logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt przetwornicy flyback 100W do zasilania LED - wybór układu sterującego

memas51 20 Sty 2015 17:35 2370 8
REKLAMA
  • #1 14350945
    memas51
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam zaprojektować przetwornicę napięcia sieciowego na napięcie stałe o mocy 100W lub większej. Po zorientowaniu się trochę w temacie wybrałem topologię flyback. Docelowo będzie ona zasilała zestawy LED wyproszone w impulsowy układ stabilizacji prądu.
    Parametry jakie założyłem:
    Vin= 230V AC +-10% co daje około 290 do 360V DC po wyprostowaniu
    Vwy=100V, Iwy=1A
    Napięcie wyjściowe mógł bym zmienić na przykład 50V i 2A jeśli to by coś usprawniło.
    Chciałbym uzyskać jak najlepszą sprawność możliwie prostym sposobem. Czy układ sterujący UC3844 będzie odpowiedni do tej konfiguracji a może polecicie coś lepszego? Z noty katalogowej wyczytałem, że częstotliwość kluczowania tranzystorem dla tego układu wynosi 52kHz czy da się to jakoś regulować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14353735
    brodo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Układy z serii 384X mogą pracować w szerokim zakresie częstotliwości, wiec skąd ta wartość 52 khz ?
    Można zrobić projekt na 384X, w praktyce sprawność wyjdzie ok. 86 - 88 % o ile nie popełnisz kardynalnych błędów.
    Możesz też popatrzeć na układ UC28600 (quasi resonant switching - mniejsze zakłócenia) albo na jakiegoś TOPSwitch-HX (niesiejący radiator, nie potrzeba rezystora w źródle do pomiaru prądu).
    Jeśli projekt ma być do produkcji, to powinno się dodać PFC.
  • #3 14354298
    memas51
    Poziom 10  
    Oczywiście PFC będzie jeszcze się zastanawiam czy dać aktywny czy pasywny.
    Faktycznie z częstotliwością dla UC3844 coś pokręciłem.
    Układami quasi resonant nie interesowałem się ponieważ transformator obliczam ze strony http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/spw_smps_e.html a dla tych układów chyba inaczej oblicza się trafo czy się mylę?
    Zastanawiałem się jeszcze nad sterowaniem za pomocą mikrokontrolera np. jakąś atmegą ale wtedy prawdopodobnie potrzebny będzie driver do sterowania tranzystorem zwłaszcza przy wysokich częstotliwościach. I nie bardzo wiem jak zrealizować soft strat?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14354773
    brodo
    Poziom 14  
    Dla quasi resonant (przy zastosowaniu układu 28600) najlepiej policzyć w sposób pokazany przez producenta tego scalaka : http://www.ti.com/lit/zip/slvc104
    Transformator musi wówczas pracować w trybie DCM (discontinuos current mode).

Procesor w takim układzie . . . nie słyszałem o takiej idei zrealizowanej praktycznie, z zapewnieniem kontroli prądu w każdym cyklu czy też z poprawnie skompensowanym sprzężeniem zwrotnym.
  • REKLAMA
  • #5 14355666
    memas51
    Poziom 10  
    Z procesorem dam dobie na razie spokój :) Skoro są proste tanie układu nie ma sensu kombinować. Mógł byś poprawić link bo ten nie działa.
  • Pomocny post
    #6 14355948
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    memas51 napisał:
    Mógł byś poprawić link bo ten nie działa.

Kalkulator na samym dole strony UCC28600 Design Calculator
  • REKLAMA
  • #7 14421231
    memas51
    Poziom 10  
    Znalazłem na stronie producenta plik UCC28600eval http://www.ti.com/lit/ug/sluu256a/sluu256a.pdf jest tam gotowy układ zasilacza 120W 19.4V. Wpadłem na pomysł aby go zaadaptować do moich potrzeb:
    Filtr PFC został by bez zmian, tak samo jak strona pierwotna przetwornicy, zmienił bym jedynie przekładnie transformatora z 6:1 na 2:1 co dało by 50V po stronie wtórnej, z tym ze uzwojenie AUX zostało by bez zmian czyli 6:1.
    Ti zamieścił na swojej stronie również PDF http://www.ti.com/lit/pdf/slua671 który służy do obliczenia elementów sprzężenia zwrotnego na przykładzie tego zasilacza i jest tam sporo obliczeń które chciał bym przeskoczyć i zmienić tylko 2 elementy tego układu:
    Projekt przetwornicy flyback 100W do zasilania LED - wybór układu sterującego
    R1 który jest dzielnikiem napięcia i Rz który chyba ogranicza prąd na diodzie zenera Dz która stabilizuje napięcie Vz. Czy jest to dobry pomysł? Czy muszę obliczać wszystkie elementy od samego początku?
  • #8 14422062
    brodo
    Poziom 14  
    Lepiej policz układ tak jak w pdf-ie SLUA671. Warto zrobić to w arkuszu kalkulacyjnym, wówczas przyda się do ewentualnych innych wersji zasilacza.
  • #9 14499975
    dugii
    Poziom 12  
    memas51 napisał:
    R1 który jest dzielnikiem napięcia i Rz który chyba ogranicza prąd na diodzie zenera Dz która stabilizuje napięcie Vz.

Ta dioda zenera to raczej zabezpieczenie w przypadku gdy z jakiegos powodu dzielik napiecia bedzie zwarty / otwary. Caly ten uklad jest czescia sprzezenia zwrotnego regulujacego napiecie po "drugiej stronie" twojego Flybacka, TL431 to napiecie referencyjne dajace punkt odniesienia. Calosc bedzie dzialac jako zrodlo napiecia wiec do sterowania diodami potrzebujesz jeszcze jakiegos zrodla pradu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zaprojektować przetwornicę flyback o mocy 100W do zasilania LED, z napięciem wejściowym 230V AC i wyjściowym 100V lub 50V. Zastanawia się nad zastosowaniem układu sterującego UC3844, jednak pojawiają się sugestie dotyczące alternatywnych układów, takich jak UC28600 (quasi resonant) oraz TOPSwitch-HX, które mogą zapewnić lepszą sprawność i mniejsze zakłócenia. Dyskutowane są również kwestie związane z PFC (Power Factor Correction) oraz obliczaniem transformatora. Użytkownik rozważa także użycie mikrokontrolera do sterowania, ale decyduje się na prostsze rozwiązania. Wskazówki dotyczące obliczeń elementów sprzężenia zwrotnego oraz adaptacji istniejących schematów są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA