logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik SXT Lite5 - Ustawienie jako anteny do odbioru WiFi.

GarrutoSan 30 Sty 2015 14:33 10101 7
REKLAMA
  • #1 14383537
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Witam.

Proszę o pomoc następującej sprawie:

Mieszkamy w miejscu, gdzie o internecie kablowym można zapomnieć.
    Chciałbym mojej siostrze do domu puścić internet drogą radiową.
    Ja mam router wifi. Siostra ma antenę Mikrotik SXT Lite5.
    Chciałbym ją skierować na moją antenę z routera, aby odbierała sygnał.

Jak skonfigurować taką antenę, aby działała jako odbiornik?
    Loguję się za pomocą Winboxa.
    Czy ktoś może pomóc w konfiguracji krok po kroku?
    Znalazłem jakieś poradniki na YouTube, ale tam opisują dobór opcji, których ja nie widzę u siebie.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14383681
    20znaków
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    To może zacznij od aktualizacji ?
    Jaka licencja ?
    Z czym ma się łączyć ?
  • REKLAMA
  • #3 14383929
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Watpie by zadzialalo. Ten SXT jest na 5Ghz chyba ze Twoj router tez nadaje w 5Ghz to zadziala
  • REKLAMA
  • #4 14384383
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Przyznam szczerze, że nie orientuję się w sprawie licencji.
    Antena (a raczej dwie anteny) zastały zakupione, ponieważ z ich użyciem miał być podłączony internet przez profesjonalną firmę. Siostra kupiła dwie, bo miała je po znajomości i dwie wyszły ja w cenie jednej.
    Jeżeli podacie jakiś sposób, aby to sprawdzić, to dołączę to informację.

Jeżeli chodzi o łączenie z moim routerem, to korzystam z routera TP-LINK TL-WDR4300. Z informacji, które zawarte są na stronie producenta wynika, że jest wyposażony w pasmo 5GHz. Jeżeli jednak nie, to mam nadzieję, że drugą antenę uda się wykorzystać jako nadajnik.

Nie chcę rozsyłać internetu na całą wioskę.
    Chcę tylko do domu mojej siostry, który jest oddalony ode mnie w linii prostej, z czystym widokiem bez przeszkód, o niespełna kilometr. Jeżeli wyjrzę przez okno, to widzę jej okna.

Czy myślicie, że uda się to podłączyć?

EDIT:

Odnalazłem licencję.
    Obecnie korzystam z oprogramowania w wersji 5.26.
    Załączniki:
    • Mikrotik SXT Lite5 - Ustawienie jako anteny do odbioru WiFi. License.png (8.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 14384694
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Oglądając poradnik, który mi podałeś, nie gubię się w ogóle.

Mam tylko 3 pytania:

1. Czy ta konfiguracja to wszystko?
    2. Ades IP, który wpisuję według poradnika (swój własny) to adres "jakikolwiek", czy jest on zależny od mojego routera.
    3. W jaki sposób dalej sygnał odebrany przez antenę podać na komputery? Routerem?

Proszę wybaczyć te pytania, ale na sieciach znam się na tyle, aby skonfigurować router, ewentualnie prosty switch z TP-Linka. Nie mam pojęcia o MikroTik, a bardzo mi na tym zależy.

Dziękuję.
  • Pomocny post
    #7 14384808
    20znaków
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    GarrutoSan napisał:
    Oglądając poradnik, który mi podałeś, nie gubię się w ogóle.

Mam tylko 3 pytania:

1. Czy ta konfiguracja to wszystko?
    2. Ades IP, który wpisuję według poradnika (swój własny) to adres "jakikolwiek", czy jest on zależny od mojego routera.
    3. W jaki sposób dalej sygnał odebrany przez antenę podać na komputery? Routerem?

Proszę wybaczyć te pytania, ale na sieciach znam się na tyle, aby skonfigurować router, ewentualnie prosty switch z TP-Linka. Nie mam pojęcia o MikroTik, a bardzo mi na tym zależy.

Dziękuję.

Ta konfiguracja tworzy most między radiami i wyjściem eth SXT, możesz sobie nawet zaznaczyć DHCP zamiast wpisywać.
    Możesz podłączyć prosto do komputera albo do routera (portu WAN).
    Pamiętaj o górnym lewym rogu (CPE).

...no i o wyborze tej sieci o którą chodzi (SSID), bo wiadomo że znajdzie więcej ;) to tylko film a filmy kłamią :lol:
  • #8 14384825
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Dziękuję za odpowiedź.

Jutro się tym zajmę i zdam relację co do działania.
    Proszę moderatorów / administratorów o nie zamykanie tego wątku.
    Jeżeli coś pójdzie nie tak lub będę miał dodatkowe pytanie, odpowiem w tym wątku.

Pozdrawiam i dziękuję za dzisiaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji anteny Mikrotik SXT Lite5 jako odbiornika sygnału WiFi z routera TP-LINK TL-WDR4300. Antena ma być skierowana na router, oddalony o około kilometr, z bezpośrednim widokiem. W trakcie dyskusji poruszono kwestie aktualizacji oprogramowania, licencji oraz pasma 5GHz. Użytkownik uzyskał wskazówki dotyczące konfiguracji, w tym możliwość użycia DHCP oraz podłączenia do komputera lub routera. Ustalono, że ważne jest wybranie odpowiedniego SSID. Użytkownik planuje przetestować konfigurację i zgłosić wyniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA