logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FreeBSD 5.3 - problem z edycją rc.conf i uruchomieniem SSH jako root

aren 15 Maj 2005 16:18 1218 2
REKLAMA
  • #1 1494859
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Witam.

Zainstalowalem FreeBsd 5,3 z miniinstalacji (plytka ma 260mb). Po uruchomieniu komputera system wyswietla mi przez minute komunikat:
    Cytat:
    sm-mat[345]: My unqualified host name unknow; sleeping for retry.
    sm-msp-queue[349]: My unqualified host name unknow; sleeping for retry.

Po minucie pojawia sie okno logowania. Loguje sie jako root i chce uruchomic ssh. Wyskakuje bład:
    Cytat:
    sshd error: Bind to port 22 on 0.0.0.0 failed:
    Address already in use

Chce dodac odpowiednie wpisy w rc.conf wiec klepie z roota vi rc.conf. Otwiera sie plik ale nie nie moge nic dopisac ani zapisac, nie dziala enter,delete,backspace jak jak bym to robil z konta zwyklego uzytownika.

Prosze o pomoc co mam zrobic zeby mi to ssh zadzialalo.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1494884
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Z 5,3 nie miałem jeszcze styczności (jakoś nie mam czasu na update) ale pamiętam że w vi w 3.x były problemy standardowy "insert" nie działał i należało przejść do wprowadzania poprzez "shift+ctrl+F9" (oczywiście przed próba dokonania zmian próbowałeś przejść do trybu pisania poprzez "insert"?).

Pozdrawiam Lt.
  • #3 1494896
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Zainstalowalem sobie mc i teraz jest dobrze. Tamtego pierwszego bledu sie juz pozbylem i zostal tylko ten z ssh.

Nie wiem jak sie go pozbyc. usluga jest uruchomiona, klucze wygenerowane, a ssh nadal nie dziala.

Aha i jak pozbyc sie tej tabelki z diabelkiem ktora pojawia sie na poczatku i kaze czekac 10 sekund albo nacisnac enter. Nie jest to zaden bootmanager.
REKLAMA