logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VTS-HMI Basic - Alarmy AL44 i AL00 w centrali VTS ze sterownikiem Carel

zaq25 18 Sty 2015 21:37 10860 6
REKLAMA
  • #1 14345116
    zaq25
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam
    Panowie potrzebuje informacji jak w temacie. Centrala VTS ze sterownikiem Carel.
    Aplikacja centrala nawiewno-wywiewna z rotorem i nagrzewnicą elektryczną.
    Użytkownik zgłosił mi że na HMI Basic-u występuje od czasu do czasu alarm AL00 i pokazał mu się również alarm AL44.
    Przekopałem dostępną dokumentację ale nie ma tam takich alarmów.
    Proszę wtajemniczonych o info co jest przyczyną i jak zadziałać aby mieć święty spokój
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 14367688
    zenek123
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam,

W mojej instrukcji również nie ma takich alarmów. Podpytaj go co się dzieje to może szybciej się połapiesz. A najprościej niech ci zrobi fotkę Basica z tym alarmem, bo ludzie różne rzeczy potrafią wyczytać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14389392
    mailover
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    AL00 nie jest alarmem. Pojawia się zawsze po włączeniu zasilania, oraz często pojawia się gdy układ jest wyłączony.
    AL44 natomiast nie znalazłem w żadnej instrukcji
  • REKLAMA
  • #4 14408170
    maczar
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    zaq25 napisał:
    Witam
    Panowie potrzebuje informacji jak w temacie. Centrala VTS ze sterownikiem Carel.
    Aplikacja centrala nawiewno-wywiewna z rotorem i nagrzewnicą elektryczną.
    Użytkownik zgłosił mi że na HMI Basic-u występuje od czasu do czasu alarm AL00 i pokazał mu się również alarm AL44.
    Przekopałem dostępną dokumentację ale nie ma tam takich alarmów.
    Proszę wtajemniczonych o info co jest przyczyną i jak zadziałać aby mieć święty spokój
    Z góry dzięki

AL44 to prawdopodobnie alarm filtra wywiewu
  • Pomocny post
    #5 14416830
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    AL00 jest to monit informujący że alarm był i ustąpił, aby nie był wyświetlany należy odwiedzić historie alarmów za pomocą panelu rozszerzonego adwans. Natomiast AL44 jest to prawdopodobnie błąd komunikacji z HMI Basic utrata komunikacji po czym ponownie się komunikuje. Na basicu pojawia się AL44 jak komunikacji niema a później Al00 jak komunikacja jest OK. Wówczas musimy sprawdzić historie alarmów aby znikł monit AL00.
  • REKLAMA
  • #6 15347554
    gibon_81
    Poziom 2  
    AL44 to błąd związany z wymiennikiem obrotowym, u mnie pojawił się gdy adwans pokazywał przeciążenie silnika wymiennika obrotowego.
  • #7 21815408
    geruda
    Poziom 11  
    AL44 to dokładnie przeciążenie silnika rotora. Na zadajniku BASIC pojawia się i znika taki komunikat.
    AL00 na zadajniku BASIC oznacza, że jakiś błąd był, ale w obecnej chwili nie występuje, tylko jest z grupy błędów, które nie wymagają ręcznego kasowania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy alarmów AL00 i AL44 na panelu VTS-HMI Basic w centrali VTS ze sterownikiem Carel, w aplikacji nawiewno-wywiewnej z rotorem i nagrzewnicą elektryczną. Ustalono, że AL00 nie jest aktywnym alarmem, lecz monitorem informującym o wcześniejszym alarmie, który już ustąpił; komunikat znika po sprawdzeniu historii alarmów na panelu rozszerzonym Advanced. AL44 początkowo wiązano z filtrem wywiewu lub błędem komunikacji z HMI Basic, jednak późniejsze odpowiedzi wskazują, że jest to alarm przeciążenia silnika rotora / wymiennika obrotowego. W praktyce na Basicu komunikat może pojawiać się i znikać wraz z utratą i powrotem komunikacji lub po wystąpieniu błędu, a do pełnego skasowania AL00 konieczne jest odczytanie historii alarmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA