logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć plik instalacyjny Visual Studio 2010 + WampServer i problem z concat?

refjas 11 Lut 2015 17:44 1329 14
REKLAMA
  • #1 14428453
    refjas
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam koledzy dwa pytania :

Pierwsze jak zrobić plik instalacyjny programu Visual Studio 2010 + baza danych (WampServer) że była tylko jeden kreator instalacji ?

Drugie w treeview w visualu studio 2010 wyswietle pewna nazwę z bazy danych i jest wszystko w porządku wyświetla polskie znaki, a gdy użyję "concat" aby połączyć dwie nazwy nie wyświetla mi polskich znaków co zrobić ??

Przykład
    1 wyświetlenie - Środki
    2 z concat - ??odki - 10
  • REKLAMA
  • #2 14428790
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    1. Jest na rynku bardzo wiele dostępnych narzędzi do tworzenia instalatorów (ot choćby darmowy Inno Setup). I jeszcze więcej do tworzenia jednoplikowych paczek plików, począwszy od WinRARa.
    2. Na jakim kodowaniu pracuje połączenie i jakie jest używane w tabeli/kolumnie?
  • REKLAMA
  • #3 14429078
    refjas
    Poziom 10  
    Pytanie 1 : jak zrobię plik instalacyjny w Inno Setup z pliku mojego programu exe i pliku instalacyjnego wampserwera będzie fajnie a jak ustawić żeby wampserwer uruchamiał się z programem lub z systemem operacyjnym i jak utworzyć od razu bazę danych i jej tabele itd

Pytanie 2 :
    Baza danych Mysql - kodowanie bazy danych jak i tabel - utf8_polish_ci

Z tym wyświetla polskie znaki

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Z concat nie wyświetla polskich znaków

Kod: text

Kod programu
    Kod: C#

Dzięki za pomoc
  • #4 14431774
    refjas
    Poziom 10  
    Może ktoś jednak ma pomysł ?
  • #5 14431810
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    To zapytania wstawiasz do C# czy testujesz na MySQLu?
    Spróbuj w obydwu przypadkach.

Sprawdź też, czy pomoże nazwanie pola wynikowego inaczej, niż źródłowe - nie "as Nr_syntetyka" ale np. "as Numer_syntetyka".

Spróbuj zrzucić wynik do innej kontrolki, np. textboaxa albo do pliku .txt.
  • REKLAMA
  • #6 14433936
    refjas
    Poziom 10  
    W zapytaniu Mysql wyświetla prawidłowo polskie znaki, wprogramie zmiana nazwy nic nie daje, wyświetlenie zapytania w textBoxie powoduje wyświetlenie tekstu z polskimi znakami, jakieś inne pomysły przecież musi się to jakoś zmienić ?
  • #7 14434015
    marcinj12
    Poziom 40  
    Dziwna sprawa... Nie używasz przypadkiem jakiejś niestandardowej czcionki w tym treeview?
    A jak spróbujesz coś takiego:
    Kod: C#
  • #8 14434359
    refjas
    Poziom 10  
    Czcionka Times New Roman

Dziękuję bardzo teraz prawidłowo wyświetla polskie znaki, mógłbyś jeszcze napisać jak jest różnica między Twoim kodem a moim ? i co dokładnie zmieniłeś ?
  • REKLAMA
  • #9 14434402
    marcinj12
    Poziom 40  
    Times New Roman powinien obsłużyć polskie znaki, więc to nie wina czcionki...

Prawdopodobnie to bug funkcji concat w MySql.

Możesz jeszcze spróbować wstawić w swoim kodzie takie zapytanie, rzutujące pole z numerem na char:
    Kod: SQL

W moim przykładzie po prostu pominąłem funkcję concat i przerzuciłem łączenie pól z SQLa na C#, przed dodaniem pola do drzewka.
  • #10 14434467
    refjas
    Poziom 10  
    Zapytanie również działa z moim kodem dzięki wielkie :)

A pomógł byś mi jeszcze z pierwszym pytaniem muszę zrobić plik instalacyjny programu + serwer Mysql ( program WampServer ), przy pierwszym uruchomieniu programu stworzę bazę, tabele bazy danych ale jak zrobić jedną instalację i jak zrobić to żeby przy włączeniu programu włączał się też WampSerwer ( jak nie znam ścieżki gdzie ktoś ją zainstaluje, myślałem nad kontrolką progressBar ale nie umiem jej obsłurzyć w celu płycięcia czasu gdy program np sprawdza czy baza istnieje i tworzy baze danych ) lub przy włączeniu systemu ?
  • #11 14434543
    marcinj12
    Poziom 40  
    refjas napisał:
    A pomógł byś mi jeszcze z pierwszym pytaniem
    Niestety, to są bardziej skomplikowane rzeczy, których jeszcze nie robiłem, a pewnie bym robił metodą prób i błędów. ;)

Tak w ogóle to potrzebujesz instalować cały WAMP server, czy tylko bazę MySQL? Tak czy inaczej, może nie warto się z tym bawić w instalatorze, dać instalkę bazy, backup pustej bazy danych i instrukcję, jak go zaimportować?
  • #12 14434587
    refjas
    Poziom 10  
    Nie musi to być WampServer chodzi o obsłużenie samej bazy danych MySql bo program się z nią łączy
  • #13 14434621
    marcinj12
    Poziom 40  
    To na pewno lepiej ściągnąć i instalować samą bazę danych MySQL.
  • #14 14436553
    refjas
    Poziom 10  
    MySQL Workbench ? czy coś innego proponujesz ?
  • #15 14436615
    marcinj12
    Poziom 40  
    Workbnech to tylko narzędzie do projektowania bazy - skoro już ją masz, to na komputerze klienta zakładam, że nie będzie potrzebne...
    Raczje sam MySql Server: http://dev.mysql.com/downloads/mysql/, ew. wersję instalatora pod Windowsa: http://dev.mysql.com/downloads/windows/installer/. Zależy, jak rozwiążesz zagadnienie wczytywania pustej bazy: powinno to się dać zrobić z linii komend, więc całe GUI nie będzie potrzebne. Choć pewnie można też z poziomu GUI to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał dwa pytania dotyczące tworzenia instalatora dla Visual Studio 2010 oraz problemów z wyświetlaniem polskich znaków przy użyciu funkcji "concat" w MySQL. W odpowiedzi zasugerowano użycie narzędzi takich jak Inno Setup do stworzenia instalatora, a także omówiono kwestie kodowania bazy danych (utf8_polish_ci) oraz możliwe błędy związane z funkcją "concat". Użytkownik uzyskał pomoc w poprawnym wyświetlaniu polskich znaków w kontrolce TreeView oraz w kwestii instalacji bazy danych MySQL, gdzie zasugerowano instalację samego serwera MySQL zamiast WampServer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA