logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik główny - Wybijanie bezpiecznika głównego podczas obciążeń sieci.

Finrod Felagund 29 Sty 2015 10:36 1620 6
REKLAMA
  • #1 14379617
    Finrod Felagund
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mój problem jest następujący otóż gdy włącze jakiekolwiek bardziej prądożerne urządzenie (czajnik, piec,komputer) migają światła i może to dopworwadzić do spalenia głównego bezpiecznika w piwnicy (nie u mnie ).
    Problem mam juz od pół roku, a że mój tata jest osobą nie potrafiącą nawiązać sensownego dialogu i dojść do porozumienia postanowiłem zająć się tym osobiście.
    Wczoraj przyszedł Pan ze spółdzielni i wymienił gniazda bezpiecznikowe oraz przeowdy dojścia do nich w piwnicy na nowe.
    Jednak problem dalej występuje więc mam pewność że to coś w mieszkaniu (mieszkanie własnościowe, usterki nie obejmuja usług spółdzielni).
    I tu się rodzą moje pytania:
    a.Czy wziąć kogoś znowu ze spółdzielni aby posprawdzał wszystkie gniazdka, kable?(na początek)
    b.Wymienić odrazu cała skrzynke bezpiecnzikową w domu (stary typ topikowy).
    c. samemu posprawdzać wszystkie kable uprzednio odsuwając meble/urzadzenia.
    d. Odrazu zamówić fachowca?

Wiem że pytania rodem z blogów dla nastolatek jednak nie mam większego pojęcia o elektryce jedynie łączenia szerwegowe, równoległe i to żeby niepracować przy przepływającym prądzie.
    Bardzo proszę o mozliwie jak najbardziej rzetelne odpowiedzi i najmniej ukąśliwe.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14379694
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 823
    Czajnik i piec rozumiem, ale jeżeli komputer powoduje przygasanie światła to rzeczywiście jest poważnie. Jaką masz instalacje Alu, miedź. Jeżeli posiadasz miernik po włączeniu np. pieca zmierz napięcie na bezpiecznikach, jeżeli będzie niskie, lub będzie się zmieniać problem tkwi albo w skrzynce albo na torze jej zasilania. Jeżeli napięcie na bezpiecznikach będzie ok to problem może tkwić w puszkach łączeniowych.

Taka sytuacja może doprowadzić nawet do pożaru więc proponuję ją usunąć jak najszybciej. Jeśli nie masz zielonego pojęcia najlepiej wezwij elektryka nie musi być ze spółdzielni.
  • REKLAMA
  • #3 14379717
    Finrod Felagund
    Poziom 13  
    Miernik mogę zdobyć jutro najalej pojutrze.
    Miedź z przed +/- 30 lat.
    A ewentualny koszt wymiany takiej skrzynki na tzw. S-ki jaki by był?.
    dodam że rok temu miałęm problem ze szczurami, wygryzły dziure w ścianie (plaster miodu,pilśn/gips) i znalazły nowy dom.
    Wytrzebiliśmy je do zera trutką ze spółdzielni i załataliśmy dziure.
    Celuje że któryś z tych szkodników przegrzył kabel bo kręcił się w pobliżu skrzynki.
    Zastosuje się do Pana poradi dam znac jak tylko dostane miernik.
    Ew. sam kupię.
    Wsytarczy taki za 20-30zł?
  • REKLAMA
  • #4 14379718
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    ciuqu napisał:
    jeżeli będzie niskie, lub będzie się zmieniać problem tkwi albo w skrzynce albo na torze jej zasilania.

Albo, albo, jeśli... Kolego, podpowiadasz komuś, kto napisał:
    Cytat:
    nie mam większego pojęcia o elektryce

Czy naprawdę chcesz ostrzeżenie?

A Autorowi odpowiadam: prawidłowa jest wersja d). Trzeba zamówić fachowca, niekoniecznie ze spółdzielni, aby przeglądnął instalację i postawił diagnozę. Wtedy dowiesz się na czym stoisz.

Dodano po 3 [minuty]:

Finrod Felagund napisał:

Wsytarczy taki za 20-30zł?

Nie. Potrzebny jest miernik impedancji pętli zwarcia.
  • #5 14379777
    Finrod Felagund
    Poziom 13  
    Dziękuje za szybkie sprostowanie.
    Wracając, jeżeli problemem okazałaby się sama skrzynka ew. jakis jej element to jaki jest +/- koszt takiej skrzynki + tzw. robocizna?
  • REKLAMA
  • #6 14379788
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Prognozowanie jest tutaj bezsensowne. Bo odpowiedź może być "od a do zet". Ja prognozuję więcej pracy a mało kosztów materiałowych.
  • #7 14380572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wybijaniem głównego bezpiecznika podczas włączania urządzeń o dużym poborze mocy, takich jak czajnik, piec czy komputer. Po wymianie gniazd i przewodów w piwnicy problem nadal występuje, co sugeruje usterkę w instalacji elektrycznej mieszkania. Użytkownik rozważa różne opcje rozwiązania problemu, w tym wezwanie elektryka, wymianę skrzynki bezpiecznikowej oraz samodzielne sprawdzenie kabli. W dyskusji podkreślono znaczenie pomiaru napięcia oraz konieczność skorzystania z fachowej pomocy w celu diagnozy i naprawy instalacji, aby uniknąć ryzyka pożaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA