logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo CMC-1502B1 - samoczynne przyciemnianie obrazu, jak naprawić?

Dragonow 10 Lip 2006 20:23 2034 5
REKLAMA
  • #1 2808415
    Dragonow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Mam monitor Daewoo CMC-1502B1 i ostatnio co kilka dni sam się przyciemnia (proces przyciemniania trwa kilka sekund i staje na ok 10% lub zupełnie znika). Czasem wystarczy pokręcić pokrętłem od jasności a czasem trzeba wyłączyć i włączyć spowrotem monitor.

Jeśli macie jakieś pomysły to z góry dziekuje.
    Pozdrawiam Artur
  • REKLAMA
  • #2 2809300
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    DAEWOO CMC-1502B1 na chasis chasiss m-64-05
    FCC ID:C5F7NF
    z opisu wychodzi ze masz zimne luty na plycie
    -trzeba przelutowac zwlaszcza elementy "silowe" na radiatorach.. opory te duze paruwatowe
    -okolice bloku zasilania
    lubb cos z nap.+? >robione na STR50330
    zwlaszcza elementy w okol.pin.2
  • REKLAMA
  • #3 2956265
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    w/g mnie to zanik zazenia kineskopu, zimne luty.
  • REKLAMA
  • #4 2957939
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Też jestem za zimnymi lutami na PK - jeśli mnie pamięć nie zwodzi to płytka kineskopu jest tam zamknięta w dość solidnej puszce, którą dość ciężko się rozbiera i całość mocno się grzeje - po kilku latach całe gniazdo kineskopu wisi w powietrzu. Robiłem już kilka takich skwarów i zwykle wina była na PK.
  • REKLAMA
  • #5 3019993
    jaarex
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Jezeli obraz sam sie przyciemnia to oprocz zimnych lutow na PK moze byc uszkodzony potencjometr do rozjasniania obrazu. W tym monitorze obraz pomimo ze rozjasniasz to rozjasnianie odbywa sie płynnie. Potencjometr jest "obciazony" kondensatorem i efekt jest taki ze gdy potencjomer ma "przerwe" to napiecie wraz z rozładowaniem C spada a wtedy zmniejsza sie jaskrawość. ALe to tylko przypuszczenia.

Lisek sluchaj zarzenie kineskopu w tym daewoo jest po przez trafopowielacz jak i w 3/4 przypadkach tego typu. Jezeli problem byłby w przetwornicy monitor napewno nie działałby tak jak opisuje to Autor Dragonow. Twoja odpowiedz na ten post lekko mija sie z celem.
  • #6 3022131
    Dragonow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuje za pomoc
    Od tego czasu nastąpiły jeszcze inne usterki które opisałem w innym wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic579696.html
    dlatego zamykam już ten temat gdyż w/w jest już bardziej aktualny.

Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za włączenie się do dyskusji i za pomoc.

Pozdrawiam Artur
    [/url]
REKLAMA