logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie bootowalnego pendriva z automatyczną obsługą ntfs (i dużych dysków)

wili8 30 Sty 2015 19:59 951 7
  • #1 14384641
    wili8
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    1. Główne pytanie:
    przy robieniu kopii posektorowej na nowy dysk (nie do pliku), ten nowy dysk ma być "surowy" czy też sformatowany.

2. Jaką wpisujecie liczbę sektorów do pominięcia, po sektorze którego nie może program odczytać?

ps.
    - Model dysku to, seagate 1TB ST31000520AS

- SMART - jutro podłączę wadliwy dysk i będę z nim dalej walczył, wtedy też postaram się załączyć SMART o ile uda mi się to jakoś pod dosem zapisać i w ogóle o ile dla tego dysku SMART udała się odczytać (w windowsie niestety dysk nie jest widoczny).
  • #2 14384655
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    W ramach kopii binarnej, DMDE nic nie obchodzi jaki system plików posiada dysk.
  • #3 14384785
    wili8
    Poziom 8  
    dedito napisał:
    W ramach kopii binarnej, DMDE nic nie obchodzi jaki system plików posiada dysk.

Dziękuje dedito

Faktycznie! Nie widziałem o tym i przez 2h męczyłem się z tym ntfs'em... ehh no ale teraz z trwogą podłączę niepełnosprawny dysk (na którym mam wiele ważnych rzeczy) i z małą nadzieją, że uda mi się choć coś odzyskać z niego....
  • #4 14384807
    dedito
    Poziom 39  
    Zajrzyj do działu FAQ tam odnajdziesz poradniki odnośnie tworzenia kopii posektorowej dysku i metod odzysku danych.
  • #5 14387815
    wili8
    Poziom 8  
    dedito napisał:
    Zajrzyj do działu FAQ tam odnajdziesz poradniki odnośnie tworzenia kopii posektorowej dysku i metod odzysku danych.

Dzięki, ale tam to po prostu jest taki gąszcz, że trudno się odnaleźć...

Mam pytanko: pod dosem w dmde nie mogę zgrać obrazu dysku do pliku tzn. mogę ale to tylko na dysk z którego odpalam dosa (u mnie to jest pendrive 16 GB, a obraz dysku ma 1TB).

Zatem pod dosem w dmde mogę przegrać tylko na osobny dysk, i teraz mam problem, bo drugi dysk ma 2TB, czy ja muszę mieć też 1TB dysk? (czyli wielkość taka sama jak z dysku który odzyskuje dane) trochę w to wątpię, ale może, tak jest. Czy ten dysk do którego chce skopiować dane, powinien być sformatowany, czy też 'surowy'....

Już wczoraj próbowałem zgrywać, ale ciągle wyskakiwał mi błędy odczytu - a co najgorsze, program ciągle pytał się czy ignorować czy ponowić próbę, mimo że w parametrach miałem ustawione że zawsze ignorować.

Też za bardzo nie widziałem jak ustawić te parametry:
    np. ilość sektorów w buforze,
    liczba sektorów które będą pominięte od momentu wykrycia błędnego sektora (tutaj eksperymentowałem: i nawet dawałem 1000 000 sektorów do pominięcia i dzięki temu program nie pytał się co chwilę czy ignorować błąd odczytu czy nie).
    Jeszcze była taka opcja "czytaj wstecz" ale to wtedy gdy wybierze się małą liczbę sektorów do pominięcia, jednak nie wiem o co w tej opcji chodzi.
    --------
    Przerwałem odzyskiwanie danych (za często program pytał się o to czy ignorować błędy) i zacząłem skanować wadliwy dysk od początkowego sektora (a nie od ostatniego) i wybrałem interface bios (a nie ata). Na początku program zgłosił kilka błędów, ale potem zaczął stabilnie pracować... zgrał 200 GB... a potem już nie wiem, bo poszedłem spać zostawiając program działający. Rano niestety nie widziałem ile udało się przegrać bo nie było tego standardowego okienka pokazującego ilość zgrywanego materiału.

Próbowałem jakiś programem do odzyskiwania danych odzyskać pliki z tego co udało mi się zgrać jednak żaden program ani jednego pliku nie znalazł - porażka zupełna (korzystałem z: r-studio, ontrack e. r., a GetDataBack for NTFS - w ogóle nie chciał skanować).
  • #6 14388309
    dedito
    Poziom 39  
    Gdzie jest jakieś pytanie?
    Dałeś tu taki gąszcz słów, że trudno się odnaleźć...
  • #7 14391665
    wili8
    Poziom 8  
    dedito napisał:
    Gdzie jest jakieś pytanie?
    Dałeś tu taki gąszcz słów, że trudno się odnaleźć...

1. Główne pytanie:
    przy robieniu kopii posektorowej na nowy dysk (nie do pliku), ten nowy dysk ma być "surowy" czy też sformatowany. (na uszkodzonym dysku były 4 partycje)

2. Jaką wpisujecie liczbę sektorów do pominięcia, po sektorze którego nie może program odczytać?

3. Czy jest jeszcze jakiś inny dobry program do tworzenia kopi binarnej pod dosem oprócz dmde?

ps.
    - Model dysku to, seagate 1TB ST31000520AS

- SMART - jutro podłączę wadliwy dysk i będę z nim dalej walczył, wtedy też postaram się załączyć SMART o ile uda mi się to jakoś pod dosem zapisać i w ogóle o ile dla tego dysku SMART uda się odczytać (w windowsie niestety dysk nie jest widoczny).
  • #8 14392127
    dedito
    Poziom 39  
    wili8 napisał:
    1. Główne pytanie:
    przy robieniu kopii posektorowej na nowy dysk (nie do pliku), ten nowy dysk ma być "surowy" czy też sformatowany. (na uszkodzonym dysku były 4 partycje).
    W twoim przypadku to bez znaczenia, zawartość celu i tak zostanie nadpisana.
    wili8 napisał:
    Zostawiam domyślne ustawienia.
    wili8 napisał:
    3. Czy jest jeszcze jakiś inny dobry program do tworzenia kopi binarnej pod dosem oprócz dmde?
    Dlaczego akurat pod DOS? Zapewne będziesz miał spory wybór w przypadku HirensBootCD, łącznie z programami producenta dla twojego dysku (ale to już nie pod DOS).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób tworzenia kopii posektorowej na nowy dysk, zastanawiając się, czy nowy dysk powinien być surowy czy sformatowany. W odpowiedziach podkreślono, że przy tworzeniu kopii binarnej program DMDE nie wymaga określonego systemu plików. Użytkownik ma problemy z odczytem danych z uszkodzonego dysku Seagate 1TB ST31000520AS, a także z ustawieniami programu, w tym liczbą sektorów do pominięcia. Zasugerowano również sprawdzenie FAQ oraz rozważenie użycia HirensBootCD dla większego wyboru narzędzi do odzyskiwania danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA