logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera TP-Link do 300 zł zamiast Livebox 1.1 z obsługą standardu N

zalufx 02 Lut 2015 18:15 873 7
REKLAMA
  • #1 14395761
    zalufx
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Mój stary Livebox (ver. 1.1) nie obsługuje mi standardu N co na Wi-Fi daje mi ok. 2-2,5Mb/s (mam umowę na 12Mb/s) na kablu do komputera stacjonarnego dostaje tylko 8,4Mb/s.

W TP mam internet, telewizje (z kabla telefonicznego) oraz telefon.

Myślę o modelach
    TP-Link TD-W8950N --- nie ND
    TP-Link TD-W8960N
    Ale nie wiem czy będą z nimi działały wszystkie wymienione funkcje.

Proszę o podanie paru modeli (TP-Link-Standard N) cena do 300zł
  • REKLAMA
  • #2 14396490
    kun0
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Pytanie pierwsze jakie masz jeszcze usługi czy jest VOIP czy też telewizja przez internet?
    Zadzwoń na infolinię, powiedz że wifi szwankuje i chcesz wymiany dostanie 2.0
    Jeśli płacisz 10zł za wypożyczenie to z marszu kup router

jak tplink to od W8960N w górę zależy czy potrzebujesz jakieś inne bajery usb czy też 5GHz
  • REKLAMA
  • #3 14396533
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2679
    Też bym poprosił operatora o wymianę urządzenia.
  • #4 14396670
    zalufx
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o telewizje to dekoder podłączony do rutera RJ-45

A wymianę sugerowano mi z 1.1 na 1.1 powiedzieli że na 2.0 się nie da
  • #5 14396762
    kun0
    Poziom 21  
    :D
    potwierdź albo popraw

masz
    internet do 10Mb ?
    telewizje przez internet czy przez talerz
    telefon podpięty do gniazdka telefonicznego pzrez rozdzielacz i filtr czy do LiveBox

albo uszkodzenie wifi albo uszkodzonie na linni sprawdzałeś przy samym routerze jakie masz wyniki prędkości (speedtest), albo podpinałeś się na kablu

"11. na 1.1 " nie pomyliłeś się, i gdzie Tobie tak powiedziano salon czy infolinia, podaj jaką masz konkretnie oferte
  • REKLAMA
  • #6 14396915
    zalufx
    Poziom 11  
    livebox 1.1
    internet 10Mb/s na umowie ale w rzeczywistości mam w statystykach ADSL 12Mb/s
    za to na Ethernet daje tylko 8Mb/s a na wi-fi 1.94Mb/s(speed test)
    telewizja przez internet
    telefon do gniazdka
    oferta nie nie wiem jaka bo zmieniali mi umowę(przedłużenie)
    a że wymiana na 2.0 jest niemożliwa powiedzieli mi w salonie
    Załączniki:
    • Wybór routera TP-Link do 300 zł zamiast Livebox 1.1 z obsługą standardu N livebox.jpg (42.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14397030
    kun0
    Poziom 21  
    czyli musisz mieć LB gdyż telewizja nie będzie działać
    dzwonisz na infolinie tam wystawią zgłoszenie i śmigasz do salonu i tam wymieniają na nowy 2.0, możesz zastartować odrazu do tego co mówił że "się nie da" albo do innego salonu, ewentualnie powiedz konsultantowi aby podał wcześniej nr tel do salonu abyś nie jeździł ze sprzętem na marne (czy są stany magazynowe)

tylko pytanie czy to rzeczywiści wina LB sprawdzałeś na innym sprzęcie?

co do transferów kiedy ktoś ogląda telewizję to jest przycinana prędkość internetu ,a to że masz 12,4Mb to jest synchronizacja, wyniki powinieneś miec na poziomie 10Mb przy wyłączonej telewizji po kablu skoro wifi szwankuje
  • REKLAMA
  • #8 14400834
    zalufx
    Poziom 11  
    Podłączyłem Do livebox'a tp-link'a dostał trochę ponad 8Mb/s i wysłał to ze stratą 0,01Mb/s na odległość ok 5m przez dwie ściany (a livebox daje tyko 1,94Mb/s nie zależnie od odległości )
    i do tego livebox ma dużą temperaturę.

Ścięcia nie są zależne od włączonej telewizji

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera TP-Link do 300 zł, który obsługuje standard N, aby zastąpić stary Livebox 1.1, który ogranicza prędkość Wi-Fi do 2-2,5 Mb/s. W rozmowach na forum sugerowane są modele TP-Link TD-W8960N oraz TD-W8950N, jednak użytkownik ma wątpliwości co do ich kompatybilności z usługami telewizyjnymi i telefonicznymi. Wskazano również na możliwość wymiany Liveboxa na nowszy model 2.0, co może poprawić jakość usług. Użytkownik zauważył, że Livebox ma problemy z temperaturą i prędkością, co wpływa na jakość połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA