Witam, sąsiad poprosił mnie o naprawę laptopa, który się nie uruchamia. Mowa o Dell E5440. Gdy go otrzymałem, laptop nie wstawał w ogóle. Nie było reakcji z jego strony. Po podpięciu zasilacza uniwersalnego zaświecała się dioda na przycisku i tyle. Zmieniłem zasilacz na taki sam parametrami, lecz od HP i było to samo. Wymontowałem baterię i na samym zasilaczu bez zmian. Otworzyłem obudowę, zmierzyłem baterię CMOS, która miała 2.27V i ją wymieniłem. Nowa ma 3.27V. Po tej operacji i po włączeniu sprzętu wentylator zaczął się włączać na sekundę, lecz nic poza tym. Podejrzewając problem z biosem, podłączyłem się bezpośrednio i wgrałem świeży neoprogramerem. Gdy włączyłem komputer, to wyskoczył monit o nieoryginalnym zasilaczu. Mogłem wejść do BIOSu za pomocą F2 i ustawić bootowanie. Po zbootowaniu z dysku z systemem wyskoczył monit "Invalid partition table". Wyłączyłem komputer i drugi raz już nie wstał. Odłączyłem zasilacz i włączyłem, lecz wentylator włączał się na sekundę, świecił cały czas przycisk power, a na ekranie było czarno. Po odłączeniu zasilacza i baterii CMOS na kilka minut mogłem ponownie wejść do BIOSu. Podejrzewałem padnięty RAM, lecz po wymianie na jakąkolwiek inną, ale sprawna kość włączał się wentylator na sekundę i reset, wentylator na sekundę i reset i tak w kółko. Chcę zaktualizować BIOS do wersji A24, bo ta wgrana najpierw to A04, lecz Boot Mode pod klawiszem F12 nie włącza się. Przez cmd puszczone z USB instalacyjnego W10 też nie da rady, bo dostaję feedback, że exe nie jest zgodne z zainstalowaną wersją systemu Windows choć zainstalowany jest W10. Naprawa bootowania przez bootrec nie dziala: odmowa dostępu.
Gdzie mogę szukać problemu? Jutro przyjdzie oryginalny zasilacz od Della, który wysyła dane o napięciu w przeciwieństwie do tych ładowarek, które mam. Już mnie tu k***wica bierze od tego laptopa.
Gdzie mogę szukać problemu? Jutro przyjdzie oryginalny zasilacz od Della, który wysyła dane o napięciu w przeciwieństwie do tych ładowarek, które mam. Już mnie tu k***wica bierze od tego laptopa.