logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ładowarkę do laptopa na LM350T z 24V na 18V w ciężarówce?

michalt13 05 Lut 2015 12:24 684 3
  • #1 14406214
    michalt13
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Jestem zainteresowany wykonaniem takiego układu, który zmniejszy mi napięcie z 24V ( opcjonalnie z większego) na 18V. Pomyślałem, że tek układ spełni moje oczekiwania. Chcę zrobić ładowarkę do laptopa do samochodu ciężarowego. Jeżeli wykonam taki układ to jak odpowiednio dobrac filtrację napięcia oraz czy ten układ jest na tyle pewny, że mogę mu zaufać i podłączyć do niego laptopa. kolejne pytanie to jaki trzeba przyjać spadek napięcia. Znalazłem specjalne elementy, które są powiedzmy, że przystosowane do wykonania ładowarki do laptopa ale te układy działają na 12v a ja nie chce zwiększać napięcia tylko zmniejszyć go. Pozdrawiam

Dodam, że wg informacji katalogowej lm350t gdy różnica napięcia in-out jest mniejsza od 10 to maksymalne natężenie wynosi 3 A z tego wywnioskowałem, że spokojnie to wystarczy do zasilanie laptopa.
  • #2 14406273
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1609
    Lepiej kupić gotową ładowarkę na 24V
  • #3 14407271
    michalt13
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    bearq napisał:
    Lepiej kupić gotową ładowarkę na 24V

Może i lepiej ale wolę sam zrobić coś takiego... Gdyby każdy miał takie podejście jak Ty to nikt nie zrobił by czegoś sam tylko kupował, wtedy i to forum straciło by sens.
  • #4 14408505
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1609
    Skoro nie czujesz obawy przed spaleniem komputera to LM350 możesz wykorzystać ale musisz się liczyć z tym że praca nawet przy niskim poborze prądu z LM zrobi z niego grzałkę. W zamkniętej obudowie będzie tam istna sałna. Musisz zamontować tam odpowiednio duży radiator który tą temperaturę odprowadzi, dołożyć odpowiednią filtrację obudowę zapakować to hermetycznie no i dorobić odpowiednie wyjścia. Stworzysz wtedy ładowarkę która będzie dwa razy większa i cięższa o bardzo nikłej wydajności prądowej. Nie wiem co to za laptop ale 3A będzie trochę mało jak na zasilenie laptopa w bezpieczny sposób można dołożyć tranzystory kombinować itp ale czy jest to opłacalne i sensowne?
REKLAMA