logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 kamery BCS Tip-5300 IR do jednego portu PoE rejestratora?

matiplettenberg 08 Lut 2015 09:49 3489 4
  • #1 14416327
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Jestem w trakcie podłączanie kamer ip.
    Kamery BSC Tip-5300 IR rejestrator BCS 0825M z gniazdkami poe.
    Ogólnie wszędzie działa prawidłowo jeśli z każdego gniazdka idzie jeden kabel do 1 kamery.

Problem polega na tym iż w jednym miejscu z rejestratora dochodzi jeden kabel a potrzebuję zamontować dwie kamery.

Zamontowałem switch 5 portowy i wpiąłem przewód z poe rejestratora, dodatkowo podłączyłem zewnętrzny osobny zasilacz do obydwu kamer. Efekt końcowy działa jedna albo druga kamera na przemian, czasem rejestrator wykrywa dwie kamery z tym samym ip i nei wyświetla obrazu z zadnej.

Wpinając w rejestrator w gniazdo lan, rejestrator wykrywa kamery lecz nie uzyskuje obrazu.

Czy ustawić w kamerach jakieś stałe adresy ip ?

Podobno te kamery maja funkcję regulacji obiektywu od 3,5 do 12mm gdzie się ona znajduje?
  • #2 14416359
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Regulacja obiektywu jest za tym czarnym pierścieniem. musisz go odkręcić i tam masz zwykły obiektyw z regulacją przybliżenia i ostrości.
    Natomiast jeśli chodzi o kamery na jednym przewodzie, czysto teoretycznie rejestrator powinien je wykryć przy zastosowaniu dodatkowego switcha i osobnego zasilania. Zobacz na wydajność prądową tego zasilacza czy jest wystarczająca dla kamer, a w rejestratorze zrób wyszukiwanie kamer i ręcznie poprzez rejestrator nadaj im adresy. Sprawdź również czy jeśli podepniesz się do rejestratora z komputerem, ale poprzez gniazda POE to uzyskasz dostęp do wszystkich kamer czy nie.
  • #3 14416407
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    Zasilacz zastosowałem 12v/3A na dwie kamery, przewody switch-kamera to utp + osobny 2 x 0,5 linka max. 10m.

Kamery jeśli podepnę każdą z osobna przez switch działa bez problemowo.

Regulacja czyli ten pierścień czarny odkręcam w lewo jak nakrętkę?

Wpinając się laptopem w gniazdo poe nie uszkodzę karty sieciowej? Pomyślałem użyć programu ipscanner i przez www wejść w kamerę i nadać stałe ip, czy to dobry kierunek ?
  • Pomocny post
    #4 14416472
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Tak pierścień odkręcasz jak nakrętkę w lewo.
    Podłączając komputer do złącza POE nie uszkodzisz karty sieciowej, napięcie 48V jest tam puszczane dopiero po identyfikacji czy odbiornik wymaga POE, a komputer nie wymaga a więc i napięcia nie będzie.
    Możesz użyć programu owszem ale sam rejestrator również daje ci tą szanse.
    W zakładce wyszukaj kamery po ich wyszukani możesz zmienić ich parametry.
    Ale jeśli już chcesz używać programu to proponuje ten od producenta wyszuka ci wszystkie urządzenia od BCS i pozwoli na zmianę ich parametrów sieciowych:
    Załączniki:
    • BCS_ConfigTool_Pol_V1_07_2_R_130304.zip (4.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14432683
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    Problem rozwiązany. By podłaczyć 2 -4 kamery ip wykorzystując jeden kabel bez użycia Zasilania z wbudowanych portów poe należy wpiąć przewód utp wykorzystując np. switch 5 portowy wraz z kartą sieciową lan w tej samej puli co adres ip rejestratora .Wczesniej należy ręcznie pozamieniac ip w kamerach każdej z osobna bez wpinania w gniazda poe rejestratora, gdyż gniazda poe resetują ustawienia kamery przy restarcie rejestratora i przypisuja je w osobnej puli dhcp.
    Dziekuję za pomoc zuczek.
REKLAMA