logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VirtualBox - jak skonfigurować serwer DHCP i domenę na zewnętrznym interfejsie?

prezesszymon123 11 Lut 2015 19:07 1230 4
REKLAMA
  • #1 14428780
    prezesszymon123
    Poziom 12  
    Witam wszystkich szanownych forumowiczów. mam pewien problem, który nie daje mi już spać od kilku dni. Mianowicie wygląda on tak: posiadam virtualboxa, na którym mam zainstalowany Windows Server 2008 Standard, zrobiłem w nim domenę i wszytko co do niej potrzebne, tj. dns + dhcp. Przetestowałem wszystko poprzez włączenie w ustawieniach maszyny trybu sieci na wewnętrzną sieć. Zainstalowałem Windowsa XP i Windows 7, przestawiłem w tych windowsach też sieć i wszystko hula bardzo a domena śmiga, są konta, wszytko działa. Mój problem polega na tym, że chcę aby serwer działał na wyjściu ethernet z mojego lapka, na którym pracuję. Aby można było podłączyć drugi komputer, który dostanie adres z dhcp, zaloguje się do domeny i wszystko będzie działać a jak się okazało, nie mam już pojęcia jak to zrobić. Próbowałem chyba każdego ustawienia w virtualboxie. Fizycznie na lapku też mostkowałem kartę od virtualboxa i lana i nic nie działa. Pomoże mi ktoś jak to zrobić? Wielkie dziękuję za pomoc :) Mam nadzieję że temat umieściłem na dobrym dziale.

Poprawiłem błędy. Znaki przestankowe, zbędne spacje przed tymi, które były. Zdania zaczynamy z wielkiej litery! /salmon/
  • REKLAMA
  • #2 14429368
    broda79
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Maszyny są na tym laptopie? Laptop jest podłączony do jakiegoś routera, a dodatkową maszynę chcesz podłączyć do ??
  • REKLAMA
  • #3 14430494
    prezesszymon123
    Poziom 12  
    Windows Server jest zainstalowany na laptopie tak. Dodatkowy komputer chcę przyłączyć przez kabel ethernet łącząc mojego laptopa z drugim pc.

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

Laptop nie jest podłączony do żadnego routera, chcę aby adres dostał rówież z VirtualBoxa tj. z Windowsa Server zainstalowanego na nim.

Poprawiłem błędy. Uwagi jw. /salmon/
  • REKLAMA
  • #4 14433144
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Przynajmniej jedna wirtualna karta maszyny z Windows Server-em powinna pracować w trybie "Bridged Adapter", oczywiście w połączeniu do właściwego interfejsu fizycznego.
  • #5 14435651
    prezesszymon123
    Poziom 12  
    już sobie poradziłem dzięki za pomoc
REKLAMA