logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch HMVP460 - Płyta ceramiczna - Nie włącza sie dodatkowe pole grzejne

griva 31 Sty 2015 11:11 3534 5
REKLAMA
  • #1 14386371
    griva
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam,

nie włącza się dodatkowe pole grzejne - chyba nazywa się pole brytfanna (to które włącza się po przekręceniu pokrętła na Maxa i dodatkowym klikiem). Wszystkie inne działają bez zarzutu, łącznie z tym polem w środku. Kuchenka zasilana jest z trzech faz. Nie ma jakichś oznak przepalenia, przekaźników etc. Przy włączaniu nadal słychać charakterystyczny "klik".

Każda sugestia mile widziana, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14386398
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Albo masz uszkodzony dawkownik albo spalona grzałka.
  • REKLAMA
  • #3 14387950
    griva
    Poziom 17  
    cezet napisał:
    Albo masz uszkodzony dawkownik albo spalona grzałka.

Dzięki za podpowiedź.
    Przy spalonej grzałce, zwykły pomiar rezystancji wystarczy?
    Czy jestem w stanie w jakiś sposób sprawdzić dawkownik? czy po prostu wymiana na nowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14388366
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    griva napisał:
    Przy spalonej grzałce, zwykły pomiar rezystancji wystarczy?

Wystarczy.
    griva napisał:
    czy po prostu wymiana na nowy.

Wymiana.
  • REKLAMA
  • #5 14665901
    griva
    Poziom 17  
    Dzięki cezet za pomoc, pewnie kilka PLN jestem do przodu. A więc kupiłem ten regulator: 00605929 50.55020.620 Regulator energii BOSCH/SIEMENS. Nie spodziewałem się tej ceny ale trudno ponad 200 PLN nie moje. Rozebrałem, wymieniłem, włączyłem działa - dzięki.
    W gruncie rzeczy pewnie wystarczyłoby rozebrać ten regulator i bo jest czysto mechaniczny więc naprawa samodzielna jest możliwa ale nie chciałem się już dołować :)
  • #6 16118545
    arpo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Miałem to samo. Ale tak jak piszesz, postanowiłem najpierw rozebrać regulator. Trzeba zachować ostrożność przy rozbiórce, bo trochę "żywych" dupereli tam jest. Chwilę zajęło mi też przeanalizowanie jak te elementy w środku pracują, ale finalnie udało się naprawić - wystarczyło podgiąć jedną z blaszek stycznika.
REKLAMA