logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo CMC-1502B1W - Monitor gaśnie, podejrzenie uszkodzonego kondensatora

Em_ 14 Maj 2005 19:07 1161 7
  • #1 1492537
    Em_
    Poziom 11  
    Mam problem z monitorem, co jakis czas mi gasnie.. zn sie jasnosc spada stopniowo ( w kilka sekund ) do zera... na poczatku przygasal lekko, ale teraz juz gasnie gleboko, do zera, i trzeba mu walnac w ekran aby rozjasnil sie..
    Moze ktos sie spodkal z tym problemem, zapewne to jakis kondensator.. ale w jakim obszaze on moze sie znajdowac...?

Pozd Mariusz.
  • Pomocny post
    #2 1492552
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Rozbierz go i sprawdź czy na PK wisi taka śmieszna pozioma puszka - płytka pk zamknięta w dość nietypowej jak na PK puszce - wiem, że jakis model Daewoo tak miał i właśnie powstawał tam nagminny problem zimnych lutowań na cokole kineskopu jak i na wzmacniaczu wizyjnym, właściwie podstawka kinola wisiała w powietrzu. Na poczatek sprawdź to, jeśli nie będzie zimnych lutowań dokonaj pomiaru na PK napięcie G2, R,G,B, G1, pomierz przetwornicę.
    Pozdro.
  • Pomocny post
    #3 1492584
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Sprawdż czy żarzenie nie zanika.
  • #4 1492726
    Em_
    Poziom 11  
    Rozebralem dziada.. z tylu kineskopu jest duza pionowa plytka (standard) ale nad "zwojami miedzianego kabla" i pod sa plytki na dolna leca kable RGB i zulty, podajze masa, niewiem. Sprawdzalem miernikiem, napięcia sa na tych plytkach..
    Zaznaczam.. Zciemnia sie od udezenia i samoczynnie, stopniowo (jakbym potencjiometrem to sterowal) tak samo sie rozjasnia, od udezenia i gladko sie rozjasnia..
    Kalik dzieki za rady, ale jezeli mozesz, opisz te czynnosci dokladniej
    (co to jest plytka PK)
    luty na dolnej plytce dziwnie wygladaja, pewnie poprzednia awaria dotyczyla tego wlasnie.. luty na tej plytce sa widocznie dolutowywane, koncowki kabliniektore nie sa przylutowane..
    "Zarzenie" w sensie piszczenie kineskopu nie maleje jak przygasa..

Pomocy :) bo nie chce wracac do 14' B/W ;)

pozdr.
    Mariusz
  • Pomocny post
    #5 1492804
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Płytka PK to ta - zwykle umieszczona na końcu szyjki kineskopu - posprawdzaj/popraw tam lutowania!! Zbadaj jak pisał kolega wyżej napięcie żarzenia, napięcia na katodach i na G2 - wszystkie znajdziesz właśnie na PK na samym cokole kinola.
    Pozdro
  • Pomocny post
    #6 1492958
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam,

ja miałem z tym dziadostwem lekko zblizony kłopot. Otóż z reguły latem, po kilkunastu minutach pracy, na ekranie robiła sie piekna, wiolokolorowa pozioma kreska (czyli zanik odchylania pionowego). Początkowo pomagało walnięcie dziada w łeb. Potem musiałem ruszać z tyły kablem (lekkie poruszenie płytki elektronicznej poprzez gniazdo zasilania). W końcu nic nie pomagało więc ściągnąłem schemat, rozebrałem drania, znalazłem miejsca odpowiedzialne za odchylanie, przeleciałem lutownicą wszystkie luty. I pomogło ! Tyle, że zgubił się kolor czerwony i obraz jest jak gdyby niekonkretny..... Może to tylko kabel, do tej pory nie skręciłem obudowy (ale za to ją umyłem w wannie, a czorta odkurzyłem).

Jak potrzebny bedzie schemat to daj znać, ale będę mogl podesłac dopiero w poniedziałek (mam go w robocie na dysku).
  • #7 1493537
    Em_
    Poziom 11  
    Ihaa :) Dziala, Dzieki wam za pomoc, szczegolnie Kalik, zna sie na rzeczy. Wszystkie luty (wątpliwe) przelutowalem, i dziala, nawet jak piepszne w monitor to nie gasnie :)

Pozdr Mariusz.
  • Pomocny post
    #8 1493770
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    No to gratulacje ! Moze mnie zmobilizowales do skonczenia tej mojej nieszczesnej naprawy. Chwilami nie moge sie dopchac do kompa (córeczki 19 i 15 lat), musze scieciowac sie ze starym celeronem 333, tylko nie mam dzialajacego monitora. Na maile, gg, www i proste wpalcowywanie tekstów wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Daewoo CMC-1502B1W wykazywał problem stopniowego gaszenia się ekranu, aż do całkowitego zaniku jasności, który można było tymczasowo poprawić uderzeniem w ekran. Przyczyną okazały się zimne luty na płytce PK, umieszczonej na końcu szyjki kineskopu, gdzie znajdują się napięcia katod, G2 oraz żarzenia kineskopu. Po rozebraniu monitora i dokładnym przelutowaniu podejrzanych miejsc problem ustąpił. Zalecane było także sprawdzenie napięć na płytce PK oraz przetwornicy. W dyskusji pojawiła się także uwaga o możliwym uszkodzeniu kondensatorów, jednak głównym rozwiązaniem okazało się poprawienie lutów. Dodatkowo opisano podobny problem z odchylaniem pionowym i koniecznością przelutowania lutów na płytkach odpowiedzialnych za odchylanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA