logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SOLVED] Czy Raspberry Pi B+ nadaje się do pobierania torrentów i jako serwer FTP?

kasta2 18 Sty 2015 11:39 3615 7
REKLAMA
  • #1 14342620
    kasta2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!
    Szukam taniego sprzętu który pracowałby w nocy tylko jako narzędzie do pobierania i wysyłania torrentów ew. serwer FTP. Czy sprzęt z poniższej aukcji nada się do tego celu? Nigdy nie miałem Raspberry - ale znam trochę Linuksa więc raczej dał bym radę.
    Pytanie zasadnicze czy kupić taki zestaw czy poszukać czegoś innego? Ewentualnie czy do powyższego zestawu należy coś jeszcze dokupić?

Poniżej zdjęcia z aukcji Allegro:
    Załączniki:
    • [SOLVED] Czy Raspberry Pi B+ nadaje się do pobierania torrentów i jako serwer FTP? tomato_panel12.png (211.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [SOLVED] Czy Raspberry Pi B+ nadaje się do pobierania torrentów i jako serwer FTP? tomato_panel11.png (143.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [SOLVED] Czy Raspberry Pi B+ nadaje się do pobierania torrentów i jako serwer FTP? tomato_panel10.png (260.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [SOLVED] Czy Raspberry Pi B+ nadaje się do pobierania torrentów i jako serwer FTP? tomato_panel9.png (226.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14342639
    wondurbm
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Raspberry ja najbardziej się do tego celu nadaje. Jeżeli masz doświadczenie z linuxem, nie będziesz miał problemów z konfiguracja i uruchomieniem. Poza tym jest ogromne wsparcie społeczności dla tego projektu, więc bez trudu znajdziesz w sieci wszelkie potrzebne informacje.

Zestaw też jest w porządku. Bardzo fajna obudowa. Też sobie taką kupiłem ;) Ma początek, do wstępnej konfiguracji będzie potrzebna myszka i klawiatura USB. Później wszystko można robić zdalnie, np. przez putty.

Dodano po 4 [minuty]:

Skoro chcesz użyć RPi jako serwer FTP lub klienta torrenta, to gdzie zamierzasz przechowywać dane? Masz dysk w sieci lokalnej czy chcesz podłączyć dysk USB bezpośrednio do RPi? Czy wystarczy Ci tylko karta SD na pokładzie RPi?

Dodano po 8 [minuty]:

No i jeszcze dorzucam linka do opisu instalacji i konfiguracji torrenta na RPi:
    http://malinowepi.pl/post/51071794929/transmission-i-raspberry-pi-pewnie-niektorzy-z
  • REKLAMA
  • #3 14342713
    kasta2
    Poziom 13  
    wondurbm napisał:
    Raspberry ja najbardziej się do tego celu nadaje. Jeżeli masz doświadczenie z linuxem, nie będziesz miał problemów z konfiguracja i uruchomieniem. Poza tym jest ogromne wsparcie społeczności dla tego projektu, więc bez trudu znajdziesz w sieci wszelkie potrzebne informacje.

Zestaw też jest w porządku. Bardzo fajna obudowa. Też sobie taką kupiłem ;) Ma początek, do wstępnej konfiguracji będzie potrzebna myszka i klawiatura USB. Później wszystko można robić zdalnie, np. przez putty.

Dodano po 4 [minuty]:

Skoro chcesz użyć RPi jako serwer FTP lub klienta torrenta, to gdzie zamierzasz przechowywać dane? Masz dysk w sieci lokalnej czy chcesz podłączyć dysk USB bezpośrednio do RPi? Czy wystarczy Ci tylko karta SD na pokładzie RPi?

Dodano po 8 [minuty]:

No i jeszcze dorzucam linka do opisu instalacji i konfiguracji torrenta na RPi:
    http://malinowepi.pl/post/51071794929/transmission-i-raspberry-pi-pewnie-niektorzy-z

Mam dysk 1TB pod USB. I kilka mniejszych z laptopów więc z tym nie ma problemów. Dziękuje za linki odnośnie torrenta. Pytanko jaki system polecasz - aby to chodziło sprawnie? I ostatnie, skoro system ma porty USB i może pracować dajmy na to pod fedorą czy bez problemu obsłuży karty WIFI?
  • #4 14342747
    wondurbm
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Ja używam systemu Raspbian i zdecydowanie go polecam. Z kartami WiFi jest różnie. Trzeba kupić odpowiednią. Ja mam taką i działa dobrze:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/karta-wi-fi-do-raspberry-pi-usb-nano-standard-n-i4623576555.html

Co do portów USB to niestety mają one małą wydajność prądową, więc bezpośrednio nie podłączysz dysku USB. Trzeba zastosować aktywnego huba USB lub dokonać drobnej przeróbki RPi (jak będziesz zainteresowany to napiszę jak to zrobić). Oczywiście, przy przeróbce RPi trzeba pamiętać o zastosowaniu odpowiednio wydajnego zasilacza, żeby był w stanie zasilać RPi i dysk.
  • REKLAMA
  • #5 14371375
    kasta2
    Poziom 13  
    wondurbm napisał:
    Ja używam systemu Raspbian i zdecydowanie go polecam. Z kartami WiFi jest różnie. Trzeba kupić odpowiednią. Ja mam taką i działa dobrze:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/karta-wi-fi-do-raspberry-pi-usb-nano-standard-n-i4623576555.html

Co do portów USB to niestety mają one małą wydajność prądową, więc bezpośrednio nie podłączysz dysku USB. Trzeba zastosować aktywnego huba USB lub dokonać drobnej przeróbki RPi (jak będziesz zainteresowany to napiszę jak to zrobić). Oczywiście, przy przeróbce RPi trzeba pamiętać o zastosowaniu odpowiednio wydajnego zasilacza, żeby był w stanie zasilać RPi i dysk.

Suma sumarum wybór jednak padł na Banana Pi. Sprzęt mocniejszy i łatwiej podpiąć dysk sata. Kurier ma dotrzeć na dniach. Fajna zabawka. Mam nadzieję że odpadnie zostawianie kompa na noc aby pociągnąć jakieś distro ;)
  • REKLAMA
  • #6 14382963
    kasta2
    Poziom 13  
    wondurbm napisał:

Banan od wczoraj na biurku. Mam pytanie odnośnie transmission. Ustawiłem go i wszystko działa poprawnie. Loguje się poprzez vnc na banana i widzę czy pobiera czy też nie. Zastanawia mnie odmienność konfiguracji w tym oc jest podane w tutorialu a tym co mam na opensuse czy na bananie.

Pytanko nr 2. Czy port otg usb - można wykorzystać jako alternatywne zasilanie?
  • #7 14830633
    elc00l
    Poziom 1  
    Witam,

Też zastanawiam się nad zakupem banana pi głownie do torrentów. Mógłbyś powiedzieć jak radzi sobie z takim zadaniem CPU? Jakie są maksymalne transfery jakie możesz osiągnąć, ile połączeń TCP może nawiązywać i ile torrentów naraz można bez problemu udostępniać?

Btw. jaki dysk podpiąłeś USB czy SATA. Jeżeli USB czy jest w stanie Banana Pi sam go zasilić czy trzeba aktywny HUB?
  • #8 14830689
    kasta2
    Poziom 13  
    elc00l napisał:
    Witam,

Też zastanawiam się nad zakupem banana pi głownie do torrentów. Mógłbyś powiedzieć jak radzi sobie z takim zadaniem CPU? Jakie są maksymalne transfery jakie możesz osiągnąć, ile połączeń TCP może nawiązywać i ile torrentów naraz można bez problemu udostępniać?

Btw. jaki dysk podpiąłeś USB czy SATA. Jeżeli USB czy jest w stanie Banana Pi sam go zasilić czy trzeba aktywny HUB?

Mam łącze ~15 Mb/s i Banana od północy do rana idzie na full. Dysk mam od laptopa 2.5 cala. Zasilacz Sunny. Wszystko chodzi stabilnie od kilku miesięcy. Obciążenie CPU to raczej żaden problem. Po zainstalowaniu archa lub raspbiana - masz do dyspozycji praktycznie całą pamięć i procek skacze od 5-30% w szczycie. Zajrzyj tutaj: http://mirror.igorpecovnik.com/
    Idealnie spasowane distro. Banan ma port Gigabitowy więc przypuszczam że u mnei nei pokazał nawet połowy możliwości. Największy minus tego sprzętu to brak akceleracji sprzętowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Raspberry Pi B+ jest odpowiednim rozwiązaniem do pobierania torrentów i jako serwer FTP, zwłaszcza dla osób z doświadczeniem w Linuxie. Użytkownicy podkreślają wsparcie społeczności oraz dostępność informacji w sieci. W przypadku konfiguracji, zaleca się użycie systemu Raspbian oraz aktywnego huba USB do podłączenia dysków zewnętrznych, ponieważ porty USB RPi mają ograniczoną wydajność prądową. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy decydują się na Banana Pi, który oferuje lepszą wydajność i łatwiejsze podłączenie dysków SATA. Użytkownicy raportują stabilne działanie Banana Pi z dyskami 2.5 cala oraz zadowalające obciążenie CPU podczas pobierania torrentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA