logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP, 3GB RAM, komunikat o małej ilości pamięci wirtualnej - co robić?

bartsed 22 Sty 2015 20:00 1122 3
REKLAMA
  • #1 14357784
    bartsed
    Poziom 8  
    Witam,

Posiadam laptopa w którym mam 3GB RAM i system Windows xp. Wydawało mi się, że jest to dość duża ilość pamięci w związku z czym postanowiłem zmniejszyć ilość pamięci wirtualnej. Ustawiłem więc na sztywno 512MB. Po tej zmianie co jakiś czas pojawia mi się komunikat z systemu o małej ilości pamięci wirtualnej i że system musi ją zwiększyć.
    O co chodzi? 3GB mu nie wystarcza? Komputer nie jest obciążony, pracuje w AutoCadzie (proste rysunki 2D), a w tle mam włączoną przeglądarkę z otwartą pocztą.
    Zmniejszyłem pamięć wirtualną również dlatego, że dysk ma już swoje lata i nie jest zbyt wydajny. Sądziłem, że mając tyle ramu mogę sobie na to pozwolić. Komputer ma zintegrowaną grafiką, która nie ma swojej pamięci. Może to przez to?
  • REKLAMA
  • #2 14358649
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Część zabiera grafika trochę system itd. Włącz menedżera zadań zakładka procesy kliknij pokaż wszystkich użytkowników i posortuj wg użycia pamięci zobacz jakie procesy zużywają najwięcej RAMu 3GB to dość sporo jak dla XP ale wszystko zależy od ilości i "jakości" działających programów np. antywirus, zapora , itd.
  • REKLAMA
  • #3 14358673
    kick959
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Musisz aktywować tryb PAE w tym celu do pliku boot.ini na c po opcjach botu systemu /fastdetect...musisz dodać /PAE
  • #4 14359068
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    kick959 napisał:
    Musisz aktywować tryb PAE w tym celu do pliku boot.ini na c po opcjach botu systemu /fastdetect...musisz dodać /PAE

Od razu poczujesz się lepiej i... nic poza tym.

Trochę rozwinę to o czym w poscie nr 2 napisano - uruchom wszystko to co zwykle, zobacz jakie jest obciążenie pamięci; dołóż margines rezerwy np. 15% (to propozycja, a nie dyspozycja) i sprawdź efekty.
    Innym wyjściem jest ustawienie pliku wymiany jako "kontrolowanego przez system" (i zapomnienie o sprawie). Wadą tego i podobnych rozwiązań jest to, ze kompletnie tracimy bieżącą kontrolę nad zasobami.

Reszta podpowiedzi, różnych autorów, do znalezienia i na elektrodzie, i w sieci.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA