logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SyncMaster 223BW - Miganie, wyświetlanie białych pasów itp.

dkiero 17 Sty 2015 21:06 2010 8
REKLAMA
  • #1 14341055
    dkiero
    Poziom 9  
    Witam.

Sprawa dotyczy Samsung SyncMaster 223BW.
    Zaczęło się od delikatnego migania ekranu, które zanikało po "rozgrzaniu się" monitora. Czasem się wyłączał, ale włącz/wyłącz pomagało na jakiś czas.

Obecnie pojawiają się pasy jak na zdjęciach. Dotyczą one tej samej powierzchni ekranu. Ten proceder zaczął się po odpięciu kabla sygnałowego od laptopa.

Kabel jest sprawny, inny monitor na tym kablu działa normalnie. Używam VGA, na DVI-I nie mam jak sprawdzić czy tam też są pasy, jednak na pewno ekran migał.

Rozebrałem całość. Przeglądnąłem kondensatory na płycie zasilania, wyglądają one na sprawne. Sprawdzałem również jakość lutowania na obu płytach i tutaj chyba też jest ok.
    Załączniki:
    • Samsung SyncMaster 223BW - Miganie, wyświetlanie białych pasów itp. IMG_20150117_203820.jpg (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SyncMaster 223BW - Miganie, wyświetlanie białych pasów itp. IMG_20150117_203859.jpg (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SyncMaster 223BW - Miganie, wyświetlanie białych pasów itp. IMG_20150117_203624.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14342081
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Czy taki sam efekt występuję po zmianie rozdzielczości? Próbowałeś resetować do ustawień fabrycznych?
  • #3 14343286
    dkiero
    Poziom 9  
    Nie bardzo się da poruszać po menu monitora. Przez te paski praktycznie nic nie widać. Czasem zastyga też obraz- coś na wzór braku odświeżania w części ekranu gdzie występują paski.

Podpiąłem monitor po inny komputer, przez DVI-I i jest to samo.

Ważną wskazówką może być to, że wada dotyczy tej samej części ekranu. Górna 1/5 ekranu wydaje zachowywać się normalne.

Zmiana rozdzielczości nic nie daje. Natomiast stale jest ten "podział"..
    Załączniki:
    • Samsung SyncMaster 223BW - Miganie, wyświetlanie białych pasów itp. IMG_20150118_141857.jpg (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 14345987
    dzimi
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie matrycy.
  • #5 14348163
    dkiero
    Poziom 9  
    hmm.. Niedobrze.. Opłaca się cokolwiek z tym robić? Nie mogę znaleźć matrycy więc nie mam jak się zorientować co do ceny.
  • REKLAMA
  • #6 14353331
    dzimi
    dkiero napisał:
    Opłaca się cokolwiek z tym robić?
    - musisz zastanowć się sam.
    dkiero napisał:
    Nie mogę znaleźć matrycy więc nie mam jak się zorientować co do ceny.
    - wystarczy rozkręcić monitor i na matrycy jest naklejka z opisanym dokładnie modelem matrycy.
  • #7 14353762
    dkiero
    Poziom 9  
    Szukałem matrycy po modelu monitora, na nic nie trafiłem.

Który z tych to model matrycy?
  • REKLAMA
  • #9 14715261
    dkiero
    Poziom 9  
    Przepraszam, że dopiero teraz. Oto zdjęcie naklejki umieszczonej wewnątrz monitora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem Samsung SyncMaster 223BW, który objawia się migotaniem ekranu oraz pojawianiem się białych pasów. Problemy zaczęły się po odłączeniu kabla sygnałowego, a monitor nie reaguje na zmianę rozdzielczości. Po podłączeniu do innego komputera przez DVI-I objawy się powtarzają. Użytkownik sprawdził kondensatory i jakość lutowania, które wydają się być w porządku. Wskazano na możliwość uszkodzenia matrycy, a użytkownik poszukuje informacji na temat modelu matrycy, aby ocenić opłacalność naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA