a teraz potrzebuję punktu, żeby dodać nowy temat...
    Kolobos - jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję - komputer jeszcze działa i użytkownik jest zadowolony :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo ThinkPad T500, w którym program Kaspersky nie pojawia się w zasobniku systemowym, a także występują problemy z przeglądarką Firefox. Po przeprowadzeniu skanowania przy użyciu różnych narzędzi (AdwCleaner, MBAM, CCleaner, ESET, Kaspersky Virus Removal Tools, OTL, FRST) Kaspersky zaczął się pojawiać, ale problem powrócił. Użytkownik zdiagnozował również możliwe problemy z dyskiem twardym, co potwierdziła analiza, sugerując jego wymianę. Po wymianie dysku i przeniesieniu danych, komputer działał szybciej, ale nadal występowały zawieszenia i problemy z Kaspersky. Użytkownik planował ponowną instalację Kaspersky oraz defragmentację dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA