logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik samochodowy - Różnica w podłączeniu

Remus20 02 Lut 2015 17:57 4812 5
REKLAMA
  • #1 14395694
    Remus20
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Mam pytanie, a mianowicie czy jest jakaś wielka różnica jeżeli do wtyku (86) podłącze minus a do (85) plus. Albo też odwrotnie? Podłączałem na obie możliwości i tak było ok i tak, ale chce się upewnić jak powinno być na pewno i dlaczego tak.
    Z góry dzięki za odpowiedzi i sorry za głupie pytanie, ale wolę być pewniejszy za nim coś zepsuje :)

Przekaźnik samochodowy - Różnica w podłączeniu
  • REKLAMA
  • #2 14395714
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Jeżeli przekaźnik nie ma włączonej równolegle diody pomiędzy styki 85 i 86 to biegunowość nie ma znaczenia. Najczęściej 85 jest podłączone do masy.
    Są przekaźniki z diodą i wtedy biegunowość ma znaczenie.
  • REKLAMA
  • #3 14396393
    Remus20
    Poziom 9  
    Jest dana dioda w kostce przekaźnika pomiędzy 86 a 85. Czyli 85 do masy w takim razie? I dlaczego dioda odgrywa takie znaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14396688
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Remus20 napisał:
    Jest dana dioda w kostce przekaźnika pomiędzy 86 a 85. Czyli 85 do masy w takim razie? I dlaczego dioda odgrywa takie znaczenie?

Dioda niweluje przepięcia na cewce kiedy wyłączane jest napięcie zasilające cewkę przekaźnika. Zabezpiecza to tranzystory sterujące przed przepięciami. Zatem diody w przekaźniku stosuje się tam gdzie cewka przekaźnika kluczowana jest tranzystorem.

Jeśli nie ma diody powstają iskrzenia i przepięcia. Innym sposobem jest stosowanie rezystora równolegle do cewki ale to mniej chroni tranzystory
    Zgodnie z ogólnie przyjętymi oznaczeniami:
    styk 85 - obwód prądu sterującego przekaźnika- zakończenie uzwojenia cewki (-)
    styk 86 - obwód prądu sterującego przekaźnika- zakończenie uzwojenia cewki (+)
  • REKLAMA
  • #5 14399845
    Remus20
    Poziom 9  
    Właśnie o to mi chodziło. Dzięki :)
  • #6 19180713
    gruzin t
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Podpinam się do tematu.
    Odnośnie tej diody prostowniczej ktura jest pomiędzy 85i86, podłoczyłem pod 85 masę i pod włocznik 86, następnie 87 na urządzenie, 30 plus akumulator i drugi przewód na włocznik na 30, oczywiście wszystko na masę i ta dioda się pali 🤔wczym jest problem przekaźnik jest kupiony z bezpiecznikiem. Pomożecie coś?
REKLAMA