dedito napisał: Zajrzyj do działu FAQ tam odnajdziesz poradniki odnośnie tworzenia kopii posektorowej dysku i metod odzysku danych.
Dzięki, ale tam to po prostu jest taki gąszcz, że trudno się odnaleźć...
Mam pytanko: pod dosem w dmde nie mogę zgrać obrazu dysku do pliku tzn. mogę ale to tylko na dysk z którego odpalam dosa (u mnie to jest pendrive 16 GB, a obraz dysku ma 1TB).
Zatem pod dosem w dmde mogę przegrać tylko na osobny dysk, i teraz mam problem, bo drugi dysk ma 2TB, czy ja muszę mieć też 1TB dysk? (czyli wielkość taka sama jak z dysku który odzyskuje dane) trochę w to wątpię, ale może, tak jest. Czy ten dysk do którego chce skopiować dane, powinien być sformatowany, czy też 'surowy'....
Już wczoraj próbowałem zgrywać, ale ciągle wyskakiwał mi błędy odczytu - a co najgorsze, program ciągle pytał się czy ignorować czy ponowić próbę, mimo że w parametrach miałem ustawione że zawsze ignorować.
Też za bardzo nie widziałem jak ustawić te parametry:
np. ilość sektorów w buforze,
liczba sektorów które będą pominięte od momentu wykrycia błędnego sektora (tutaj eksperymentowałem: i nawet dawałem 1000 000 sektorów do pominięcia i dzięki temu program nie pytał się co chwilę czy ignorować błąd odczytu czy nie).
Jeszcze była taka opcja "czytaj wstecz" ale to wtedy gdy wybierze się małą liczbę sektorów do pominięcia, jednak nie wiem o co w tej opcji chodzi.
--------
Przerwałem odzyskiwanie danych (za często program pytał się o to czy ignorować błędy) i zacząłem skanować wadliwy dysk od początkowego sektora (a nie od ostatniego) i wybrałem interface bios (a nie ata). Na początku program zgłosił kilka błędów, ale potem zaczął stabilnie pracować... zgrał 200 GB... a potem już nie wiem, bo poszedłem spać zostawiając program działający. Rano niestety nie widziałem ile udało się przegrać bo nie było tego standardowego okienka pokazującego ilość zgrywanego materiału.
Próbowałem jakiś programem do odzyskiwania danych odzyskać pliki z tego co udało mi się zgrać jednak żaden program ani jednego pliku nie znalazł - porażka zupełna (korzystałem z: r-studio, ontrack e. r., a GetDataBack for NTFS - w ogóle nie chciał skanować).