Witam mam zaprojektować przetwornicę napięcia sieciowego na napięcie stałe o mocy 100W lub większej. Po zorientowaniu się trochę w temacie wybrałem topologię flyback. Docelowo będzie ona zasilała zestawy LED wyproszone w impulsowy układ stabilizacji prądu.
Parametry jakie założyłem:
Vin= 230V AC +-10% co daje około 290 do 360V DC po wyprostowaniu
Vwy=100V, Iwy=1A
Napięcie wyjściowe mógł bym zmienić na przykład 50V i 2A jeśli to by coś usprawniło.
Chciałbym uzyskać jak najlepszą sprawność możliwie prostym sposobem. Czy układ sterujący UC3844 będzie odpowiedni do tej konfiguracji a może polecicie coś lepszego? Z noty katalogowej wyczytałem, że częstotliwość kluczowania tranzystorem dla tego układu wynosi 52kHz czy da się to jakoś regulować?
Parametry jakie założyłem:
Vin= 230V AC +-10% co daje około 290 do 360V DC po wyprostowaniu
Vwy=100V, Iwy=1A
Napięcie wyjściowe mógł bym zmienić na przykład 50V i 2A jeśli to by coś usprawniło.
Chciałbym uzyskać jak najlepszą sprawność możliwie prostym sposobem. Czy układ sterujący UC3844 będzie odpowiedni do tej konfiguracji a może polecicie coś lepszego? Z noty katalogowej wyczytałem, że częstotliwość kluczowania tranzystorem dla tego układu wynosi 52kHz czy da się to jakoś regulować?