logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A300 - instalacja Windows 7 z pendrive - czarny ekran i kursor

Ortix 02 Lut 2015 19:02 5244 9
REKLAMA
  • #1 14395987
    Ortix
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Dostałem wczoraj laptopa Toshiba Satellite A300 tyle, że bez windowsa w dodatku z zepsutym CD-ROMem, dlatego nie mogę zainstaliwać Win7 z płyty.

Postanowiłem więc zrobić bootowalnego pendriva z windowsem, wykonałem to poprawnie według poradnika.
    Ustawiłem bootowanie na laptopie i elegancko wyskoczyło ładowanie plików a następnie pojawiła się ikona Windows i... w sumie tyle, po chwili pokazuje się czarny ekran oraz kursor nic więcej.
    Po całej nocy oczekiwania na "cud" stwierdziłem, że nic z tego nie będzie więc tradycyjnie zabrałem się do przekopywania neta - niewiele się dowiedziałem.

Może ktoś miał podobny problem albo wie jak temu zaradzić, jeśli tak bardzo proszę o odpowiedź, z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14396018
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    Ortix napisał:
    wykonałem to poprawnie według poradnika.

Sądząc po efekcie to albo chwalisz się na wyrost, albo lista usterek jest dłuższa niż Ci się zdaje.

Tak: http://windows7.pl/aktualnosci/latwiejsza-instalacja-windows-7-z-pendrive.html czy inaczej ten "Twój" poradnik wyglądał?
    Jeżeli inaczej to skorzystaj z narzędzia Microsoftu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 14396117
    Ortix
    Poziom 11  
    Wyglądał trochę inaczej.

Nie wykluczył bym niepoprawnej instalacji gdyby nie to, że na Packard Bell'u zainstalowałem tego samego windowsa z tego samego pendriva i działa bez zarzutów.

Dzięki za pomoc, zabiorę się ponownie z twojego ilnka i dam znać jak poszło.

Dodano po 34 [minuty]:

Ok skończyłem.

Problem nadal jest tyle, że gdy pendrive jest wpięty komputer nie reaguje, jest tylko czerwony napis "TOSHIBA" oraz opcje wyboru f2 oraz f12, niestety ani BIOS ani Boot Manager nie działają.
    Tak jak by się zaciął.

Gdy pendrive wypięty mogę wejść w BIOS oraz bootowanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14396492
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Zrób partycje na dysku np. 6 GB, zrób jej nazwe taką samą jak płyte dvd instalacyjna win7, skopiuj wszystkie pliki z dvd na tą partycje, ustaw ją jako aktywną i wówczas przy bootowaniu uruchomi się instalacja tak samo jak z napędu dvd tylko wówczas prawdopodobnie bedziesz musial usunac wszystkie partycje przy inst. win7 nie wiem dokladnie (z vista tak jest). Wowczas najlepiej to samo z wszystkimi plikami i nazwa zrobic na pendrivie.

Po tym wszystkim jak uruchomi sie aktywna partycja, instalujesz win, wrzucasz pendriva w miedzy czasie, wtedy usuwasz wszystkie partycje i robisz tylko 1 (pozniej sobie zrobisz ile bedziesz chciec) i z pendriva instalujesz system.

Mialem takiego lapka ze kompletnie nie mialem napedu, pendrive nie bootowal i to byl jedyny sprawdzony prawidlowy sposob aby postawic na lapku system i tobie tez tak polecam.
  • Pomocny post
    #6 14398020
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Coś na tej zasadzie tylko nie trzeba do tego używać konsoli.

https://www.youtube.com/watch?v=R6ftazvCVR0

Podpinasz ten dysk pod innego laptopa, kompa. Robisz na nim bele jaką partycje ntfs nadajac jej nazwe taka sama jaka ma nazwa plyty dvd z twoim win 7. Partycje ustawiasz jako aktywną. To samo najlepiej zrobic na pendrivie bo pozniej moga byc problemy (jak bylo w moim przypadku).

Ustawiasz na już konkretnym laptopie do zainstalowania bootowanie z hdd i uruchamia sie normalnie instalacja z hdd. Jak win nie bedzie sie chcial zainstalowac to musisz mu zrobic tylko jedna partycje. Wowczas musisz usunac ta z ktorej ins. sie win i wrzucic pendriva. U mnie jakos automatycznie przezucil na ins. win z pendriva, nie mialem na to zadnego wplywu po tym jak usunolem wszystkie partycje podczas instalacji.
  • REKLAMA
  • #7 14398807
    Ortix
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc w tej sprawie teraz wydaje się to nieco bardziej jasne.

Czyli
    1. Przepinam dysk z laptopa na którym chce zrobić system pod innego.
    2. Na nim robię tę partycję, zmieniam jej nazwę na tą która jest na płycie DVD, a następnie ustawiam jako aktywną.
    3. Kolejno robię bootowalnego pendriva którego też ustawiam jako aktywnego oraz zmieniam jego nazwę.
    4. Następnie z powrotem przepinam dysk do tego właściwego laptopa i tam uruchamiam już bootowanie z priorytetem dla HDD, wtedy instalacja powinna się włączyć.

Tak to zrozumiałem, ale widze pewne nieścisłości.
    Bootowalnego pendriva robie z pliku iso. za pomocą Windows 7 USB DVD Download Tool, a nie z płyty, ale w sumie mam też płytę o nazwie "Win7.SP1.All.PL."
    Czy na pewno dysk podejdzie pod innego lapka, bo nie mam drugiej TOSHIBY na składzie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14401756
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Najlepiej ten pendrive zrób na tej samej zasadzie co ten win na hdd, też ta sama nazwa pendriva i tak samo skopiować pliki.

Dysk zbootuje się na 100 % tzn. instalka win z dysku, jeśli podczas instalacji pokaże się że potrzebuje jakie sterowniki (instalator) to beda to sterowniki do SATA wowczas tez je bedziesz musial wrzucic na pendriva.

Napisz jak poszło.
  • Pomocny post
    #9 14401794
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Matuzalem napisał:

Sądząc po efekcie to albo chwalisz się na wyrost, albo lista usterek jest dłuższa niż Ci się zdaje.

Błądzimy w kółko, a możemy mieć do czynienia z:
    1. Awarią dysku. Jeśli to S-ATA to bez problemu podejdzie do każdego współczesnego laptopa i komputera stacjonarnego (takie same złącza). Ewentualnie spróbuj z pendrive uruchomić narzędzie diagnostyczne, np: MHDD. Przy okazji będziemy wiedzieć, czy problem z pendrivem nie wynika z jego nieodpowiedniego przygotowania instalki Windows (miałem przypadki że poszło dopiero jak przygotowałem "ręcznie" - np: programem diskpart oraz xcopy).
    2. Awarią pamięci. Którą nie wiem czy sprawdzimy, bo napęd płyt nieczynny a z pendrive są problemy. No ale spróbować odpalić memtest86+ z pendrive można.
    3. Awarią samego pendirve. Do sprawdzenia na komputerze ze sprawnym systemem.
    4. Problemem z trzymaniem ustawień BIOS (bateria CMOS ok?).

Czy ten Windows 7 sp1 all pl to instalka przygotowana z oryginalnych płyt? Czy zawiera obie wersje (x86 i x64)? Jeśli tak, to pendrive być może trzeba będzie sformatować na NTFS (FAT 32 nie pozwala na obsługę plików większych niż 4GB).
  • #10 14402129
    Ortix
    Poziom 11  
    Awarie pendriva od razu można wykluczyć, a CMOS jest w porządku.

Windows jest stabilny z oryginalnej płytki, ale w licencji jest napisane 32 bit

Zostaje więc opcja niesprawnego dysku, rozkręce grata i zobaczymy.

@Edit

To tak, opcja numer 1 od pana wyżej, dysk jest na 100% zjechany.
    Wymieniłem stację dysków z Toshiby kumpla, a następnie próbowałem zainstalować Windowsa z oryginalnej płyty.
    Chwilę po uruchomieniu instalera wyskoczył bluescreen a następnie komputer się wyłączył.
    Podpinając inny dysk pod komputer na którym chciałem owego Windowsa postawić, wszystko działa jak należy.

Dzięki za pomoc wszystkim, myślę że temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba Satellite A300 napotkał problem podczas instalacji systemu Windows 7 z bootowalnego pendriva, gdzie po załadowaniu plików pojawiał się czarny ekran z kursorem. Po kilku próbach i wskazówkach od innych użytkowników, zasugerowano utworzenie partycji na dysku twardym oraz na pendrivie, z odpowiednimi nazwami i ustawieniami aktywnymi. Użytkownik odkrył, że problem może wynikać z uszkodzonego dysku twardego, co potwierdziło się po podłączeniu innego dysku, na którym instalacja przebiegła pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA