WItam. Moje pytanie nie dotyczy konkretnego układu bądź development board'u tylko jest bardziej ogólne. Chciałem się Was spytać, jak sobie radzicie z następującymi problemami w przypadku wykorzystania układu z ARM-em i zainstalowanym linuxem (np. raspberry pi i tym podobne, sabre lite, itd) do sterowania jakimś urządzeniem w systemie wbudowanym. Moje pytanie bierze się stąd że wszędzie jest dużo informacji teoretycznych a brakuje mi wiedzy praktycznej jak to łatwo / efektywnie / szybko zrobić:
- Czy korzystacie z gotowej dystrybucji czy tworzycie coś samemu (mam na myśli kompilację kernela, dodawanie pakietów samemu itd) ?
- Jak sobie radzicie z zanikami napięcia? Wiadomo że urządzenie pracujące jako wbudowane może mieć zawsze odłączone napięcie.
- Czy korzystacie z READ-ONLY filesytstemu żeby osiągnąć poprzednie, i jeśli tak to jak to robicie (chodzi o przerobienie gotowej dystrybucji / dystrybucję live / czy coś własnego)?
- Czy stworzyliście jakiś własny build system ?
- W jaki sposób kompilujecie aplikację ? Z jakich korzystacie gotowych narzędzi ?
- Czy korzystacie z jakichś frameworków ? Jeśli np z Qt jak korzystacie z qmake.
- Jak przenosicie aplikację na platformę wbudowaną, jak ją tam uruchamiacie ?
- Jak pilnujecie aktualnej wersji ?
I ogólnie, proszę o podpowiedz z jakich narzędzi korzystacie do wszystkich podpunktów. Będę z góry wdzięczny za odpowiedź, nawet jak 1 osoba odpowie na 1 pytanie. Jeśli odpowie na więcej to już wogóle będzie super
- Czy korzystacie z gotowej dystrybucji czy tworzycie coś samemu (mam na myśli kompilację kernela, dodawanie pakietów samemu itd) ?
- Jak sobie radzicie z zanikami napięcia? Wiadomo że urządzenie pracujące jako wbudowane może mieć zawsze odłączone napięcie.
- Czy korzystacie z READ-ONLY filesytstemu żeby osiągnąć poprzednie, i jeśli tak to jak to robicie (chodzi o przerobienie gotowej dystrybucji / dystrybucję live / czy coś własnego)?
- Czy stworzyliście jakiś własny build system ?
- W jaki sposób kompilujecie aplikację ? Z jakich korzystacie gotowych narzędzi ?
- Czy korzystacie z jakichś frameworków ? Jeśli np z Qt jak korzystacie z qmake.
- Jak przenosicie aplikację na platformę wbudowaną, jak ją tam uruchamiacie ?
- Jak pilnujecie aktualnej wersji ?
I ogólnie, proszę o podpowiedz z jakich narzędzi korzystacie do wszystkich podpunktów. Będę z góry wdzięczny za odpowiedź, nawet jak 1 osoba odpowie na 1 pytanie. Jeśli odpowie na więcej to już wogóle będzie super