logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy papier dielektryczny z fabryki nadaje się do transformatora?

kon4770 08 Lut 2015 19:05 1137 9
REKLAMA
  • #1 14418531
    kon4770
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Cześć,
    Wykonuję aktualnie wzmacniacz. Potrzebuje on zasilania 15v. Przedwzmacniacz natomiast ±15v. Mam transformator który bym chciał wykorzystać, tylko nie pasuje mi napięcie 2x22v i 2x18v. Postanowiłem odwinąć uzwojenia. Papier na transformatorze był nie do odklejenia i w końcu się porwał. I tu powstaje problem. Mam papier, z jakiejś fabryki, bardzo podobny na ten co trzeba. Proszę by ktoś wypowiedział się na temat znaleziska.
    Załączniki:
    • Czy papier dielektryczny z fabryki nadaje się do transformatora? DSC_0705.jpg (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy papier dielektryczny z fabryki nadaje się do transformatora? DSC_0704.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy papier dielektryczny z fabryki nadaje się do transformatora? DSC_0706.jpg (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14418637
    kon4770
    Poziom 15  
    Wybacz ale karta 80-kolumnowa nic mi nie mówi. Najwyżej chcesz mi powiedzieć, że nic z tego nie zrobię. Mam takich kart z 10cm.
  • REKLAMA
  • #5 14418707
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 258
    Do takich celów stosuje się preszpan.
  • #6 14419867
    kon4770
    Poziom 15  
    Może ktoś mógłby mi napisać jakiego materiału oprócz preszpanu użyć.
  • REKLAMA
  • #7 14419951
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Po zaizolowaniu (owinięciu np. ceratką, cienkim preszpanem, papierem do pieczenia kilka warstw itp) uzwojenia sieciowego (może warto dodatkowo pomiędzy, zakładam istniejącym, uzwojeniem sieciowym a uzwojeniami wtórnymi dać jeden OTWARTY zwój cienkiej folii miedzianej lub nawinąć jedną warstwę cienkiego przewodu miedzianego /jeśli się zmieści na karkasie/ z jednym końcem połączonym później z masą skoro to trafo audio) nawijasz kolejne warstwy uzwojeń wtórnych izolując je bibułką kondensatorową, cienkim papierem do pieczenia itp (temat omawiany na forum), mnie uczono, że typowy NOWY drut nawojowy wytrzymuje ok. 40-50V więc dla wymaganych napięć możesz nie izolować warstw uzwojeń (przyznam trochę ryzykowne choć typowe wykonanie uzwojeń nisko napięciowych dziś), każdą sekcję dająca później +/- 15V oczywiście tak. Przyznam, że zdobycie dziś oryginalnej bibułki kondensatorowej jest dużym problemem jeśli się nie ma starych zapasów, są w niektórych dużych starych kondensatorach ,,papierowych'' ale też trudnych do upolowania.
  • #8 14426715
    kon4770
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim. Z postu cirrostrato wnioskuję, że papier dielektryczny jest poto by nie było zwarcia między uzwojeniami. W takim razie co miał na myśli ktoś z elektrody (wcześniej czytałem) mówiący, że namaczał on papier w żywicy i nie miało prawa wtedy brzęczeć, hudzieć (nie pamiętam)?
  • #9 14426716
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    kon4770 napisał:
    W takim razie co miał na myśli ktoś z elektrody (wcześniej czytałem) mówiący, że namaczał on papier w żywicy i nie miało prawa wtedy brzęczeć

Impregnuje się całe transformatory by nie brzęczały - oczywiście to jeden ze środków, poza tym oczywiście stosuje się inne działania (ścisłe nawinięcie, ścisły montaż rdzenia).
    Papier z karty 80-kolumnowej nada się jedynie na zewnętrzną owijkę na której możesz wydrukować lub zapisac dane transformatora.
  • #10 14428528
    kon4770
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki wszystkim za informacje nie jestem zielony, ale muszę jeszcze kilku rzeczy się nauczyć. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat zastosowania papieru dielektrycznego z fabryki w transformatorze, który ma być użyty w wzmacniaczu. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące materiałów izolacyjnych, takich jak preszpan oraz inne alternatywy, jak papier do pieczenia czy bibułka kondensatorowa. Zauważono, że impregnacja transformatorów może pomóc w redukcji brzęczenia. Użytkownik dowiedział się, że papier dielektryczny jest kluczowy dla zapobiegania zwarciom między uzwojeniami. Wskazano również, że papier z karty 80-kolumnowej nadaje się jedynie na zewnętrzną owijkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA