logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać bootloader na atmega328P z USBasp w Arduino 1.0.6?

brylok21 28 Sty 2015 16:12 6984 10
REKLAMA
  • #1 14377146
    brylok21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Od jakiegoś czasu programuje z arduino UNO ale po jakimś czasie chciałem przenieść projekt na stałe z czystą atmega328P. Zrobiłem błąd kupują atmegę bez wgranego bootloadera i mam pewien problem z wgraniem go na atmege328P, gdyż w sketchu wybieram programator USBasp ale nie mogę wybrać płytki atmega328P. Czy muszę wgrać jakiś dodatkowy plik? korzystam z wersji arduino 1.0.6.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14384453
    brylok21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niestety nie działa.
    Ale czy to na pewno powinno działać? przecież w uno jest jeszcze scalak który odpowiada za połączenie atmegi328 z USB. Jeśli się nie mylę to tym scalakiem jest kolejny mikro kontroler od atmela.
    dzięki za dobre chęci.
  • REKLAMA
  • #4 14428006
    kzarczyn
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Widzę, że nikt nie odpowiedział.
    Jak jeszcze potrzebujesz to są dwie drogi.
    1. Wgraj na nową ATMEGę sam program bez bootloadera (trzeba ustawić arduino IDE aby nie kasowało pliku hex i wrzucić sam hex zewnętrznym programatorem.
    2. Wrzuć zewnętrznym programatorem bootloader z katalogu hardware i wtedy załadować program taj jak do zwykłego arduino.

Mi najlepiej z programatorem usbasp pracowało się najnowszym bascomem avr. Ma on wbudowany programator, który bez problemów radzi sobie z atmegą328.
    Arduino samo nie chciało używać usbasp bo mam stary firmware w programatorze.
  • REKLAMA
  • #5 14439488
    mac310
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    A może ktoś wie czy są dostępne bootloadery do atmegi, które można dodać do nowego IDE 1.6?
    Znalazłem paczkę dla ATtiny https://code.google.com/p/arduino-tiny/ i mam teraz na liście w menu "Płyty" kilkanaście takich procesorów.
    Chciałbym dodać również ATmega ale nigdzie nie znalazłem stosownych zasobów.
  • #6 14467160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14614156
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    kzarczyn napisał:

Jak jeszcze potrzebujesz to są dwie drogi.
    1. Wgraj na nową ATMEGę sam program bez bootloadera (trzeba ustawić arduino IDE aby nie kasowało pliku hex i wrzucić sam hex zewnętrznym programatorem.
    2. Wrzuć zewnętrznym programatorem bootloader z katalogu hardware i wtedy załadować program taj jak do zwykłego arduino.

Mi najlepiej z programatorem usbasp pracowało się najnowszym bascomem avr. Ma on wbudowany programator, który bez problemów radzi sobie z atmegą328.
    Arduino samo nie chciało używać usbasp bo mam stary firmware w programatorze.

Właśnie nie mogę wypalić bootloadera poprzez Arduino, ale mam programator i AVR Studio. Pytanie tylko który bootloader wybrać, bo w katalogu Arduino \hardware jest tego trochę? I już któryś z kolei nie działa (tzn. nie wgrywa nic z Arduino IDE)
    Mam UNO R3 z ATmega328P i ATMega16U2 na pokładzie.
  • #8 14614205
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14614263
    wicy
    Poziom 22  
    optiboot328 nie mieści się w procesorze.
    Ale... czy ja to dobrze robię? Podłączyłem się pod ISP od ATMega16U2 i tam próbuję wgrać bootloader. Po takiej operacji niektóre bootloadery inicjują wyszukiwanie sprzętu pod win7 i przydzielają płytce port COM (niektóre bootloadery nie) i płytka (właściwie port) jest rozpoznawana przez IDE, więc chyba dobrze wgrywam?

Po takim wgraniu IDE wywala mi błędy:
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x97

Więc może to nie wina samego bootloadera?
  • #10 14614267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14614293
    wicy
    Poziom 22  
    A co powinno siedzieć w ATmega16u2? Na wypadek gdybym coś sknocił tym wgrywaniem?

OK, dzięki. Do 16u2 wgrałem z firmware\arduino-usbserial\...uno..rev3 i wszystko działa ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wgraniem bootloadera na mikrokontroler ATmega328P przy użyciu programatora USBasp w środowisku Arduino 1.0.6. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym podłączenie ATmega328P do programatora USBasp i wybranie Arduino UNO w IDE, a następnie użycie opcji "wypal bootloader". Inna metoda to wgranie programu bez bootloadera lub użycie zewnętrznego programatora do załadowania bootloadera z katalogu hardware. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z komunikacją, które mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia lub nieaktualnego firmware programatora. Wspomniano również o bootloaderach, takich jak optiboot, oraz o konieczności wgrania odpowiedniego firmware do ATmega16U2, który odpowiada za komunikację USB-Serial.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA