logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja VPN do połączenia z serwerem SQL w firmie z domu - routery, programy

anonimek258 29 Sty 2015 02:00 2022 9
REKLAMA
  • #1 14379182
    anonimek258
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Witam, potrzbeuje skonfigurować połączenie VPN (za pomocą routerów) lub jakiegoś programu.
    Mam w pracy serwer SQL a z domu chce sie z nim łączyć i wprowadzać dane - nie interesuje mnie
    zdalny pulpit typu teamviwer tylko aby lokalnie program który mam zainstalowany na dysku skonfigurować
    tak aby łączył się z serwerem w firmie. W tym wypadku chyba tylko pozostaje VPN? router-router chyba że znacie
    jakiś programy które to zastąpią i stworzna miedzy komputerami VPN
    Kolejne pytanie czy do stworzenia VPN konieczne są dwa statyczne IP?
    bo DHCP chce włączyć po stronie domu - i tutaj mam statyczny adres ale w firmie gdzie stoi serwer jest ADSL - dynamiczny muszę zmienić na DSL czy da sie to jakoś obejść ?
  • REKLAMA
  • #2 14379290
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    anonimek258 napisał:
    Witam, potrzbeuje skonfigurować połączenie VPN (za pomocą routerów) lub jakiegoś programu.
    Mam w pracy serwer SQL a z domu chce sie z nim łączyć i wprowadzać dane - nie interesuje mnie
    zdalny pulpit typu teamviwer tylko aby lokalnie program który mam zainstalowany na dysku skonfigurować
    tak aby łączył się z serwerem w firmie. W tym wypadku chyba tylko pozostaje VPN? router-router chyba że znacie
    jakiś programy które to zastąpią i stworzna miedzy komputerami VPN
    Kolejne pytanie czy do stworzenia VPN konieczne są dwa statyczne IP?
    bo DHCP chce włączyć po stronie domu - i tutaj mam statyczny adres ale w firmie gdzie stoi serwer jest ADSL - dynamiczny muszę zmienić na DSL czy da sie to jakoś obejść ?

Przynajmniej jedno lacze internetowe musi miec staly, publiczny adres ip. Polaczenie vpn musi byc wtedy inicjowane z drugiej strony, laczac sie do stalego adresu.
  • REKLAMA
  • #3 14379353
    broda79
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    kup router obsługujący openwrt. Wymień soft na openwrt, i zainstaluj openvpn serwer. Na moim blogu opisałem krok po kroku jak to zrobić. http://linuxblog.com.pl/?p=33
  • #4 14379381
    m.jastrzebski
    broda79 napisał:
    kup router obsługujący openwrt. Wymień soft na openwrt, i zainstaluj openvpn serwer. Na moim blogu opisałem krok po kroku jak to zrobić. http://linuxblog.com.pl/?p=33

"Kupuj, wydawaj pieniadze, kombinuj i zrob tak jak ja".
    A moze autor posiada juz router(y) ktore umozliwiaja zestawienie VPN. Na openwrt swiat sie nie konczy.
  • #5 14379527
    broda79
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Oczywiście że się nie kończy, ale jak mniejszość polaków wypowiadam się na temat który znam.
  • REKLAMA
  • #6 14379932
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Zastawienie VPN-a na routerach (router - router) (ruter, aplikacja kliencka) jest uzależniony od Firmware jaki posiadają (muszą mieć jakimiś serwer VPN).
    Poza tym musisz wiedzieć na jakiej warstwie sieciowej chcesz mieć połączenie z serwerem w firmie L2 czy wystarczy L3.
  • REKLAMA
  • #7 14382428
    anonimek258
    Poziom 5  
    Myślałem zrobić między jakimiś Drytekami VPN albo mniej budżetowo TP-LINK
    Najlepszym rozwiazaniem i najbardziej oplacalnym to chyba Mikrotik ale jakoś nie potrafię
    się zabrać do tego sprzętu.
    Może doradzice jakiś inny sposób ? chodzi jedynie o to w firmie mam serwer SQL i z domu
    chce wszystko do niego wprowadzać (przez program w trybie klient)
    Słyszałem też o tego typu programach które robia VPN miedzy serwerem a klientem ? hamachi czy cos innego?
  • #8 14382551
    m.jastrzebski
    anonimek258 napisał:
    Myślałem zrobić między jakimiś Drytekami VPN albo mniej budżetowo TP-LINK
    Najlepszym rozwiazaniem i najbardziej oplacalnym to chyba Mikrotik ale jakoś nie potrafię
    się zabrać do tego sprzętu.
    Może doradzice jakiś inny sposób ? chodzi jedynie o to w firmie mam serwer SQL i z domu
    chce wszystko do niego wprowadzać (przez program w trybie klient)
    Słyszałem też o tego typu programach które robia VPN miedzy serwerem a klientem ? hamachi czy cos innego?

Łatwo kupic nowy sprzet.
    Zeby Ci cos konkretnego doradzic w kwestii optymalnego zakupu i/lub wycisniecia co sie da z obecnego sprzetu, musisz podac wiecej informacji.
    1. Czy to ma byc bezpieczny VPN (OpenVPN, SSTP, L2TP) czy moze byc starszy, teoretycznie podatny na wlamanie.
    2. Jaki masz sprzet (routery) obecnie w firmie i domu
    3. Jakie masz lacza internetowe w firmie i domu, w szczeglnosci czy masz i gdzie stale adresy IP

marcin
  • #9 14385738
    anonimek258
    Poziom 5  
    Kolego łacze w firmie - ADSL 10/2 Dynamiczny adres i TP-LINK nie pamiętam modelu ale wiekowy i na 100% bez opcji VPN
    łącze w domu DSL 10/10 - Statyczny Adres IP i TP-LINK najprostrzy jaki istnieje też bez VPN

Komunikacja ma polegać tylko na tym abym w domu mógł na laptopie łączyć się z bazą danych na serwerze który znajduje sie w firmie.
  • #10 14388780
    m.jastrzebski
    anonimek258 napisał:
    Kolego łacze w firmie - ADSL 10/2 Dynamiczny adres i TP-LINK nie pamiętam modelu ale wiekowy i na 100% bez opcji VPN
    łącze w domu DSL 10/10 - Statyczny Adres IP i TP-LINK najprostrzy jaki istnieje też bez VPN

Komunikacja ma polegać tylko na tym abym w domu mógł na laptopie łączyć się z bazą danych na serwerze który znajduje sie w firmie.

Czyli na posiadanych routerach tego nie zrobisz.
    Teoretycznie mozesz to zrobic pomiedzy oboma komputerami. Nie bedzie to zgodne ze sztuka ale zadziala. Czyli na routerze domowym przekierowujesz port na twoj komputer. Na tym komputerze uruchamiasz server VPN. Na sewerze z sql'em konfigurujesz klienta vpn zeby sie automatycznie laczyl z Twoim adresem.
    Kazde windowsy wspieraja marny vpn pptp. Ale tez vpn sstp, ktory jest bezpieczny. Tzn na pewno kazdy windows moze robic za klienta sstp bez doinstalowywania czegokolwiek. Podejzewam ze zeby miec server takiego vpna to cos trzeba zainstalowac.
    To jest rozwiazanie bez zakupow.
    Mozeszntez kupic 2 routery ze wsparciem jakiegos vpna. Openvpn jest bezpieczny. Sstp takze oraz l2tp. Wspomniany pptp (czesto dostepny na budzetowych domowych routerach) jest do zlamanai jak ktos wie jaki ma tKa potrzebe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie połączenia VPN, aby zdalnie łączyć się z serwerem SQL w firmie. Wskazano, że przynajmniej jedno z połączeń internetowych musi mieć stały, publiczny adres IP, a połączenie VPN powinno być inicjowane z drugiej strony. Proponowane rozwiązania obejmują zakup routera obsługującego OpenWRT i zainstalowanie serwera OpenVPN. Użytkownik rozważa również użycie routerów TP-LINK lub Mikrotik, ale ma wątpliwości co do ich konfiguracji. Wskazano, że istnieje możliwość skonfigurowania VPN pomiędzy komputerami, jednak wymaga to przekierowania portów i uruchomienia serwera VPN na komputerze domowym. Zasugerowano również użycie programów takich jak Hamachi do stworzenia połączenia VPN. Użytkownik posiada dynamiczny adres IP w firmie oraz statyczny w domu, co może stanowić wyzwanie w konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA