logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek ciśnienia w instalacji wodnej po próbie ciśnieniowej – jak wykryć nieszczelność?

Kulminacja 09 Lut 2015 09:03 1122 2
REKLAMA
  • #1 14420017
    Kulminacja
    Poziom 1  
    Witam.
    Jestem tu nowy wiec nie wiem czy temat jest we właściwym miejscu. W razie czego proszę moda o przeniesienie.
    Problem. 2 tygodnie temu usłyszałem kapanie wody spod umywalki w toalecie. Instalacje miałem zabudowana wiec usunąłem kafelki i okazało sie ze przeciekał zawór kulkowy, który wymieniłem. Niestety musiało dłużej kapać bo zaczęła łuszczyć sie farba a parkiet w przedpokoju stanął mi dęba. By być pewnym czy zniszczenia zostały dokonane tylko przez niepozorny zawór kulkowy postanowiłem przeprowadzić próbę ciśnieniową. Podłączyłem manometr, na początku były 2,0atm. Po 8 godzinach 1,3. I teraz pytanie czy może być to naturalne działanie czy jednak mam dziurę gdzieś w instalacji. Jak mogę sie dodatkowo upewnić czy coś jest nie tak? Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 14420527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14421228
    bigkris
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Tak jak mówi poprzednik. Może być wina zawora kulowego.

Pytanie też czym biłeś próbę? Powietrzem czy wodą? bo jeśli wodą to odrazu powinno być widać czy to ewentualnie zawór cieknie.
    Tak jak piszesz, instalacja działąjąca już gdzie był tylko wymieniany zawór, dlatego polecałbym nabić próbę wodą.
REKLAMA